Møte nr. 5/2021

DAGSORDEN FOR FORUM FOR FORSKNINGSDEKANER 10. MAI 2021

 
Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte
 
SAK 28/21. Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

 
Diskusjonssaker:
SAK 29/21 Måling av kvaliteten/resultatmål phd-utdanningene: Presentasjon av HFs evaluering av Phd-utdanningen v/ Mathilde Skoie

Bakgrunn: HF har gjennomført en ekstern evaluering av sitt PhD - program og en rapport ble ferdigstilt 5. mars 2021. Hovedbudskapet er at PhD programmet kvalitetsmessig holder internasjonalt nivå. Rapporten beskriver endringer i rammevilkårene og legger frem forslag til forbedringer. Særlig peker evalueringen på behovet for bedre koordinering i et stadig mer heterogent og tverrfaglig landskap. Videre tar den opp oppfølging, veiledning og forskerferdigheter/generiske ferdigheter. Rapporten anbefaler at HF bør ha en faglig diskusjon av hva kvalitet faktisk betyr i en PhD- sammenheng og den sammenhengen mer systematisk bruk av data for "output" (f.eks. publiseringsstatistikk for kandidater og placement records).

Mathilde Skoie vil presentere evalueringen med vekt på spørsmål av antatt allmenn interesse for FFD. Jens Petter Berg og Tore Nilssen kommenterer og forteller kort om de mest sentrale oppfølgingene som er foretatt i etterkant av PhD-evalueringene på henholdsvis MED og SV.

 
SAK 30/21 UiO:Demokrati – presentasjon av forslag til ny satsing ved UiO v/ Tore Rem

Bakgrunn: UiO: Demokrati foreslås som en ny tverrfaglig satsing ved UiO. Satsingen er en videreutvikling av UiO: Norden som startet opp i 2015 og går ut 2022. En arbeidsgruppe med representanter fra HumSam-fakultetene, MED og museene ble nedsatt i 2020 for å utrede muligheten for å videreføre og bygge ut satsingen med demokrati som tema. Arbeidsgruppas forslag har vært til høring i fagmiljøene. Innspillene legger samlet vekt på at UiO:Demokrati må bli en større, mer inkluderende og ambisiøs satsing enn UiO:Norden. Saken var til behandling i dekanmøtet 28. april.

 
SAK 31/21 Posisjonsnotat for forskning og utdanning v/Ola Mestad

Bakgrunn: Det vises til FFD-sak 67/20 14. des. 2020 «Posisjonsnotater for forskning og høyere utdanning - bakgrunn, prosess og mandat for arbeidsgrupper». Utkast til posisjonsnotater for Livsvitenskap og helse, Demokrati og ulikhet og Forskning av fremragende kvalitet uten substansielle tematiske føringer er tidligere diskutert i forumet.

Arbeidsgruppen for hav har levert sitt utkast til posisjonsnotat. Arbeidsgruppens leder, Ola Mestad, presenterer notatet.

 
SAK 32/21 Kompetansehevingstilbud innen prosjektledelse for vitenskapelig ansatte, v/ Erik Knain

Bakgrunn: UiO har de seneste årene utviklet et prosjektrammeverk og støtte til administrative prosjekter, men mangler et kompetansehevingstilbud innen prosjektledelse for vitenskapelig ansatte. Det utdanningsvitenskapelige fakultet ønsker at LOS i samarbeid med fakultetene utvikler og piloterer et slikt tilbud.

Saken legges frem for FFD for kommentarer og synspunkter.

 
EU-Forum:
SAK 33/21 Benchmarking-analyse av Guild-universitetenes deltagelse i ERC – 2019 v/ Sveinbjörn Hannesson

Bakgrunn: I regi av the Guild har arbeidsgruppen for analyser og evalueringer gjennomført en benchmarking av deltagelsen i EUs rammeprogram. FIADM har laget en analyse av Guild universitetenes deltakelse i ERC i Horisont 2020 som inngår i en større analyse som omfatter alle tre pilarene i Guild programmet. Analysen gir en oversikt over hvordan enkeltuniversiteter, og Guild som samlet nettverk, har lykkes med å hente prestisjetunge ERC-tildelinger i løpet av H2020 (2014-2020), innenfor ulike deler av programmet og på forskjellige fagområder.

 
Orienteringssaker:
SAK 34/21 Innspill til ny Langtidsplan for forskning og høyere utdanning LTP v/ Per Morten Sandset

Bakgrunn: Regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning er et av de viktigste strategiske virkemidlene i kunnskapspolitikken. Planen revideres hvert fjerde år, og neste plan skal legges frem i oktober 2022. I 2021 legger KD opp til en innspillsrunde som starter med utsending av høringsbrev i midten av mai, med svarfrist 10. september. UiOs arbeid med høringsinnspillet omfatter:

  • en prosess for å innhente innspill internt

  • dialog med eksterne aktører

  • kommunikasjon eksternt

 
SAK 35/21 Panoramastrategien 2021-2027 v/ Karen Crawshaw Johansen

Bakgrunn: Panorama-strategiens første periode (2016-2020) er forlenget med syv nye år, fra 2021 til 2027. Strategien viderefører målet om å bygge opp under og videreutvikle kvaliteten i norske fagmiljøer gjennom samarbeid med noen av verdens fremste kunnskapsnasjoner innen områder av sentral betydning for Norge. Strategien fornyes med elementer som nye land (Sør-Korea, USA og Canada), helhetlig forsknings-, utdannings- og innovasjons-samarbeid og studentmobilitet som ivaretar akademiske verdier og sikkerhet samt FNs bærekraftsmål.

 
Eventuelt
SAK 36/21 Høring: Strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling v/ Per Morten Sandset

Bakgrunn 5. mai publiserte Regjeringen ved Kunnskapsdepartementet sitt høringsutkast til strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling. Høringsbrev sendes UiO med svarfrist 16. juni 2021. Strategiens hovedfokus er den tidlige fasen av karrieren, særlig stipendiatstillingen, postdoktorstillingen og innstegsstillingen, og regelverk og virkemidler rettet inn mot dette. Per Morten Sandset orienterer om høringsprosessen ved UiO.

SAK 37/21 Revidering av Forskningsrådets porteføljeplaner og invitasjon til høringsinnspill v/ Vibeke Alm

Bakgrunn: I forbindelse med Forskningsrådets forestående revidering av porteføljeplanene inviterer Forskningsrådet bredt til å spille inn på disse. UiO trenger å avklare prosess for arbeidet og inviterer til innspill.

Kommende møtedatoer:
  • 21. juni
  • 6. september
  • 11. oktober
  • 8. november
  • 6. desember

 

Publisert 17. des. 2020 15:45 - Sist endret 24. mai 2021 18:13