Møte nr. 6/2021

DAGSORDEN FOR FORUM FOR FORSKNINGSDEKANER 21. JUNI 2021

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

SAK 38/21. Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene

Diskusjonssaker:

SAK 39/21 Forskning på UiOs nettsider: erfaring fra rydde- og sletteprosjekt og nye nettsider og planer for videre forskningsformidling v/Berit Kolberg Rossiné og Petter Løken

Bakgrunn: For å sikre god utvikling av uio.no, er det vedtatt en digital kanalstrategi med tiltak som skal gi oss gode rutiner for hvor og hva vi publiserer, sikre god informasjonsflyt og øke gjenfinnbarheten for dem som bruker sidene våre. I forbindelse med dette ble det satt i gang et rydde- og sletteprosjekt der HF var pilot. Dette skapte en viss uro blant HFs forskere og det ble i Uniforum en diskusjon om nettsidene ikke bare som en viktig forskningskommunikasjonskanal, men også som forskningsinfrastruktur. I mellomtiden har UiO også fått nye nettsider. Det er derfor naturlig å benytte anledningen til å trekke inn alle disse erfaringene.  Samtidig vil dette være en god anledning til å løfte blikket og presentere videre planer for forskningsformidling på uio.no for prodekanene for forskning.

Petter Løken går igjennom arbeidet på HF og Berit Kolberg Rossiné presenterer arbeidet med implementering av nettsider generelt og veien videre.

SAK 40/21 Posisjonsnotater for forskning og utdanning: Bærekraftig omstilling: klima, miljø og energi v/ Vebjørn Bakken 

Bakgrunn: Det vises til FFD-sak 67/20 14. des. 2020 «Posisjonsnotater for forskning og høyere utdanning - bakgrunn, prosess og mandat for arbeidsgrupper» og utkast til posisjonsnotater for Livsvitenskap og helse, Demokrati og ulikhet, Forskning av fremragende kvalitet uten substansielle tematiske føringer og Hav, som er diskutert i forumet våren 2021 (FFD-saker 20/21, 23/21 og 31/21).

De ferdige posisjonsnotatene publiseres fortløpende på UiOs nettsider: https://www.uio.no/forskning/om-forskningen/forskningspolitikk/langtidsplan-for-forskning-og-utdanning/posisjonsnotater/index.html

Leder for arbeidsgruppen, Vebjørn Bakken, orienterer om posisjonsnotatet «Bærekraftig omstilling: klima, miljø og energi». Posisjonsnotatet vil sammen med de andre posisjonsnotatene inngå i grunnlaget for UiOs høringsinnspill til ny langtidsplan (Jf. Sak 43/21). Det åpnes for kommentarer fra forumets medlemmer.

SAK 41/21 Forskningsrådets utlysning om nasjonale forskerskoler for arbeidslivsrelevans v/Åse-Marit Kristiansen 

Bakgrunn: Forskningsrådet har lyst ut midler til Nasjonal forskerskole for arbeidslivsrelevans. Målet er å styrke samspillet mellom akademia og andre samfunnsaktører gjennom forskeropplæringen og styrke doktorgradsutdanningens relevans for arbeidslivet. Det er sentralt for UiO og opprettholde god akademisk kvalitet på ph.d.-utdanningen. Det er derfor ønskelig å løfte problemstillinger knyttet til arbeidslivsrelevans i ph.d.-utdanningen, bruk av virkemiddelet nasjonale forskerskoler og hvilke muligheter og utfordringer fakultetene ser i dette.

EU-forum

SAK 42/21 Presentasjon av resultater fra Horisont 2020 v/ Mette Topnes 

Bakgrunn: Horisont 2020 (H2020) som løp fra 2014-2020 er avsluttet og avløst av det nye rammeprogrammet Horisont Europa. De endelige resultatene for UiO er klare, og vi har med bakgrunn i det laget en oppsummering av de viktigste områdene for universitetet i H2020. Rapporten går igjennom det totale bildet for UiO, aktiviteten ved de ulike enhetene og til slutt en litt mer detaljert gjennomgang av tre utvalgte deler av programmet; European Research Council (ERC), Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) og de tematiske områdene innenfor Societal Challenges og Leadership in Enabling and Industrial Technologies (LEIT). 

Orienteringssaker

SAK 43/21 Prosess for innhenting av interne innspill til Langtidsplan for forskning og høyere utdanning (LTP) v/ Per Morten Sandset 

Bakgrunn: Det vises til FFD-sak SAK 34/21 «Innspill til ny Langtidsplan for forskning og høyere utdanning LTP». KDs høringsbrev ble offentliggjort 21. mai med svarfrist 10. september 2021.

KDs høringsbrev er oversendt enhetene og satsingene til orientering. En skrivegruppen bestående av Åse Gornitzka (leder), Solveig Kristensen og Aud Tønnesen utarbeider utkast til UiOs høringsuttalelse basert på spørsmålene i høringsbrevet og posisjonsnotatene. Utkast til høringsuttalelse sendes på intern høring i slutten av juni med svarfrist 18. august.

Sak 44/21 Strategisk koordineringsgruppe for IT i forskning (SK-ITF) og nytt mandat med rapportering til FFD v/ Per Morten Sandset 

Bakgrunn: Ledelsen har nedsatt en arbeidsgruppe som skal justere mandatet til SK-ITF. Per Morten Sandset orienterer.

Eventuelt

Kommende møtedatoer:

  • 6. september
  • 11. oktober
  • 8. november
  • 6. desember
Publisert 17. des. 2020 15:45 - Sist endret 17. jan. 2024 11:42