Møte 07/2022

Møte i Forskningskomiteen

Dagsorden 

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 32/22 Statusoppdatering om UiOs oppfølging som følge av krigen i Ukraina v/ prorektor Åse Gornitzka

Sak 33/22 Status for forberedelser til NOKUT-tilsyn høsten 2022 v/ viserektor Bjørn Stensaker

Høsten 2022/våren 2023 fører NOKUT tilsyn med det systematiske kvalitetsarbeidet ved UiO. Viserektor Bjørn Stensaker gir status for forberedelsene og prosessen frem mot tilsynet høsten 2022.

Sak 34/22 Nytt fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene.

Pause med lett lunsjservering

Sak 35/22 Den nye felles Innovasjonsagenda til den Den afrikanske union (AU) og Den europeiske union (EU) og forskningssamarbeid med afrikanske universiteter v/ prorektor Åse Gornitzka

AUs og EUs Innovasjonsagenda skaper nye muligheter for langsiktig og likeverdig samarbeid innen forskning og innovasjon mellom afrikanske og europeiske universiteter. Samtidig er samarbeid med Afrika høyere prioritert enn før i EUs program for forsknings og innovasjon (Horisont Europe) og i utdanningsprogrammet (Erasmus+). Dette åpner opp nye muligheter for UiO til å utvikle sterkere langsiktig partnerskap med afrikanske universiteter i samarbeid med andre europeiske universiteter. Prorektor Åse Gornitzka orienterer.

Sak 36/22 Opptak av eksterne ph.d.-kandidater med base i utlandet – case fra Teologisk fakultet (TF) v/ prorektor Åse Gornitzka

TF vurderer en ordning for internasjonale ph.d.-kandidater uten bosetting i Norge. Ph.d.-kandidatene skal tas opp etter TFs ordinære prosedyrer og krav, men doktorgradsløpet deres vil innebære stor grad av digital veiledning og undervisning. I tillegg vil kandidatene i hovedsak være finansiert med private midler. Prodekan for forskning ved TF Anders Runesson har henvendt seg til rektoratet med ønske om å diskutere dette forslaget for å bringe på det rene hvilket handlingsrom fakultetet har, og for å høre erfaringer fra andre fakulteter med hensyn til opptak av ph.d.-kandidater som i stor grad skal veiledes digitalt og befinne seg i et annet land under doktorgradsperioden. Prorektor Åse Gornitzka orienterer og forskningsdekanene spiller inn til saken.

Sak 37/22 Undervisningsarbeid blant stipendiater og postdoktorer ved UiO v/ Ymkje Elisabeth Haverkamp, UiODoc

Basert på samtaler med representanter for midlertidig ansatte ved flere fakultetsstyrer ved UiO og dialog med våre medlemmer, mener UiODoc at det er behov for at UiO kartlegger forholdene for og potensielt inkluderer ytterligere støtte til undervisningsarbeid for unge forskere i tidlig karrierefase. UiODoc ønsker å diskutere bedre rammer for og støtte i undervisningsarbeidet for stipendiater og postdoktorer ved UiO. Ymkje Elisabeth Haverkamp fra UiODoc presenterer saken.

Sak 38/22 Oppfølging av internrevisjon av samtykkebaserte helseforskningsprosjekter ved UiO v/ seniorrådgiver Mette Sollihagen Hauge

Statens helsetilsyn initierte i januar 2020 et tilsyn av samtykkebaserte helseforskningsprosjekter. UiO var en av 20 institusjoner som ble omfattet av tilsynet som ble gjennomført som egenrapportering fra den enkelte forskningsansvarlige. Egenvurderingen viste mulig mangel på overholdelse av lovkrav i to av de 30 utvalgte prosjektene. UiO har på bakgrunn av dette gjennomført en internrevisjon høsten 2020 som også bidro til en systemrevisjon av UiOs kvalitetssystem for medisinsk- og helsefaglig forskning.  Oppfølgende tiltak ble anbefalt i sluttrapporten fra internrevisjonen av jan 2021 og det ble utarbeidet en handlingsplan. Seniorrådgiver Mette Sollihagen Hauge gir oversikt over status for arbeidet med oppfølging av tiltakene i Handlingsplanen.

Korte orienteringer:

Sak 39/22 Forskningsinfrastruktur (FI) – Oppdatert mandat for FI-utvalget og Veikartarbeid ved UiO og nasjonalt v/ viserektor Per Morten Sandset

Nytt mandat og ny organisering av FI-utvalget er besluttet etter en lengre periode med diskusjoner i FI-utvalget, rektoratet og til slutt dekanmøte (1. juni 2022), særlig vedrørende grenseoppgangen med SK-ITF (se vedlegg). UiOs veikart-arbeid pågår for fullt og samtidig skal Forskningsrådet utarbeide nytt norsk veikart for forskningsinfrastruktur. Viserektor Per Morten Sandset orienterer.

Sak 40/22 Kurs i forskningsintegritet v/ prorektor Åse Gornitzka

 I oktober 2021 vedtok universitetsstyret Standard for forskningsintegritet som utgjør en kvalitetspolicy ved UiO for sikre etterlevelse av forskningsetiske normer. På tross av eksisterende tiltak innen forskningsetikk og –integritet, er det fremdeles behov for bevisstgjøring og opplæring av vitenskapelige ansatte. For å støtte enhetenes oppfølging av Standarden og tilby nødvendig opplæring av ansatte har en arbeidsgruppe utarbeidet læringsmål for en grunnmodul i forskningsintegritet og skissert et undervisningsopplegg. Arbeidsgruppas vektlegger at et godt læringsutbytte avhenger av et fysisk casebasert kurs med deltagere fra ulike fagdisipliner og -miljøer. Organiseringen av kurset ble diskutert i dekanmøtet 1. juni, og dekanene ga sin tilslutning til den foreslåtte organiseringen. Prorektor Åse Gornitzka orienterer.

Sak 41/22 Karrierestøtte Statusoppdatering LOS v/ seniorrådgiver Åse-Marit Kristiansen

LOS har systemansvar for UiOs samlede karrierestøtte for forskere i tidlig karrierefase. Dette innebærer å utvikle og ivareta en infrastruktur for informasjon om karrierestøttetilbud, kursing av ansatte med ansvar for oppgaver på feltet, og videreutvikling av system og kvalitetsstandarder for karrierestøtten. Seniorrådgiver Åse-Marit Kristiansen gir en kort statusoppdatering.

Møtedatoer høst 2022

Møtene er planlagt på datoene som er satt opp under.

  • 5. september
  • 10. oktober
  • Tur til Brussel 20.-21. oktober
  • 7. november
  • 5. desember

 

 

Publisert 13. juni 2022 18:30 - Sist endret 7. aug. 2023 13:12