Møte 10/22 Forskningskomiteen

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 55/22 Statusoppdatering om UiOs oppfølging som følge av krigen i Ukraina v/prorektor Åse Gornitzka

Sak 56/22 Fra forskningsdekanene v/ forskningsdekanene

Bakgrunn: Refleksjonsrunde: Erfaringer fra studieturen til Brussel og eget strategisk arbeid rundt anvendt forskning og innovasjon.

Sak 57/22 Ny Circle U-søknad v/Eivind Engebretsen MED

Bakgrunn: I begynnelsen av oktober publiserte Europakommisjonen den såkalte intensification-utlysningen med søknadsfrist 31. januar 2023, to måneder tidligere enn først antatt. Utlysningen skal gi støtte til allerede eksisterende allianser med mål om å fordype, intensivere og utvide det institusjonelle samarbeidet og stimulere til progresjon i transformasjonsarbeidet mot å skape et fullverdig Europeisk universitet. Den kommende prosjektperioden vil vare i fire år (med mulighet for ytterligere to år) med en EU-finansiering fra Erasmus+-programmet på opptil 12,8 millioner EUR. UiO vil være prosjektkoordinator også for den kommende perioden. Søknadsprosessen ledes av UiO ved viserektor Bjørn Stensaker. Skrivegruppen består av kollegaer fra UiO, Universität Wien, Università di Pisa og Université Paris Cité og ledes av professor Eivind Engebretsen. Han vil gi Forskningskomiteen en kort orientering.

Sak 58/22 Personvernvurdering av dr.philos.-grader ved UiO v/prodekan Tore Nilssen SV

Når en dr.philos.-kandidat gjennomfører et prosjekt, er det kandidaten selv som har ansvaret for at personvernet er ivaretatt. UiO har ikke behandlingsansvaret, slik vi har for prosjekter tilknyttet UiO. Vi har likevel et ansvar som gradsgivende institusjon for at de gradene vi utsteder, er innenfor vitenskapelige og etiske normer, samt relevant lovverk.

Mange av de som søker om å få avhandlingen sin bedømt for dr.philos.-graden ved SV-fakultetet, har vansker med å dokumentere at de har fulgt personvernregelverket. Når ingen har gjort en personvernvurdering, risikerer vi å tildele grad til et prosjekt som ikke har fulgt loven. Det ser ut som vi har to alternativer: 1. Å avslå søknader som ikke kan dokumentere at personvernet er ivaretatt. Dette vil bety at mange søknader om å få fremstille seg for dr.philos. vil bli avslått. 2. Å gjøre en personvernvurdering selv. Dette er ressurskrevende. Forskningsdekanene bes diskutere disse og eventuelt andre alternativer basert på erfaringer ved enhetene.

Sak 59/22 UiOs veikart for forskningsinfrastruktur 2022

I hht. UiOs årsplan 2021-2023 skal UiO arbeide for å tilby oppdatert og fremtidsrettet forskningsinfrastruktur med utgangspunkt i UiOs rullerende institusjonelle veikart for forskningsinfrastruktur. Forskningskomiteens ble forelagt utkast til oppdatert veikart i sitt møte den 10. oktober for orientering. Veikartet ble lagt fram i sin helhet med hoveddokumentet (som er det offentlige dokumentet) og de fire tematiske delveikartene (som er interne underlagsdokumenter). Vedlagt finner dere en oppdatert versjon av hoveddokumentet hvor UiOs behov for forskningsinfrastruktur i volum (kr) innenfor fire tematiske områder er bedre synliggjort enn i forrige versjon.  Forskningskomiteen bes om å godkjenne veikartet.

Godkjenning: Forskningskomiteen godkjenner veikartet med de innspill som fremkommer i møtet. Veikartet legges fram for rektor for endelig beslutning.

Skriftlige orienteringssaker:

Sak 60/22 NOKUT-tilsyn

I 2022 fører NOKUT tilsyn med UiOs systematiske kvalitetsarbeid, jf. tidligere saker i Forskningskomiteen. For UiO består prosessen høsten 2022 av to hovedetapper: innsending av dokumentasjon i september og oktober og institusjonsbesøk 29.-30. november. Dokumentasjonen kommer både fra institusjonsnivået og fra åtte eksempelprogram – ett program fra hvert fakultet. Notatet sammenfatter status for prosessen ved UiO.

Sak 61/22 HF skal avholde Forum for Forskningsetikk høsten 2022

Bakgrunn: Forum for forskningsetikk er underlagt Forskningskomiteen og skal organiseres på rundgang mellom fakultetene. Det har tidligere vært avholdt av OD, MED og UV. Det neste seminaret skal holdes av HF 30. november, temaet er «Veiledning».

Eventuelt:

Sak 62/22 Høring: Forskningsrådets Plan for rekruttering til forskning og tidlig karriere

Utkast til høringssvar er sendt til enhetene i ePhorte (sak 2022/41756)

Publisert 7. aug. 2023 13:25 - Sist endret 7. aug. 2023 13:25