Forskningskomiteen, møte 02 2023

Dagsorden

Lenke til saksdokumenter (oppdatert fredag 24. februar)

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 06/23 Løypemelding om store forskningspolitiske saker v/prorektor Åse Gornitzka

Prorektor Åse Gornitzka gir en løypemelding om UiOs arbeid med større forskningspolitiske saker.

Sak 07/23 Hvordan bør UiO jobbe med regjeringens nasjonale samfunnsoppdrag «Inkludere flere unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv» og «Bærekraftig fôr»

Universitetet bør forberede seg på de to samfunnsoppdragene som Regjeringen lanserte i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, og samtidig komme i posisjon til å påvirke den planleggingsfasen som oppdragene er i nå.

Prorektor Åse Gornitzka introduserer, spesialrådgiver Philip Lorentzen fra Forskningsrådet orienterer om samfunnsoppdrag/missions og forskningsdekan ved SV Tore Nilssen presenterer planene for arbeidet ved UiO.

Pause

Sak 08/23 God forskingsetikk på UiO: Nye nettsider og retningslinjer v/seniorrådgiver Mette Sollihagen Hauge

Det gjøres et fortløpende arbeid ved UiO knyttet til å sikre god forskningsetikk. Seniorrådgiver Mette Sollihagen Hauge orienterer om status for dette arbeidet.

Korte informasjonssaker:

Sak 09/23 UiOs innspill til EU-kommisjonens åpne høring v/prorektor Åse Gornitzka  

Bakgrunn: EU-kommisjonen har initiert en åpen høring for å hente inn erfaringer, synspunkt og innspill til EUs rammeprogrammer for forskning og innovasjon. Høringen etterspør faktabasert informasjon knyttet til aktiv deltagelse i nåværende og tidligere rammeprogram, primært knyttet til Pilar II, samt innspill til Strategisk plan for Horisont Europa 2025-2027. De fleste deler av høringen er allerede avklart, diskutert og besvart i samarbeid med FANE og basert på tilgjengelig dokumentasjon. Alle fakultet og enheter er oppfordret til å gi egne innspill i høringen, gjennom FANE og Dekanmøtet.

Særlig to bolker krever noe bredere diskusjon, bl.a. med UiOs medlemmer i nasjonale referansegrupper (møte 17.02.23) og Forskningskomiteen (invitert til skriftlig innspill per e-post 9. februar):

Seksjon D ønsker synspunkt og innspill for den kommende strategiske planen for Horisont Europa (2025-2027). Hvilke fremtidige samfunnsutfordringer bør forme fremtidige EUs forsknings- og innovasjonsaktiviteter, styrker og svakheter ved det europeiske FoI-systemet, EU-missions, europeiske partnerskap og synergier med andre EU-programmer.

Seksjon E spør om de viktigste erfaringer og budskap for fremtiden, og er en åpen tekstdel.  Endelig tekst er basert på UiOs strategiske dokumenter, GUILDs repons til samme høring samt innspill fra referansegruppenes medlemmer.

Rektoratet vil behandle saken i uke 8, og endelig innspill vil leveres EU innen fristen 23. februar. Prorektor Åse Gornitzka orienterer kort om UiOs innspill.

Sak 10/23 Nordområdeutvalgets årsrapport 2022 v/Brit Lisa Skjelvåge

I henhold til avtale med universitetsledelsen i 2020/21 skal det rapporteres om nordområdearbeidet til Forskningskomiteen årlig. Vedlagt følger rapporten for 2022, med de viktigste aktiviteter og saker innenfor nordområdefeltet. Rapporten er utarbeidet av Nordområdesekretariatet og behandlet i Nordområdeutvalget. Leder for Nordområdeutvalget Brit Lisa Skjelvåge orienterer.

Skriftlige informasjonssaker:

Sak 11/23 Panoramaseminaret 2023 ved UiO

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-Dir) har bedt UiO være vertskap for det nasjonale Panoramaseminaret 2023, det andre i rekken, og UiOs ledelse har takket ja. Seminaret vil finne sted i Aulaen fra lunsj 12. september til ettermiddagen 13. september.

Sak 12/23 Tilsyn med UiOs kvalitetsarbeid – sakkyndig rapport og veien videre

Som kjent fører NOKUT tilsyn med UiOs systematiske kvalitetsarbeid H22/V23, jf. tidligere saker i komiteen. For UiO besto prosessen høsten 2022 av to hovedetapper: innsending av dokumentasjon i september, oktober og desember og institusjons­besøk 29. november - 1. desember. V23 består prosessen av komiteens utarbeidelse av en sakkyndig rapport og behandling av denne. UiO får den sakkyndige innstillingen oversendt mandag 27. februar og vi vil da få fire uker til å gi en offentlig uttalelse.  Etter planen skal saken opp i NOKUTs styre til endelig vedtak 20. april.

Forskningskomiteen vil få innstillingen når UiO mottar den, men detaljene i hvordan vi går frem for å utarbeide UiOs uttalelse må komme når vi har fått innstillingen og kjenner innholdet i den. Studieavdelingen vil i samarbeid med universitetsledelsen utarbeide en plan for oppfølging av rapporten og dens anbefalinger, og Utdanningskomiteen og Forskningskomiteen vil antakelig være sentrale i oppfølgingen.

Møtedatoer vår 2023

Møtene er planlagt på datoene som er satt opp under. Møtene legges fortrinnsvis til 10. etg på Lucy Smiths Hus, men grunnet oppussing, er det foreløpig booket ekstra møterom på Helga Engs Hus.

  • Mandag 27. mars              12.15 - 14.00 (HES)
  • Mandag 24. april               12.15 - 14.00
  • Mandag 15. mai                 12.15 - 14.00
  • Mandag 19. juni                12.15 - 14.00
Publisert 20. feb. 2023 20:46 - Sist endret 24. feb. 2023 13:09