Møte nr. 10/2021

DAGSORDEN FOR FORSKNINGSKOMITEEN 6. DESEMBER 2021

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte
    
SAK 66/21 Klima og Miljødepartementets nye kunnskapsstrategi v/departementsråd Tom Rådahl 

Bakgrunn: Klima og Miljødepartementets har lansert en ny kunnskapsstrategi for 2021-2024 der kunnskapssystemet for klima og miljø nøkkelordet. Systemet består av mange byggesteiner og ulike aktører. KLD har definert mål, delmål og konkrete tiltak. Departementsråd Tom Rådahl presenterer strategien og Forskningskomiteen kommenterer.

Vedlegg:
•    Klima- og miljødepartementets kunnskapsstrategi 2021-2024

SAK 67/21 Fremlegging av handlingsplan for Horisont Europa v/Åse Gornitzka 

Bakgrunn: Med Horisont Europa er det behov for å styrke UiOs tiltak for mobilisering og støtte til aktiv deltagelse, og for å bedre se og utnytte mulighetene som ligger i det nye rammeprogrammet. Dette er bakgrunnen for at UiOs rektorat i september ga Forskningskomiteen i oppdrag å lage en handlingsplan for UiOs engasjement i HE. En arbeidsgruppe nedsatt av Forskningskomiteen har jobbet frem den konkrete handlingsplanen. Arbeidsgruppen har vært ledet av Åse Gornitzka, som vil presentere utkastet til handlingsplan for Forskningskomiteen.

    Vedlegg:
•    Saksnotat
•    Utkast til Handlingsplan vil ettersendes

Pause med lett lunsjservering ca 13.15

Orienteringssaker: 

SAK 68/21 Standard for forskningsintegritet v/ Bjørn Ramberg 

Bakgrunn: En standard for forskningsintegritet for UiO ble vedtatt av universitetsstyret i møte 19. oktober. Standardens formål er å tydeliggjøre hvilke anerkjente forskningsetiske normer som alle ansatte ved UiO bør kjenne til. Standarden for forskningsintegritet vil danne grunnlag for utarbeidelse av en opplæringsmodul i forskningsintegritet som skal tilbys alle ansatte ved UiO.

Vedlegg:
•    Saksnotat
•    Standard for forskningsintegritet


SAK 69/21 Anbefaling av tildeling av strategimidler til IT i Forskning i 2022 v/ Gard Thomassen

Bakgrunn: I universitetets budsjett for 2022 er det satt av 107,5 millioner kroner i strategimidler til IT i forskning, IT i utdanning, administrativ IT og IT-infrastruktur. Normalt sett skal grunnleggende forslag utarbeides av SK-ITF med støtte fra tilhørende fagråd, men det har ikke vært mulig i 2021 grunnet arbeid med endringer av de strategiske koordinerings¬gruppene. SK-ITF behandlet strategimidlene 22. februar 2021, og deretter ble forslaget revidert grunnet et kutt på rundt 2 MNOK. Den reviderte anbefalingen er så levert videre til, og drøftet med, leder for kommende SK-ITF (Per Morten Sandset) og legges nå fram for Forskningskomiteen. Forslaget skal behandles videre og vedtas i Universitetsledelsen.  I rammen på 49,65 millioner kroner inngår 29,85 millioner kroner i forpliktelser til igangsatte sats-ninger og tiltak finansiert at strategimidler for 2021 og tidligere år, mens 19,8 millioner er tilgjengelig for igangsetting av nye tiltak eller styrking av igangsatte. Forskningskomiteen inviteres til å gi kommentarer.

Vedlegg: 
•    Saksnotat
•    SK-ITF Strategimidler 2022

SAK 70/21 Forskningsrådets revidering av Porteføljeplaner – UiOs prosess v/ Vibeke Alm 

Bakgrunn: Forskningsrådet er i gang med revidering av sine porteføljeplaner. UiO har sendt innspill på høringsutkast for Livsvitenskap, Naturvitenskap matematikk og teknologi og Humaniora og samfunnsvitenskap med frist 15. september. I desember og senest innen den 10. desember vil Forskningsrådet offentliggjøre høringsutkast for de resterende porteføljeplanene med høringsfrist 20. februar. Enhetene har nylig mottatt brev om prosessen. Vibeke Alm gir en kort orientering med mulighet for spørsmål.

SAK 71/21 Strategiprosess for UiO:Energi v/Vebjørn Bakken 

Bakgrunn: Den tverrfaglige satsingen UiO:Energi gjennomfører for tiden en strategiprosess for ny virkeperiode fra 2023-2027. Forslag til strategidokument er sendt ut på høring til enhetene (saksnr i ePhorte 2021/16169) med høringsfrist 17. desember. Vebjørn Bakken gir en kort orientering om strategiforslaget og prosessen.

SAK 72/21 Nytt fra forskningsdekanene v/forskningsdekanene 

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene. De fleste fakulteter har hatt dialogmøte med Forskningsrådet tidligere i høst, og det er ønske om at disse gir en kort orientering om de viktigste sakene på agendaen og hva som eventuelt kan løftes sentralt ved UiO.

Møtedatoer vår 2022
•    24. januar 
•    28. februar 
•    21. mars
•    25. april 
•    23. mai 
•    20. juni 
 

 

Publisert 17. des. 2020 15:45 - Sist endret 3. des. 2021 10:19