Møte 06/2022

Møte i Forskningskomiteen

Dagsorden

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 25/22 Prosjekt for Universell Utforming og nettpublisering på UiO v/ gruppeleder Tomm Eriksen

Bakgrunn: UiO skal være tilgjengelig for alle, både som studiested og arbeidsplass, og UiO er pålagt å følge nasjonale regler for Universell Utforming (UU). I sitt møte i februar 2022 diskuterte Forskningskomiteen UU blant annet knyttet til avpublisering av saker på nett og krav knyttet til publisering av konferanseforedrag, det ble også diskutert mulig ulik håndheving av reglene ved ulike enheter ved UiO og om lovverket kan praktiseres mer fleksibelt innenfor lovens rammer.

Det pågår nå flere tiltak på universell utforming av UiO sine digitale tjenester. Et USIT-prosjekt har kartlagt løsninger og utarbeidet forslag til hvordan UiO skal møte utfordringene som er blitt avdekket. Prosjektet forankrer nå arbeidet ut til fakultetene. Prosjektgruppa skal gjøre en evaluering av tekniske rammeverk og innhold hos et utvalg løsninger. Med evalueringen som bakgrunn skal prosjektet vurdere hvordan UiO bør være organisert og bemannet for å ivareta hensynet til universell utforming. Prosjektet har også ansvar for å vurdere hvordan kompetansen på universell utforming er ved UiO, og bidra til kompetanseheving. Prosjekteier Tomm Eriksen fra USIT leder arbeidet med UU ved UiO og vil presentere prosjektet før det åpnes for tilbakemeldinger og diskusjon.

Sak 26/22 Rapport fra Nordområdeutvalget v/ direktør Brit Lisa Skjelkvåle

Bakgrunn: Nordområderapporten 2021 til orientering. I henhold til ny organisering for nordområdearbeidet skal Nordområdeutvalget ved Nordområdesekretariatet rapportere om nordområdearbeidet for hvert år. Leder for Nordområdeutvalget og direktør for NHM Brit Lisa Skjelkvåle presenterer rapporten.

Sak 27/22 En statusoversikt over UiOs vitenskapelig publisering i tall v/ seniorrådgiver Margaret Fotland

Bakgrunn: UiO rapporterer hvert år vitenskapelige publikasjoner til KDs publiseringsindikator. Publiseringsindikatoren er av flere indikatorer som brukes til resultatbasert omfordeling (RBO) mellom institusjonene i Universitet og høyskolesektoren. UiO henter ut årlig ca. 25 % av midlene som fordeles ved RBO og er den institusjonene som har størst antall publikasjoner i UH-sektoren. Rapporteringen gir en god oversikt over våre vitenskapelige publikasjoner både på et overordnet nivå og for enhetene. Margaret Fotland presenterer en oversikt over UiOs rapportering av vitenskapelige publikasjoner i antall, poeng og åpen tilgang på et overordnet nivå og per fakultet.

Sak 28/22 Circle U og Circle U ERIA v/ viserektor Bjørn Stensaker

Bakgrunn: Circle U. er snart halvveis ut i den treårige prosjektperioden og Alliansen er nå også blitt utvidet fra syv til ni medlemmer. For å styrke forsknings- og innovasjonsdimensjonen i Circle U. og for å skape synergier mellom forskning og utdanning, fikk alliansen i høst i fjor tildeling fra Horisont-programmet (H2020 SwafS) til prosjektet Circle U. ERIA. Både for Circle U. og Circle U. ERIA er det nå mange aktiviteter og muligheter for studenter og forskere. En utfordring som flere av universitetene sliter med, er å nå ut til relevante fagmiljøer. Spesielt for unge/nye forskere er Circle U./Circle U. ERIA en mulighet til å skaffe seg internasjonalt nettverk og publisitet rundt forskningsarbeidet. Viserektor Bjørn Stensaker orienterer om Circle U., Circle U. ERIA og aktuelle utlysninger.

Sak 29/22 Statusoppdatering om UiOs oppfølging som følge av krigen i Ukraina v/ seniorrådgiver Anna Kolberg Buverud

Bakgrunn: Det vil gis en kort statusoppdatering på UiOs oppfølging relatert til krigen i Ukraina ved hvert møte i Forskningskomiteen.

Sak 30/22 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

Sak 31/22 Forskning på nett – prosjektstruktur v/ prosjektleder Kjersti Stensrud

I utviklingen av uio.no har Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt startet prosjektet «Forskning på nett» for å gi god støtte til forskningsarbeid, god informasjon til ulike målgrupper og vise fram UiO som et internasjonalt ledende forskningsuniversitet. Prosjektleder Kjersti Stensrud presenterer forslag til prosjektstruktur, inkludert målgrupper og prioriteringer.

Møtedatoer vår og høst 2022

Møtene er planlagt på datoene som er satt opp under.

  • 20. juni
  • 5. september
  • 10. oktober
  • Tur til Brussel 20.-21. oktober
  • 7. november
  • 5. desember
Publisert 16. mai 2022 17:30 - Sist endret 7. aug. 2023 13:11