Møte nr. 9/2021

DAGSORDEN FOR FORSKNINGSKOMITEEN 8. NOVEMBER 2021

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Diskusjonssaker:

SAK 59/21 Status for implementering av Standarder for karrierestøttende tiltak v/Åse Gornitzka

Bakgrunn: 10. mars 2020 vedtok Universitetsstyret Standarder for karrierestøttende tiltak for unge forskere i tidlig karrierefase (heretter standarder). Standardene var utarbeidet på bakgrunn av anbefalinger i rapporten Karrierestøtte til forskere i tidlige karrierefaser: En helhetlig og systematisk tilnærming. Hensikten med standardene er å bidra til en systematikk i universitetets arbeid med karrierestøtte til forskere i tidlige karrierefaser, uten å pålegge fagmiljøer en tvingende struktur. Forskningskomiteen skal fungere som referansegruppe for videre arbeid på feltet ved UiO. Status for implementering av standardene ved UiO skal presenteres i Universitetsstyret 8. februar 2022 og enhetene har i den forbindelse mottatt en forespørsel i ePhorte om kartlegging med svarfrist 3. desember. Saken tas opp i Forskningskomiteen for en statusoppdatering og erfaringsutveksling i forkant av den kommende styresaken.

SAK 60/21 Høring av Forskningsrådets Plan for rekruttering v/Åse-Marit Kristiansen

Bakgrunn: Forskningsrådet skal nå utarbeide en plan for sitt arbeid videre med tiltak for forskerrekruttering og tidlig karriere. Målet for planen er å finne tiltakspunkter som kan følges opp av Forskningsrådet og som bidrar til å bygge opp den forsknings- og innovasjonskompetansen Norge trenger i framtida. Rekrutteringsplanen skal utarbeides og følges opp med utgangspunkt i et oppdatert kunnskapsgrunnlag. Denne høringen vil inngå som en del av dette kunnskapsgrunnlaget. Forskningskomiteen bes komme med innspill for å løfte frem de mest sentrale institusjonelle tilbakemeldingene til Forskningsrådet.

SAK 61/21 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

SAK 62/21 Gjennomføring av doktorgradsprøven «post-korona» v/Åse Gornitzka

Bakgrunn: Det er viktig for UiO å opprettholde kvalitet og profesjonalitet i ph.d.-utdanningen. I forbindelse med koronapandemien ble det ved UiO utviklet løsninger og rutiner for gjennomføring av digitale disputaser og det ble innført et midlertidig pandemisikkert ph.d.-regelverk. Dette regelverket er forlenget til 2022. For å stake ut kursen videre framover trenger vi å utveksle informasjon om praksis og erfaringer med gjennomføring av disputaser under pandemien og Forskningskomiteens synspunkter på om noen av disse midlertidige endringene bør gjøres permanente.

Orienteringssaker:

SAK 63/21 Utlysning og tildeling av hub/node-midler til IT-forskning v/Jens Petter Berg

Bakgrunn: Strategisk koordineringsgruppe for IT i forskning (SK-ITF) lyste ut midler til etablering av nye hub/noder våren 2021 med søknadsfrist 15. august 2021. Til sammen kom det inn 12 søknader om midler. Søknadene er behandlet på møte i Fagråd for eInfrastruktur 27. august 2021 og SK-ITF-møte 1. september 2021. SK-ITF konkluderte behandlingen med å anbefale tildeling til 5 av de 12 søknadene. Rektoratet godkjente tildelingene i et møte den 14. oktober. Jens Petter Berg er leder for SK-ITF og vil redegjøre for tildelingene.

SAK 64/21 Presentasjon av arbeidet med ny handlingsplan for Horisont Europa v/ Åse Gornitzka

Bakgrunn: Forskningskomiteen ble i september bedt om å oppnevne en arbeidsgruppe som kan utarbeide og foreslå en handlingsplan for UiO for å få større gjennomslag i EUs nye rammeprogram Horisont Europa 2021-2027. Åse Gornitzka leder arbeidsgruppen og orienterer om sammensetning og status for arbeidet.

Eventuelt:

SAK 65/21 To forestående møter om EU-Afrika-samarbeid v/ Åse Gornitzka

Bakgrunn: UiOs ledelse har de siste årene vært engasjert i The Guilds arbeid rundt EU-Afrika-samarbeid og ønsker å inkludere større deler av UiO i samarbeid med afrikanske partnere.

UiO har mange fagmiljøer som samarbeider med Afrika gjennom norske finansieringskilder, men har hittil ikke utnyttet så godt mulighetene i europeiske programmer som kan brukes til samarbeid med Afrika. Den 22. november arrangerer the Guild og African Research Universities Alliance (ARUA)  felles digital konferanse om EU-Afrika-samarbeid.

https://www.the-guild.eu/events/2021/strengthening-the-african-knowledge-society-toward.html

Det vil også holdes et møte om EU-Afrika-samarbeid 1. desember kl 13.30-15. Det blir en introduksjon ved Åse Gornitzka og Keynote speaker blir Nienke Buisman, Head of Unit for International Cooperation in DG Research & Innovation i EU-kommisjonen. Det blir videre en diskusjon rundt spørsmålet: Hva skal til for at UiO skal utnytte mulighetene i europeiske støtteordninger til samarbeid med Afrika? Møtet er for Forskningskomiteen, FANE-nettverket og Nord-sør-komiteen, men blir åpent for aktuelle forskningsmiljøer også.

Mer detaljert informasjon kommer senere

Kommende møtedatoer høst 2021:

6. desember

 

Publisert 17. des. 2020 15:45 - Sist endret 11. nov. 2021 12:45