Møte 05/2022

Møte i Forskningskomiteen

Dagsorden 

Sak 17/22 Statusoppdatering om UiOs oppfølging som følge av krigen i Ukraina v/ prorektor Åse Gornitzka

Sak 18/22 Strategi for åpen tilgang ved UiO v/ Mathilde Skoie og Randi Halveg Iversby

Bakgrunn: UiO nedsatte i 2020 en arbeidsgruppe som skulle se på åpen tilgang til publikasjoner. En av oppgavene er å foreslå en strategi på feltet. I mars 2021 presenterte arbeidsgruppen rapporten UiO: Open Access. Statusrapport 2021. Det er nå utarbeidet et utkast til strategi for dette området på UiO. Mathilde Skoie og Randi Halveg Iversby presenterer strategiutkastet, og Forskningskomiteen inviteres til å gi tilbakemelding på retning og hovedlinjer.

Sak 19/22 UiOs prosess som følge av Finansieringsutvalgets rapport v/ prorektor Åse Gornitzka og seniorrådgiver Per Heitmann

Bakgrunn: 17. mars overleverte Finansieringsutvalget ledet av Siri Hatlen sin rapport til Kunnskapsdepartementet. Rapporten gir råd om finansiering av universiteter og høyskoler og det overordnede målet for gjennomgangen har vært å fremme det brede samfunnsoppdraget til institusjonene og øke den samlede måloppnåelsen. Rapporten er nå på høring med frist til Kunnskapsdepartementet 10. juni. Åse Gornitzka introduserer saken og Per Heitmann orienterer om rapporten, mulige konsekvenser for UiO og den videre høringsprosessen. Det vil så legges opp til en åpen diskusjon hos Forskningsdekanene: Hvordan stiller vi oss til forslagene fra utvalget? Hva er vår erfaring med det eksisterende systemet og hvilke problemstillinger reiser seg som følge av rapportens anbefalinger?

Sak 20/22 Centre of Advanced Studies (CAS) v/dekan Aud Tønnessen

Bakgrunn: Avtalen som UiO har med Centre of Advanced Studies (CAS), gir etablerte og yngre forskere ved UiO muligheten for å søke forskningsopphold på CAS. I de senere årene har det vært en merkbar nedgang i søknader fra UiOs forskere. Det gjelder alle fagmiljøer, men særlig humaniora. Styret ved CAS har derfor invitert seg til Forskningskomiteen for å presentere kort hva et CAS-opphold kan gi og hvilke muligheter det representerer.

Sak 21/22 Ordning for ProsjektEtableringsStøtte (PES) ved UiO v/ seniorrådgiver Mette Topnes

Bakgrunn: PES-ordningen ved UiO omfatter Forskningsrådets PES rammebevilgning samt UiOs egen satsing i form av strategiske midler for EU-støtte. Med Horisont Europa mottok UiO et kraftig kutt i Forskningsrådets tildeling av PES rammebevilgning, slik at UiOs samlede PES-ordning måtte reduseres.

I samråd med FANE er det utarbeidet budsjett for perioden 2021-2022, basert på forventning om fortsatt samme søknadsaktivitet og –innretning:

  • Ønske om å opprettholde støtte til koordinatorsøknader
  • Ønske om fortsatt støtte til eksellens – ERC/MSCA
  • Mest mulig kontinuitet og forutsigbarhet for våre fagmiljøer

Sak 22/22 Orientering fra dialogmøtet med Forskningsrådet v/ prorektor Åse Gornitzka

Bakgrunn: Det er nå innført faste dialogmøter mellom Forskningsrådets administrerende direktør og ledelsen ved universitetene. Åse Gornitzka orienterer fra møtet med UiO-ledelsen som fant sted 24. mars.

Sak 23/22 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

Eventuelt: Sak 24/22 Tre nye utlysninger gjennom Circle U.:

  • Frist 10. Mai. Circle U. ønsker å feire og fremheve noen av alliansens beste eksempler på interdisiplinær og tverrfaglig forskning. Denne prisen, Inter Circle U. Prize (ICUP) for inter- and transdisciplinary research vil deles ut årlig til tre forskere og/eller forskerteam, og alle medlemmer av alliansen kan søke.
  • Frist 31. mai: Circle U. Sandpits tilbyr et innovativt verktøy for å fremme tverrfaglighet og interdisiplinaritet, og skal koble sammen interne og eksterne aktører
  • Frist 31. mai: Interdisciplinary Thematic Research Networks (ITRN) er prosjekter som involverer forskere fra minst tre ulike Circle U.-institusjoner og som har til formål å utforske nye forskningsfelt samt å initiere tverrfaglige partnerskap mellom forskere fra Circle U.-universitetene og deres samarbeidspartnere.
Publisert 10. mai 2022 14:28 - Sist endret 7. aug. 2023 13:11