Universitetsplassen – en podkast fra UiO

Podkasten Universitetsplassen gir innblikk og kunnskap. Her hører du forskere og gjester snakke om et vidt spekter av temaer og viktige samfunnsspørsmål.

Podkasten er produsert av Universitetet i Oslo.

Episoder

  • Skjebnetid for Europa: Fransk facelift på ytre høyre
    21. juni 2024

    I denne episoden forteller Frankrike-forsker Kjerstin Aukrust om Marine Le Pen og Nasjonal samling sine planer for Frankrike, og hennes far, «Republikkens djevel», Jean-Marie Le Pen.

    Du får også høre om hvorfor franske velgere flokker seg om Nasjonal samling, om EU-valget i Frankrike og bakgrunnen for at Emmanuel Macron oppløste nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg. Og selvsagt Fotball-EM og OL i Paris.

    Programleder er Arild Blomkvist

  • Tannhelse og samfunnsansvar: Hvorfor behandles munnhulen annerledes?
    18. juni 2024

    Hvis du brekker beinet etter å ha falt ned fra en fjellhylle, vil samfunnet sette inn store ressurser for å hjelpe deg. Men hvis du trenger helsehjelp knyttet til munnhulen, blir det redusert til et spørsmål om personlig moral, og samfunnet er ikke villig til å betale. Hvorfor knyttes det skam og moral til denne kroppsdelen? Og hva er konsekvensene for dem som ikke får dekket et så grunnleggende helsebehov?

    Vi har med oss førsteamanuensis Kaia Rønsdal fra Det teologisk fakultet og professor Tiril Willumsen ved Det odontologiske fakultet som vil utdype og svare på disse spørsmålene.

    Programleder er Astrid Skiftesvik Bjørkeng

  • Tett på hjerteforsker Kristina Haugaa
    3. juni 2024

    Professor Kristina Haugaa har i mange år forsøkt å finne svar på hvorfor noen rammes av plutselig hjertedød, og hva hun kan gjøre for å forhindre det. – Det er visse familier der jeg kjenner alle. Jeg kjenner foreldre, barn, søsken, onkler, tanter. Man blir en del av den familien. Det ser jeg på som et stort privilegium, sier hun.

    Programleder er Julie Nybakk Kvaal

  • Rettferdig energiomstilling- er det mulig?
    29. mai 2024

    Elektrifisering er et av de viktigste tiltakene for å nå klimamålene. Kort sagt må vi erstatte fossil energibruk med strøm. Men omstillingen slår ulikt ut for ulike grupper og kunnskap om slike effekter er avgjørende for å gjøre den mer rettferdig. Professor Tanja Winther og seniorforsker Tor Håkon Jackson Inderberg er tilknyttet FME Include, et forskningssenter for sosialt inkluderende energiomstilling.

    Programleder er Vebjørn Bakken, direktør for UiO:Energi og miljø.

  • Sex og singelliv: Trives du med å være singel, har du også et bedre seksualliv
    15. mai 2024

    1,4 millioner nordmenn lever alene. Likevel har det vært lite forskning på denne gruppen. Parforholdet har fått all oppmerksomhet

    Hvordan er det å være singel i Norge i dag? Hvor enkelt er det å få tilgang på sex som singel? Og er det forskjell på kvinner og menns muligheter? Trives folk med å være singel, eller drømmer de fleste egentlig om parforholdet med stor P?

    De single som trives med å ikke være i et fast forhold, er langt mer fornøyd med sexlivet sitt enn single som lengter etter et fast forhold, viser en ny studie, som Nantje Fischer, leder for CENSE – Norsk forskningssenter for seksuell helse står bak. Møt henne i samtale med psykolog, forfatter og foredragsholder Peder Kjøs.

    Programleder er Gro Lien Garbo

  • Unge kreftoverlevere og pasientkommunikasjon
    8. mai 2024

    Hvorfor er det viktig å følge opp unge kreftoverlevere? Bør de ikke få slippe å være være assosiert med kreft resten av livet? Forskning viser at det er helt nødvendig å kommunisere godt med denne gruppen, fordi mange får seneffekter etter behandling, som de både må vite om og kunne snakke om med menneskene rundt seg.

    Forskerne Hanne Cathrine Lie og Elna Hamilton Larsen utdyper hvorfor kommunikasjonen med unge kreftoverlevere må tas på alvor, og hva som er viktig for å få det til.

    Programleder er Anne Wennberg

  • Tett på selvmordsforsker Lars Mehlum: – Jeg har lært utrolig mye av alle møtene med folk som enten har tenkt på, eller har gjort forsøk på å ta livet sitt
    7. mai 2024

    Han kom inn på feltet ved en tilfeldighet, men professor og psykiater Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging (NSSF) har gjort det til sin livs oppgave å forebygge selvmord og drive folkeopplysning. Her forteller Mehlum om hva som driver ham og hvorfor han har så tett samarbeid med journalister, hvordan kongefamilien har bidratt positivt med sin åpenhet, og hvordan behandling kan hjelpe folk til å få et liv som er verdt å leve.

    Programleder er Julie Nybakk Kvaal

  • Cities & Society: Svenske og norske tilstander – segregasjon, byutvikling og kriminalitet
    30. apr. 2024

    Såkalte svenske tilstander er mye omtalt i Norge om dagen, men finner man lignende tilstander i Norge? Og hva betyr lokalsamfunnene og sårbarhetsfaktorene i utsatte byområder for rekruttering av barn og unge til kriminalitet?

    Gjester er Manne Gerell, dosent i kriminologi ved Malmö universitet, og Ingar Brattbakk, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI som snakker om segregasjon, byutvikling og kriminalitet.

    Programleder er professor Grete Brochmann fra institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

  • Valg i India: Hvorfor ligger populisten Narendra Modi an til å vinne for tredje gang?
    12. apr. 2024

    Det er valg i India, som med sine over 1,3 milliarder innbyggere nå er verdens mest folkerike land. Alt tyder på at sittende statsminister Modi – også kalt Indias Trump – blir gjenvalgt. Hvorfor det? Hvilke konsekvenser kan det få om han fortsetter å ta India i en hindunasjonalistisk retning? Og hvorfor skal vi i Norge bry oss?

    For å svare på disse og flere spørsmål har vi med oss statsviter Francesca Refsum Jensenius og antropolog Kenneth Bo Nielsen, som begge har fulgt India tett i mange år.

    Programleder er Gro Lien Garbo

  • Eva fikk kreft som 13-åring: – Lærere må våge å bruke seg selv
    22. mars 2024

    I dag overlever åtte av ti barn en kreftdiagnose, men å leve videre etter friskmelding er utfordrende.

    – Det er et stort behov i skolen for fortellinger om hva det vil si å være ung og alvorlig syk og om å leve videre etter å ha vært syk, sier Eva-Mari Andersen ved Institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo, som nå forsker på andre unge kreftoverlevere.

    I episoden snakker hun med forfatter Birger Emanuelsen og pensjonert skolerådgiver Jan Anders Ommundsen.

    Programleder er Monica Bjermeland.

Abonner på Spotify
Abonner direkte på Universitetsplassen fra iTunes

Universitetsplassen er produsert av Universitetet i Oslo. Produsent: Yvonne Pettrém og Arve Nordland.

Har du ønsker og innspill til temaer og innhold i podkasten?  Kontakt prosjektleder Yvonne Pettrém

Flere podkaster fra UiO

Lytt til flere podkaster fra UiO, om alt fra filosofi via psykiske lidelser, til norgeshistorie, akademisk smalltalk, undervisning, pandemi og juss også for folk uten juss-bakgrunn.