Møte nr. 8/2021

DAGSORDEN FOR FORSKNINGSKOMITEEN 11. OKTOBER 2021

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Diskusjonssaker:

SAK 52/21 Møte med Jan Palmowski, Generalsekretær for The Guild v/ Åse Gornitzka

Bakgrunn: EUs ambisiøse agenda for forskning og høyere utdanning i Europa gjør at det sjelden har vært viktigere enn nå at universiteter engasjerer seg for å påvirke policy-utformingen i EU. På relativt kort tid har Guild-nettverket etablert seg som en synlig og tydelig aktør i Brussel, og har bidratt til å gi sine medlemsuniversiteter innflytelse på den europeiske arenaen. Generalsekretær for The Guild, Jan Palmowski innleder til diskusjon om de viktigste forskningspolitiske spørsmålene på EUs dagsorden nå og fremover, og om hvordan The Guild arbeider med å fremme interessene til medlemsuniversitetene i disse sakene.

Vedlegg:

•    THE GUILD AT 21 Annual Report | 2020 –2021

SAK 53/21 Offentlig ph.d. og nærings-ph.d. i doktorgradsutdanningen ved UiO v/ Åse Gornitzka 

Bakgrunn: Nærings-ph.d og offentlig sektor-ph.d er ordninger hvor virksomheter i norsk næringsliv og offentlig sektor kan søke Forskningsrådet om støtte til at en av deres ansatte tar en doktorgrad på en problemstilling som er relevant for virksomheten. Ordningen er ikke konkurranseutsatt. Forskningsfaglig vurdering og kvalitetssikring av prosjektet skal ivaretas av gradsgivende institusjon. Medisinsk fakultet (MED) har gjort seg noen erfaringer med nærings-ph.d. og problemstillinger blant annet knyttet til interessekonflikter, økonomi og kostnadsfordeling og rolle som forskingsansvarlig institusjon. Jens Petter Berg forteller om erfaringer fra MED, og Forskningskomiteen kommer med innspill basert på erfaringer fra de andre fakultetene.

Vedlegg:     

•    Saksnotat
•    Bakgrunnsnotat
•    UHR rapport fra arbeidsgruppe Felles praksis ved kostnadsberegning for veiledning og opphold ved gradsgivende UH-institusjon, 2021
•    Om nærings-ph.d i Forskningsrådet
•    Om offentlig sektor-ph.d i Forskningsrådet 

Pause 

 
Sak 54/21 Utredning av lisensiering for deling og gjenbruk av forskningsdata v/ Jan Magnus Aronsen 

Bakgrunn: På vegne av Kunnskapsdepartementet har Forskningsrådet satt ned et utvalg som skal utrede rettighets- og lisensspørsmål i forbindelse med deling av datasett i forskningen. Utvalget ble ledet av førsteamanuensis Jan Magnus Aronsen ved UiO og rapporten er ferdigstilt og avlevert KD, den offisielle lanseringen vil finne sted 18. oktober. Aronsen presenterer rapporten og Tore Nilssen (SV) kommenterer.

Vedlegg:

•    Rapport: Hvordan skal vi dele forskningsdata? Utredning og anbefalinger om lisensiering og tilgjengeliggjøring
•    Vedlegg 1 Juridisk rammeverk for deling av forskningsdata
•    Vedlegg 2: Åpne data-direktivet i relasjon til offentlig finansierte forskningsdata

Orienteringssaker:

SAK 55/21 Presentasjon av arbeidet med ny handlingsplan for Horisont Europa v/ Åse Gornitzka 

Bakgrunn: Forum for forskningsdekaner ble i september bedt om å oppnevne en arbeidsgruppe som kan utarbeide og foreslå en handlingsplan for UiO for å få større gjennomslag i EUs nye rammeprogram Horisont Europa 2021-2027. Åse Gornitzka leder arbeidsgruppen og orienterer om sammensetning og status for arbeidet.

Sak 56/21 Forum for forskningsetikk ved UiO v/ Åse Gornitzka 

Bakgrunn: Forum for forskningsetikk er underlagt Forskningskomiteen, det første Forumet ble holdt av OD, og det neste skal avholdes i 25. oktober i regi av MED. Temaet er interessekonflikter. Det er tidligere bestemt i Forum for Forskningsdekaner at Forum for forskningsetikk skal organiseres på rundgang mellom fakultetene. Det foreslås å holde det en gang i semesteret og at det neste Forum for forskningsetikk avholdes våren 2022 med Utdanningsvitenskapelig fakultet som vertskap.

Sak 57/21 SciVal som kilde til å hente ut data om FNs bærekraftsmål v/ Margaret Fotland 

Bakgrunn: SciVal er en database som gir tilgang til forskningsresultatet fra mer enn 20 700 forskningsinstitusjoner i 234 land. Medlemmer av Forskningskomiteen har etterspurt måter å hente ut data om UiOs forskningsaktivitet med relevans for FNs bærekraftsmål. UiO er registrert i SciVal og man kan bruke denne databasen til å søke på ulike fagområder koblet mot FNs bærekraftsmål. Fotland demonstrerer hvordan publiseringsdata kan hentes ut fra SciVal.

SAK 58/21 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene 

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

Eventuelt:

Møter i Forskningskomiteen 2022 

Møtene er planlagt på datoene som er satt opp under:
•    24. januar 
•    28. februar 
•    21. mars
•    25. april 
•    23. mai 
•    20. juni 

Kommende møtedatoer høst 2021

•    8. november
•    6. desember

Publisert 17. des. 2020 15:45 - Sist endret 11. nov. 2021 12:41