Klimakrisen er en mulighet

Har tiden kommet for sivil ulydighet og opprør mot den globale oppvarmingen, eller må vi sette vår lit til gradvise reformer? En ny episode av Hylland og Wig inviterer til en liten samtale om verdens største problem.

Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig
 
Podkast: Hylland og Wig.
Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig inviterer til skarpe, opplysende og forunderlige samtaler som får deg til å stille spørsmål ved verden slik du trodde den var. Møt de fremste tenkerne i Norge: forskere og forfattere, eksperter og originaler. 

- Ofte snakker vi om at klima- og naturkrisen handler om alt vi har å tape. Men egentlig er det en kjempemulighet også til å forandre samfunnet til det bedre, sier klimaaktivist Penelope Lea i denne episoden av Hylland og Wig.

Lea har vært UNICEF-ambassadør og skrevet bok om klimakrisen. Hun gjester Hylland og Wig sammen med professor i psykologi Ole Jacob Madsen og professor i statsvitenskap Elin Lerum Boasson.

- Verden har gått igjennom mange store omveltninger opp igjennom i historien, sier Elin Lerum Boasson.

- Fra hest og kjerre til å kjøre bil, fra bondesamfunnet til industrisamfunnet. Men det spesielle med samfunnsendringen vi nå trenger, er at den er drevet av en vitenskapelig agenda. Å løse klimakrisen krever endringer på alle nivåer av samfunnet.

Psykologi-professor Ole Jacob Madsen peker på at gode holdninger ofte ikke er nok for å få folk til å handle klimavennlig.

- Vi sier gjerne at vi først må ha de riktige holdningene på plass, og så kommer den miljøvennlige adferden etterpå. Men psykologien forteller oss at det ofte er omvendt. Vi handler først, og så tilpasser vi oss holdningene i etterkant, sier Madsen.

- Derfor må det først være enkelt å ta de rette valgene: Det må lønne seg å velge grønt, infrastrukturen må legge til rette for å ta gode valg.

Katharina Vestre var vikar for Thomas Hylland Eriksen som programleder.
 


Lytt til mer fra Universitetsplassen podkast

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv. 

Vil du gi oss tips og tilbakemeldinger kan du sende en epost til podkast-universitetsplassen@uio.no.

Lytt i Apple podcasts

Lytt i Spotify

Av Ståle Wig
Publisert 6. juni 2023 10:47 - Sist endret 6. juni 2023 10:47