Skjebnetid for Europa: Fransk facelift på ytre høyre

Frankrike forbereder seg på politisk drama og en fremtid der de som ligger ytterst til høyre kommer til makta. Mange som nærmest har gitt opp franske politikere ser nå til Le Pen som siste håp.

Bildet kan inneholde: smil, anlegg, tre, erme, himmel.

Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier ved UiO. Foto: Arild Blomkvist

Partiet Nasjonal samling gjorde et brakvalg under EU- valget i juni. Sittende president Emmanuel Macron svarte med å utlyse nyvalg, da hele en av tre franskmenn stemte på ytre høyre- partiet.

Nasjonal samling kom først i 93% av kommunene i Frankrike. Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdestudier, beskriver dette som bemerkelsesverdige tall.

– En forklaring kan være at Macron er ekstremt upopulær, og om man vil straffe ham går man til partiet lengst unna ham. En annen ting er at mange franskmenn opplever at det i lang tid har vært høyre- og venstresiden som har byttet på makten, og at det for mange er litt «same shit» og ikke noe som utgjør noen forskjell i deres hverdagsliv. Så hvorfor ikke la dem som ikke har hatt makta ennå, få en sjanse? For mange representerer de et håp, sier Aukrust.

Aukrust trekker frem at det særlig i rurale og perifere strøk er mange som føler seg glemt av republikken. Toglinjer og postkontor legges ned, og tilgang til gode helsetjenester forsvinner.

– Og dette er Nasjonal samling gode på, å snakke til denne delen av befolkningen, og inkarnere et håp for folk, vise at de blir lyttet til.

Ny podkastserie: Skjebnetid for Europa

Bildet kan inneholde: smil, anlegg, himmel, sky, skjorte.
Kjerstin Aukrust og Arild Blomkvist. Foto: Åse Ava Lange Fredheim

I podkasten Skjebnetid for Europa på Universitetsplassen, forteller Kjerstin Aukrust om hva Frankrike kan forvente av Nasjonal samling, Marine Le Pen og hennes kronprins Jordan Bardella dersom de skulle komme til makten.

I tillegg ser Aukrust nærmere på hvordan Le Pen har endret fasaden til et parti med høyreekstreme røtter, for å tiltrekke seg flere franske velgere.

Programleder er Arild Blomkvist.

Lytt til episoden

Radikalisering av høyresiden

Aukrust mener det nå utspiller seg et drama i fransk politikk og ser antydningen til en normalisering av ytre høyre.

Lederen av høyrepartiet Les Républicains, Eric Ciotti, sa nylig at han ønsket en allianse med Nasjonal samling, noe som skapte enorme reaksjoner i partiet og fikk den øvrige ledelsen til å ekskludere Ciotti fra partiet.

Aukrust trekker linjene tilbake til andre verdenskrig, ettersom forgjengerne til Nasjonal samling, Nasjonal front, har røtter fra grupper som samarbeidet med Nazi-Tyskland.

– Det er en historisk beslutning, fordi det har vært en veldig tydelig rød linje som man ikke skal gå over. Det er et tegn på en høyredreining og radikalisering av høyresiden i Frankrike, og et første skritt i en ytterligere normalisering av Nasjonal samling. Et drømmescenario for Marine Le Pen.

Macron: All-in, eller stang ut?

EU- valget er et overnasjonalt valg og påvirker normalt ikke politikken hjemme i EUs medlemsland. Mange bruker derimot valget som en anledning til å uttrykke misnøye mot sittende regjering og president, og denne gangen snudde valget opp ned på fransk politikk.

Samme dag som resultatet forelå, talte president Macron til folket og valgte overraskende nok å oppløse nasjonalforsamlingen og lyse ut nyvalg. Noe mange mener er risikabelt og ren gambling med det franske demokratiet.

Aukrust mener talen Macron holdt 9. juni indikerte at han håper å vinne tilbake det absolutte flertallet som han mistet i 2022, noe som gir ham større politisk handlingsform og en mulighet til å unngå kompromisser med opposisjonen, deriblant Nasjonal samling.

– Er det sannsynlig? Nei. For han er ekstremt upopulær, så det skal mye til for at han får over halvparten av setene.

Andre tror Macron spekulerer i det motsatte, at Nasjonal samling faktisk skal få flertall, slik at Macron selv, ifølge reglene, må peke ut statsministeren fra dette partiet.
Altså lede landet sammen med en statsminister med en annen politisk farge.

– Et komplisert samboerskap med andre ord, og da må de svelge kameler på begge sider, sier Aukrust.

Kronprins og mann av folket

Macron må i så fall regjere sammen med det unge stjerneskuddet og kronprins i Nasjonal samling, partileder Jordan Bardella (28). I motsetning til Macron, er han veldig populær i Frankrike, og har heller ingen elitebakgrunn. 
 
– Bardella har vokst opp i en belastet forstad til Paris, med foreldre som er arbeidsinnvandrere fra Italia. Han har mye mer folkelig forankring og folkelig appell. Han har også en enorm appell blant unge mennesker og er helt suveren på sosiale medier og TikTok.

Dronning og datter av «republikkens djevel»

Om Bardella er kronprins, så er Marine Le Pen dronningen av ytre høyre i Frankrike. Hun har som mål å bli president i 2027.  I 2011 tok hun over partiet Nasjonal front, som ble stiftet av hennes far, Jean-Marie Le Pen, i 1972. Partiet var en sammenslutning av høyreekstreme grupperinger med røtter blant annet i det nazivennlige regimet under den tyske okkupasjonen. 

– Det var et parti som er høyreekstremt fra fødselen, og Jean-Marie Le Pen ble kjent som republikkens djevel. En løs kanon på dekk som hadde regelrett rasistiske, antisemittiske utspill over en lav sko, og provokasjon var hans politiske strategi.

I 2011 tok Marine Le Pen over som partileder, men var ikke fornøyd med å forbli et evig protestparti.

– Hun ønsket å komme til makta, og har hatt en veldig bevisst strategi for å få til det hele veien. En strategi som heter La «dédiabolisation», som bokstavelig talt betyr avdemonisering, eller, normalisering av partiet, sier Aukrust.
 

Bildet kan inneholde: smil, azure, gest, font, talsperson.
Foto: Laurent Coust / ABACAPRESS.COM / NTB

Aukrust mener Marine Le Pen har vært veldig klar over stigmaet knyttet til partiet og til Le Pen-navnet, noe hun har forsøkt å kvitte seg med. Hun kvittet seg også med sin far, som ble ekskludert fra partiet på grunn av utsagn langt over streken, som at gasskamrene under andre verdenskrig var en parentes i historien.

– Hun har systematisk tatt avstand til andre medlemmer av partiet som har kommet med lignende utspill, hun har moderert retorikken og blitt mildere. Hun også endret synspunkt i verdispørsmål eksempelvis knyttet til abort og homofilt ekteskap. Altså, fasaden har blitt blankpolert.

Til tross for fasadeendringen er det mange som påstår at mye av det gamle tankegodset forblir det samme. Aukrust trekker frem at Nasjonal samling ønsker å grunnlovsfeste at «etniske» franskmenn skal gis forrang når det gjelder offentlige støtteordninger, kommunale boliger og jobber. 

– Dette er jo politikk som er regelrett rasistisk og segregerende. Så selv om man kanskje ikke kan kalle partiet høyreekstremt, slik vi bruker dette begrepet i Norge, men mer høyrepopulistisk eller høyreradikalt, lever mye av det gamle tankegodset fortsatt i beste velgående. Det gjør at mange i Frankrike, dog færre og færre, mener at partiet utgjør en fare for demokratiet og tar sterk avstand.
 

 

Av Arild Blomkvist
Publisert 21. juni 2024 13:22 - Sist endret 21. juni 2024 13:46