Møte nr. 9/2018: Forum for forskningsdekaner

DAGSORDEN FOR FORUM FOR FORSKNINGSDEKANER 11. OKTOBER 2018

 

SAK 43/18. Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene (15 min)

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene

 

Diskusjonssaker:

SAK 44/18. Personvern i forskning v/Asbjørn Tingulstad Hem og Maren Voll (10 min)

Bakgrunn: I sommer trådte den nye personvernlovgivningen i kraft. Den gir konsekvenser for behandling av personopplysninger i forskning. UiO har i den forbindelse hatt et prosjekt for å tilrettelegge for at universitetets prosedyrer, rutiner og praksis knyttet til håndtering av personopplysninger er i tråd med det nye regelverket. Prosjektleder Maren Voll orienterte Forumet om sitt arbeid 21. mars 2018.

Mange har spørsmål om hvordan forskere ved UiO skal forholde seg til det nye regelverket. IT-direktøren har sendt ut et notat om midlertidig løsning for UiO (vedlagt). Se også https://www.uio.no/for-ansatte/arbeidsstotte/personvern/forskning-etter-nytt-regelverk.html

 

Asbjørn Tingulstad Hem (USIT) kommer for å informere om rutiner for ivaretagelse av personvern ved UiO og videre prosess framover.

Maren Voll (personvernombud v/UiO) kommer for å si noe om personvernombudets rolle, hva personvernombudet jobber med og foreløpige planer framover.

Vedlegg: notat fra IT-direktøren

 

SAK 45/18. Status for arbeid med forskningsetikk - (20 min)

Bakgrunn: En arbeidsgruppe for forskingsetikk nedsatt av FFD leverte en rapport i mai 2017. Rapporten, med forslag til tiltak, dannet grunnlaget for ei liste over tiltak universitetsledelsen ønsket iverksatt. Universitetsstyret ble orientert om tiltakene i sitt møte i juni 2017. Som en oppfølging av saken, ble alle fakultetene i vår bedt om å levere en statusrapport for arbeidet, og plan for videre arbeid med forskningsetikk.

Finn-Eirik Johansen, Helge Ivar Strømsø og Tim Brennen innleder til en erfaringsutveksling om hvordan de jobber med oppfølging av ett eller flere av tiltakene på deres fakultet.

Vedlegg: fakultetenes statusrapporter fra mars.

 

SAK 46/18. Utvidelse av Helseforsk v/Julianne Krohn-Hansen (10 min)

Bakgrunn: Forskningsdekanene ved HumSam-fakultetene ba i vinter viserektorene om å ta initiativ til å utvikle felles løsninger når det gjaldt forskningsetikkrapportens tiltak 2 og 4. For tiltak 4 anbefalte de at Helseforsk ble utvidet til å gjelde alle typer forskning. For å videreutvikle Helseforsk blir det organisert et prosjekt. Utkast til prosjektbeskrivelse er vedlagt.

Forumet bes om innspill til følgende:

  • Har forumet innspill til prosjektbeskrivelsen?
  • Synspunkter på å bruke Forum for forskningsdekaner som ressursgruppe.
  • Forslag til 2-3 forskningsdekaner som kan delta i styringsgruppa til prosjektet.

Vedlegg: utkast til prosjektbeskrivelse

 

SAK 47/18. e-læringskurs i forskingsetikk v/Hanna Ekeli (10 min)

Bakgrunn: For tiltak 4 foreslo HumSam-fakultetene at UiO sentralt utarbeider et felles opplegg med en e-læringsløsning når det gjelder forskningsetikk. I tillegg fikk Avdeling for fagstøtte 13.3.2018 en henvendelse fra Det medisinske fakultet om behov for en teknisk plattform for PIFF-kurset.

Plattform for e-læring vurderes nå i LOS.  AF ønsker å invitere forumet til å diskutere hvordan vi best kan jobbe videre med innholdet i bestillingen fra HumSam-fakultetene om opplæringstiltak.

 

SAK 48/18. Karriereutvikling - informert og realistisk karrierevalg for phd, postdoc og "early stage researchers" v/Helle Parelius, AP (10 min)

Bakgrunn: Mandat for arbeidet presenteres og FFD bes om å gi innspill.

 

SAK 49/18. Anbudsprosess for rammeavtale for ekstern konsulentstøtte ved UiO v/ Torunn Hancke, SFUI (10 min)

Bakgrunn: Nåværende rammeavtale utløper i mars 2019, og det er behov for å samle all bruk av konsulenttjenester i en rammeavtale.  Etter lov om offentlige anskaffelser er det et krav om anbudskonkurranse når bruk av konsulenttjenester overstiger terskelverdien på 1, 3 MNOK.

En arbeidsgruppe bestående av representanter fra fakultetene samt AF/SFUI er satt ned for å få på plass en ny rammeavtale for konsulentstøtte for eksternfinansierte prosjekter. Arbeidsgruppens oppgave er å utarbeide en kravspesifikasjon for anbudskonkurransen basert på historisk bruk av samt kartlegging av behov for konsulentstøtte på enhetene. Arbeidsgruppens mandat (vedlagt) samt prosess vil bli presentert med mulighet for innspill. 

 

Pause 10 min

Orienteringssaker:

SAK 50/18. Lansering av Plan S og status forlagsforhandlinger v/Håvard Kolle Riis, UB (20 min)

Bakgrunn: 4. september ble Plan S lansert av 11 nasjonale forskningsråd og det europeiske forskningsrådet (ERC). Formålet med planen er sikre at alle vitenskapelige resultater som publiseres som et resultat av finansiering fra en av partnerne, skal være åpent tilgjengelig fra 2020. https://www.scienceeurope.org/coalition-s/

Status for forhandlinger ble tidligere presentert i sak 21/18 og 31/18. Det vil i møtet bli gitt en muntlig oppdatering og status for årets forhandlinger, sett i lys av Plan S.

 

SAK 51/18. Omorganisering av AF v/ Eva Helene Mjelde, AF (10 min)

Bakgrunn: Universitetsdirektøren har våren 2018 støttet styringsgruppens anbefaling om opprettelse av to sidestilte avdelinger i LOS som samler administrativ kompetanse og kapasitet henholdsvis på forsknings- og utdanningsfeltet. I løpet av høsten 2018 blir det dermed gjennomført en prosess for omorganisering av Avdeling for fagstøtte, med sikte på implementering av nye avdelinger fra 1. jan 2019.

 

SAK 52/18. Tildeling av stimuleringsmidler til Senter for forskningsdrevet innovasjon, SFI IV v/ Per Morten Sandset (5 min)

Bakgrunn: To fakulteter har meldt inn 15 initiativ til UiOs SFI IV-prosess, 12 ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet og 3 ved Det medisinske fakultet.

Forslag til tildeling av insentivmidler blir fremlagt i FFD for godkjenning. Saksdokument ettersendes.

 

Eventuelt:

SAK 53/18.

 

FFD:EU-forum

            SAK 54/18. Horisont Europa. Rapport fra KDs møte v/Hilde Nebb, Med (20 min)

Bakgrunn: 5. september arrangerte Kunnskapsdepartementet et dialogmøte om Horisont Europa, EUs neste rammeprogram for forskning og innovasjon. På dialogmøtet ble Europakommisjonens forslag til neste rammeprogram drøftet med sentrale norske aktører innenfor forskning og innovasjon. Innspillene fra møtet vil bli brukt til å videreutvikle et offisielt norsk innspill, og som beredskap på en større bredde av temaer det kan bli diskusjon om på europeisk nivå underveis i forhandlingsfasen.

 

Fint med innspill på saker til kommende møter.

 

Aktuelle orienteringer:

  • ERC Consolidator Grant 2019 seminar; 19. oktober
  • Marie Skłodowska-Curie ITN seminar at UiO; 30. oktober
  • Proposal Development - Focus Impact seminar; 6. – 7. november

                            

Kommende møtedatoer avsatt høsten 2018

Mandag          12. november

Tirsdag            11. desember

 

Publisert 3. sep. 2018 13:23 - Sist endret 4. okt. 2021 21:46