Jobbklar med utviklingshemming

Åpent fagseminar ved Domus Bibliotheca 4. juni for alle som er opptatt av å støtte unge voksne med lett utviklingshemming i overgangen fra skole til arbeidsliv.

Mann med lett utviklingshemming, kokk, som forbereder en mattallerken. Foto

Foto: Colorbox

Det skal ofte ikke så mye til for å få unge med utviklingshemming ut i jobb. Tidlig planlegging og kartlegging av styrker og interesser er noen av nøkkelfaktorene for å lykkes. Utplassering og veiledning i bedrift og arbeidsrelaterte mål i opplæringen bidrar i forberedelsene til arbeidslivet. 

Er du opptatt av å støtte unge voksne med lett utviklingshemming i overgangen fra skole til arbeidsliv? Bli med og hør på andres erfaringer og tips for hvordan du kan lykkes!

Dette åpne fagseminaret, «Jobbklar med utviklingshemming», oppsummerer forskningsprosjektet «Effective School – Work Transition Processes for students with mild intellectual disability», støttet av Forskningsrådet. 

Hvis du ønsker å delta 4. juni, så meld deg på nå! Det er et tak for 100 påmeldte, så det lønner seg å være rask med å melde seg på. Alle som møter opp på fagseminaret, får boken «Jobbklar med utviklingshemming. Praktisk hjelp til å lykkes.» med seg hjem gratis.

Program

Kl. 9.00 – 9.15

Kaffe/te og noe å bite i

Kl. 9.15 – 9.20 Åpning av seminaret v/ Instituttleder ved Institutt for spesialpedagogikk ​​​Ona Bø Wie, UiO
Kl. 9.20 – 9.30

​Velkommen – Introduksjon ved prosjektleder Hanne Marie Høybråten Sigstad, UiO.

​​​Presentasjon av boken: «Jobbklar med utviklingshemming. Praktisk ​​​​hjelp til å lykkes.» Fersk bokutgivelse fra Universitetsforlaget.

Kl. 9.30 – 9.55

«Jeg fikk drømmejobben» - Intervju med Emily Ann Riedel. Intervjuer: Veerle Garrels, OsloMet

​Emily jobber som kjøkkenassistent på hotell og gleder tusenvis av gjester med rykende varm kaffe ved frokostbordet. På seminaret deler hun av sine erfaringer fra arbeidslivet, og hun forteller om hva som var viktig for at hennes overgang fra skole til arbeidsliv ble vellykket.

Kl. 9.55 - 10.10 ​Pause
Kl. 10.10 – 11.00

​Enklere overgang fra skole til arbeidsliv – Suksesskriterier. Oppsummering av resultatene i NFR-prosjektet «Effective school-work transitions for students with mild intellectual disability”

Hva synes arbeidsgivere om å ansette arbeidssøkere med utviklingshemming? Er det noe spesielt som kjennetegner arbeidsplassene? Og finnes det egentlig noen arbeidsoppgaver igjen til arbeidstakere med utviklingshemming, i et samfunn som blir stadig mer automatisert? – Forsker Christian Wendelborg, NTNU Samfunnsforskning, oppsummerer de viktigste funnene fra en spørreundersøkelse blant arbeidsgivere.

Hva mener unge arbeidstakere med utviklingshemming er viktige faktorer for at de klarer å komme seg ut i jobb etter videregående skole? Har lærere noen lure grep for å gjøre overgangen smidigere? Hvordan er det for foreldrene å bistå sine barn med utviklingshemming i denne overgangsfasen i livet? Og hvordan fungerer det på arbeidsplassen? Professor Hanne Marie Høybråten Sigstad, UiO, presenterer funnene fra en kvalitativ kasusstudie rundt unge arbeidstakere som har klart overgangen fra skole til arbeidsliv.

Kl. 11.00 – 11.30

Hvordan kan skolen jobbe målrettet for å sikre en vellykket overgang fra skole til arbeidsliv for elever med lett utviklingshemming?

Avdelingsleder Karsten Øen ved Kvadraturen VGS i Kristiansand deler erfaringer fra hvordan skolen jobber kreativt til å få flest mulig elever med utviklingshemming i jobb. Med konkrete eksempler og nyttige tips inspirerer Karsten til handling!

Kl. 11.30 – 12.15 Lett lunsj i hånda
Kl. 12.15 – 12.45

​Drømmer og jobbferdigheter – Hvordan finner vi dem?

Jobbspesialist Veronica Hammerstad Grubbli forteller hvordan Nittedal kommune jobber med å kartlegge styrker, ønsker og jobbferdigheter til arbeidssøkere med utviklingshemming. Hun tar oss med i prosessen med å finne riktig person til riktig jobb.

Kl. 12.45 – 13.10

​«Bridging the gap: Exploring a school-to-career transition program for students with intellectual disability in Norway» – en film av Eric Benninghoff

​I 2023 reiste Amerikansk journalist Eric Benninghoff rundt i Norge og snakket med arbeidstakere med utviklingshemming eller andre lærevansker. Fra Kristiansand til Tromsø gikk han på jakt etter suksesshistorier om hvordan et inkluderende arbeidsliv ivaretas i velferdsstaten Norge. Filmen illustrerer hvordan HeltMed UngJobb bidrar til å sikre en smidig overgang fra skole til arbeidsliv for elever med utviklingshemming.

Kl. 13.10 – 13.20 Pause
Kl. 13.20 – 13.55

Panelsamtale «Jobbklar med utviklingshemming - Strategier for å lykkes». ​Leders av Hanne Marie Høybråten Sigstad

Panelmedlemmer er Margret Hagerup (stortingsrepresentant H), Jarle Eknes (daglig leder i HeltMed), Jens Gram(seniorrådgiver i ASVL), Erlend Wilhelmsen Årøy (arbeidstaker), Tom Tvedt (forbundsleder i NFU Norge) og Henriette Hvarnes Hansen (Leder i Erfaringsutvalget for NFU Norge).

13:55 – 14.00 Avslutning

 

Konferansier er professor Veerle Garrels, OsloMet.

Delta

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Meld deg på via lenken under.

Gå til påmelding

Velkommen!

Tilrettelegging ved besøk

Hvis du trenger heis eller annen form for tilrettelegging når du besøker oss, ring dette nummeret: 90 13 17 55.

Om Domus Bibliotheca

Domus Bibliotheca er Universitetets i Oslos dialog- og formidlingsarena. Her kan du delta på debatter, samtaler og høre spennende foredrag. Domus Bibliotheca ligger på Universitetsplassen i Oslo sentrum. Her ligger det tre, vakre, gamle bygninger, og Domus Bibliotheca er bygget til venstre.

Nysgjerrig på hva som skjer hos oss? Følg Universitetsplassen - UiO på Facebook for spennende oppdateringer.

Se fullt program for Domus Bibliotheca
Publisert 18. mars 2024 10:48 - Sist endret 30. apr. 2024 09:19