Møte nr. 1/2021

DAGSORDEN FOR FORUM FOR FORSKNINGSDEKANER 18. JANUAR 2021

Godkjenning av innkalling og referat

SAK 1/21 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene 

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene

Diskusjonssaker:

SAK 2/21 UiOs innspill til KDs høring om Det europeiske forskningsområdet (ERA) samt Horisont Europa (HEU) ved seniorrådgiver Sveinbjørn Hannesson

Bakgrunn: KD har invitert UiO til å komme med innspill til den norske strategien for deltakelse i EUs program for forskning og innovasjon (Horisont Europa) 2021-2027, og Det europeiske forskningsområde (ERA). KD ønsker innspill på hva strategien bør omtale og hvordan den kan støtte opp under deltakelse i samarbeidet. Fristen for innspill til KD er 10. februar. Innspill fra enhetene, ledelsen, forskningsdekaner og dekaner vil bli sentrale for innholdet i UiOs svar. Enhetene ved UiO har blitt invitert til å gi innspill til svar innen 13. januar. Forskningsdekanene bes trekke fram det som anses som enhetens viktigste innspill til KDs strategi.

SAK 3/21 Kvalitetssystemet for utdanningsvirksomheten – diskusjon om implementering for ph.d. ved  avd. dir. Hanna Ekeli, SADM

Bakgrunn: Det reviderte kvalitetssystemet for utdanningsvirksomheten ved UiO ble vedtatt av Universitetsstyret 8. desember 2020. Det er behov for å diskutere prosessen for implementering våren 2021.

SAK 4/21 Hvordan bør UiO følge opp UHR-rapporten "Veileder for vurdering i akademiske karriereløp"? ved Finn-Eirik Johansen, IBV, leder av UHR-gruppen og UiOs arbeidsgruppe for evaluering av forskning og forskere

Bakgrunn: UiOs arbeidsgruppe for evaluering av forskning og forskere skal legge frem sin rapport på nyåret. Leder av UHR-gruppen og av UiOs arbeidsgruppe vil kort presentere UHR-rapporten og legge frem foreløpig rapport for UiO. Det åpnes for spørsmål og kommentarer. Hva vil arbeidsgruppens forslag bety for UiO og hvordan kan forslagene følges opp?

Orienteringssaker

SAK 5/21 Microdata.no blir abonnementstjeneste fra 1. januar 2021 ved seksjonssjef Ingrid Sogner

Bakgrunn: Forskningstjenesten microdata.no gir tilgang til detaljerte microdata til forsknings- og analyseformål. Microdata.no fra NSD og SSB gir brukere umiddelbar nettilgang til mikrodata, uten at de trenger å søke på forhånd. Brukerne står fritt til å koble data som de vil, bruke dem til alle prosjektene de ønsker, og dele fritt med alle som har tilgang til tjenesten.

Etter en gratis oppstartsperiode vil tilgang til microdata.no kreve et institusjonsabonnement fra 1. januar 2021.

SAK 6/21 Presentasjon av Peder Sather Center for Advanced Study ved UC Berkeley ved seniorrådgiver Gøril Mellem, SADM

Bakgrunn: I 2012 ble det opprettet et permanent norsk senter formelt tilknyttet UC Berkeley’s college of Letters and Sciences, under navnet Peder Sather Center for Advanced Study (https://sathercenter.berkeley.edu/).  Formålet med senteret er å styrke pågående forskningssamarbeid og tilrettelegge for nye forskningsinitiativer mellom UC Berkeley og de norske medlemsinstitusjonene. Det norske konsortiet består av åtte norske institusjoner (NHH, BI, NMBU, NTNU, UiA, UiB, UiO & UiT).

Årlig lyser senteret ut midler til forskningssamarbeid med Berkeley. Søknadsfrist for 2021 er satt til 8. april.  ePhortesaksnr.  2020/1256.

Sak 7/21 Planlegging av møter i Forum for forskningsdekaner høsten 2021

Møtene planlegges lagt til følgende datoer:

  • 6. september
  • 11. oktober
  • 8. november
  • 6. desember

Møtetid kl. 12-14

Eventuelt:

SAK 8/21

Møter våren 2021

  • 12. februar
  • 15. mars
  • 19. april
  • 10. mai
  • 21. juni

 

 

Publisert 17. des. 2020 15:45 - Sist endret 4. jan. 2022 10:01