Møte 03/2022

Møte i Forskningskomiteen

Dagsorden

Godkjenning av innkalling og referater fra møtene 24. januar og 7. februar 2022          

SAK 04/22 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

SAK 05/22 UiOs klima- og miljøstrategi og tiltaksplan v/ viserektor Mette Halskov Hansen

Bakgrunn: UiOs nye klima og miljøstrategi ble vedtatt i Universitetsstyret 8. februar. Strategien omfatter alle sider ved UiOs virksomhet, fra forskning og utdanning til utadrettet virksomhet og drift. Den er kunnskapsbasert, bygger på en bred miljøforståelse og legger planetens tålegrenser til grunn. Strategien skal følges opp av en tiltaksplan som skal sendes på høring til enhetene i ePhorte i perioden 1. mars til 8. april. Viserektor Mette Halskov Hansen orienterer om strategi og tiltaksplan før det åpnes for diskusjon.

Sak 06/22 Reform av forskningsvurderinger i EU og The Guilds engasjement i det arbeidet v/ prorektor Åse Gornitzka

Bakgrunn: I november 2021 publiserte EU-kommisjonen en rapport (Scoping Report) om hvordan man på en ny måte skal vurdere forskningskvalitet og akademiske karrierer. Rapporten er skrevet på grunnlag av konsultasjoner med «europeiske og internasjonale» interessenter/stakeholdere for å finne passende vurderingskriterier og prosesser. Den legger til rette for større bredde i vurdering av forskning og karriere, mer vekt på åpenhet og transparens og mindre vekt på ensidige indikatorer. Rapporten identifiserer mål, prinsipper og tiltakspunkter som universiteter og forskningsfinansierende organisasjoner skal kunne enes om når de vurderer forskningsprosjekter og forskere. Den skal danne grunnlag for et Memorandum of Understanding som de organisasjoner og myndigheter som er villige til å innføre reformer kan signere. The Guild har vært involvert i dette arbeidet fra starten og har blitt invitert av EU-kommisjonen til å være del av en gruppe som spiller inn forslag til MoU. Prorektor Åse Gornitzka orienterer.

Orienteringssaker

Sak 07/22 Orientering om tiltakene fra Handlingsplan for Horisont Europa v/ prorektor Åse Gornitzka

Bakgrunn: Med Horisont Europa er det behov for å styrke UiOs tiltak for mobilisering og støtte til aktiv deltagelse, og for å bedre se og utnytte mulighetene som ligger i det nye rammeprogrammet. Dette er bakgrunnen for at UiOs rektorat i september 2021 gav Forskningskomiteen i oppdrag å lage en handlingsplan for UiOs engasjement i Horisont Europa. En arbeidsgruppe nedsatt av Forskningskomiteen har jobbet frem den konkrete handlingsplanen, som senere er behandlet i Forskningskomiteen, dekanmøtet og sist vedtatt i rektoratet. Åse Gornitzka orienterer om prosess og videre oppfølging.

Sak 08/22 Oppdatering av UiOs veikart for forskningsinfrastruktur v/ viserektor Per Morten Sandset

Bakgrunn: UiOs veikart for forskningsinfrastruktur skal oppdateres, og enhetene har mottatt informasjon om organisering og prosess inkl. bestillinger (i ePhorte-sak 2019/1399).

Det er behov for bredt involverende prosess og for oppdateringer i hht. enhetenes strategiske planer. Forskningskomiteen er referansegruppe for arbeidet. Viserektor Per Morten Sandset orienterer.

Sak 09/22 Revidert mandat for Forskningskomiteen v/ prorektor Åse Gornitzka

Bakgrunn: Forum for forskningsdekaner endret navn til Forskningskomiteen fra og med oktobermøtet 2021. Selve navneendringen er gjennomført på nettsiden og mandatet er oppdatert i tråd med dagens situasjon og praksis. Det er omskrevet til et mer overordnet nivå som også dekker komiteens ansvar for undergrupper/arbeidsgrupper og ansvaret for kvalitet i forskerutdanningen er tydeliggjort. Prorektor Åse Gornitzka orienterer.

Møtedatoer vår 2022

  • 21. mars
  • 25. april
  • 23. mai
  • 20. juni
Publisert 21. feb. 2022 17:24 - Sist endret 22. sep. 2022 15:18