English version of this page

Ansettelsesprosess for vitenskapelige stillinger

Dette skjer med søknaden din fra du sender den inn til stillingen blir besatt.

Bekreftelse

Alle søkere mottar en bekreftelse på at søknaden er mottatt. 

Søkerliste

  • Hvis du ønsker å se søkerlisten, kan du be kontaktpersonen oppgitt i stillingsutlysningen om å sende den til deg.
  • Hvis du har bedt om å bli unntatt fra offentlig søkerliste, vil du bli varslet dersom UiO har behov for en utdypende begrunnelse eller ønsket ikke tas til følge. 

Særlig for professor/førsteamanuensis

Sorteringskomite

Når vi forventer mange søkere til en stilling, vil vi i utlysningen i første omgang invitere søkere til å sende kortfattede søknader som vurderes av en sorteringskomite. Sorteringskomiteen vil velge ut et begrenset antall blant de best kvalifiserte til å levere fullstendig søknad med vitenskapelige arbeider. Bedømmelseskomiteen får likevel tilgang til alle mottatte søknader og kan be om at flere sender inn fullstendig søknad senere.

Bedømmelseskomite

En faglig representativ gruppe, normalt tre personer, bedømmer de akademiske kvalifikasjonene og utformer en skriftlig vurdering. Alle søkere vil få informasjon om hvem gruppen består av. Bedømmelseskomiteen skal rangere de best kvalifiserte søkerne. Komiteen har normalt en frist på tre måneder til å gjennomføre sin vurdering. Når bedømmelsen foreligger, vil denne bli sendt til søkerne som har mulighet til å komme med merknader og oppklare eventuelle misforståelser. Bedømmelseskomiteens vurdering vil følge saken til ansettelsesorganet og er en sentral del av det samlede vurderingsgrunnlaget.

Særlig for universitetslektor

Til å vurdere søkerne oppnevnes en komite som forbereder saken for innstillingsmyndigheten og kommer med en anbefaling. Komiteen består normalt av instituttleder eller stedfortreder, en vitenskapelig ansatt fra fagmiljøet og en studentrepresentant. I utgangspunktet vurderes søkerne ut fra søknad, CV, publikasjonsliste, samt vedlagte attester og vitnemål. Når det er nødvendig for å skille mellom de best kvalifiserte søkerne, kan søkerne bli bedt om å ettersende vitenskapelige arbeider, og det kan bli oppnevnt en bedømmelseskomite som vurderer disse arbeidene.  

Særlig for stipendiater og postdoktorer

I mange tilfeller vil ansettelsesprosess for disse stillingene være noe enklere enn for andre vitenskapelige stillinger, og det vil ofte bli lagt større vekt på prosjektbeskrivelse. Noen fakulteter skiller mellom faglig bedømmelseskomite og intervjukomite også for disse stillingene, mens andre enheter oppnevner kun en komite som foretar hele vurderingen. Ta kontakt med fakultetet du søker på for å høre mer om ansettelsesprosess og for stipendiatstilling; opptak til doktorgradsprogram.

Intervju, referanseintervju og prøveundervisning

De best kvalifiserte kandidatene vil normalt bli innkalt til intervju, og i mange tilfeller også prøveundervisning dersom stillingen innebærer undervisning. Referanser du har oppgitt kan bli kontaktet. Dette skjer vanligvis etter intervju. Intervju, referanseintervju og prøveundervisning er et supplerende vurderingsgrunnlag som tillegg til den sakkyndige vurderingen. 

Innstilling

Hvem som er innstillende myndighet varierer avhengig av stillingskategori og lokal organisering. Innstillende myndighet gjør en helhetlig vurdering med utgangspunkt i kravene i utlysningsteksten og foretar en samlet rangering av de best kvalifiserte søkerne. Rangeringen her bygger på hele vurderingsgrunnlaget og kan derfor bli annerledes enn bedømmelseskomiteens rangering. Innstillingen blir utgangspunktet for ansettelsesorganets behandling av saken.

Ansettelse

  • Ansettelsesorganet fatter vedtak om ansettelse. Både innstillende myndighet og ansettelsesorganet skal påse at saksbehandlingen har vært korrekt og kan stille tilleggsspørsmål/be komiteene utdype eller vurdere på nytt. Hvis dette medfører at prosessen forsinkes, skal søkerne informeres. Protokoll fra møte i ansettelsesorganet er åpen for innsyn og legges som regel ut på nettsidene til fakultet/institutt.
  • Når det er fattet vedtak om ansettelse, sendes et tilbudsbrev til den som blir tilbudt stillingen.
  • Når stillingen er besatt, blir informasjon sendt ut til de øvrige søkerne.

Regelverk

Kontakt

Har du spørsmål om en stilling eller står du fast i søkeportalen?

Se hvem som kan hjelpe deg

Publisert 12. nov. 2019 10:12 - Sist endret 15. des. 2021 15:35