Forskningskomiteen, møte 03 2023

Dagsorden

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte. 

Sak 13/23 Åpen forskning v/ Karin Ytterlid og Margaret Fotland

Høsten 2019 opprettet rektoratet tre arbeidsgrupper for å få oversikt og fart på arbeidet med åpen forskning. Vedlagt saken ligger statusrapport som i detalj går igjennom hva de ulike gruppene har gjennomført, men i stort kan det sies at gruppene har levert følgende: 

  • Åpen tilgang - har levert strategi for åpen tilgang og publisering og institusjonell rettighetspolitikk som et konkret tiltak.
  • Vurdering av forskere – har utviklet et grunnlag for hvordan forskning og forskerkvalifikasjoner kan vurderes ved UiO.
  • Forskningsdata deling og håndtering - har lagt til rette for at forskningsdata enklere skal kunne deles og håndteres. 

Statusrapporten for åpen forskning viser at UiO har kommet langt i utviklingen for at forskningsprosesser og forskningsresultater er så åpne som mulig og så lukket som nødvendig. Likevel er det fortsatt utfordringer og utviklingsmål som bør gjennomgås institusjonelt. Karin Ytterlid (UB) og Margaret Louise Fotland (FIADM) presenterer arbeidet og rapporten før det åpnes for diskusjon.

Sak 14/23 Runden rundt bordet v/ forskningsdekanene 

Runde rundt bordet om nytt fra forskningsfeltet ute på enhetene. 

Sak 15/23 Rapport fra NOKUTs tilsyn med det systematiske kvalitetsarbeidet v/Bjørn Stensaker

UiO har fått den endelige rapporten fra NOKUTs tilsyn med det systematiske kvalitetsarbeidet. NOKUTs styre behandler rapporten 20. april og avgjør om UiOs systematiske kvalitetsarbeid er godkjent. Vi starter diskusjonen om oppfølging av rapporten i forskningskomiteen 27. mars og utdanningskomiteen 28. mars. Den vedlagte presentasjonen oppsummerer den sakkyndige komiteens anbefalinger og har også spørsmål til diskusjon. Stensaker inviterer Forskningskomiteen til en innledende diskusjon.

Korte orienteringssaker:

Sak 16/23 Pågående arbeid med ansvarlig internasjonalt samarbeid (AIS) våren 2023 v/ Malena Bakkevold 

UiO vil gi et innspill til de nasjonale retningslinjene på AIS, intern høringsfrist var 20.mars og HK-dirs frist er 31. mars. UD jobber samtidig med revidering av eksportkontrollforskriften med veiledning, som ventes klart i løpet av 2023.

Parallelt med det nasjonale arbeidet, jobber UiO med å øke bevisstheten om AIS og sikre at UiO har implementert gode rutiner på ulike områder av betydning for AIS på UiO. Det var et lederseminar for dekaner og instituttledere 8.-9. mars, og det blir en sak i universitetsstyret 5. mai om de pågående prosessene. Arbeidet vil fortsette utover våren. Seksjonsleder Malena Bakkevold orienterer.

Sak 17/23 Kort orientering om aktuelle saker på innovasjonsområdet v/ Per Morten Sandset 

Viserektor Per Morten Sandset gir en kort orientering om aktuelle saker på innovasjonsområdet i 2023.

Publisert 20. mars 2023 20:03 - Sist endret 20. mars 2023 20:03