Forskningskomiteen, møte 04 2023

Dagsorden

Saksdokumenter finner dere her (tilgangsbegrenset)

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 18/23 UiO og Horisont Europa – fokus på Pilar II Global Challenges and European Industrial Competitiveness v/Åse Gornitzka 

Horisont Europa er nå godt i gang, og Forskningskomiteen inviteres til en gjennomgang av status for UiOs deltagelse i rammeprogrammet sett i lys av UiOs handlingsplan for Horisont. Handlingsplanen definerer konkrete og målbare ambisjoner for UiOs deltagelse i Horisont, og peker på at UiOs kanskje største potensiale for økt suksess ligger i bedre utnyttelse av hele bredden av Horisont – spesielt innen Pilar II – Global Challenges and European Industrial Competitiveness. Resultatene så langt viser at UiO generelt innfrir ambisjonene for Horisont Europa med økt søknadstrykk og økt suksessrate, men det er fremdeles et overveldende trykk på Pilar I Excellent Science. Går man inn i hvordan søknadsaktivitet og suksess fordeler seg i detalj, kan det se ut som at det vil bli langt mer problematisk for UiO å oppfylle handlingsplanens ambisjoner innen Pilar II.

Forskningskomiteen bes diskutere hvordan fakultetene nå jobber mot store tematiske utlysninger, og hvordan UiO bør innrette seg med tanke på videre arbeid mot Pilar II sett i lys av resultatene så langt. Anne Moen, Institutt for Helse og samfunn, MED, og Geir Horn, Institutt for informatikk, MN deltar i prosjekter under Pilar II som både koordinator og prosjektdeltager. De vil dele sine erfaringer med å søke og å lede store samarbeidsprosjekter.

Sak 19/23 UiO tiltaksplan for klima og miljø – implementering og revidering v/Mette Halskov Hansen 

Implementering av UiOs tiltaksplan for klima og miljø er igangsatt og blir kontinuerlig følget opp av UiOs ledelse. Tiltaksplanen er rullerende og gjennomgår første revidering våren 2023. Viserektor Mette Halskov Hansen ønsker Forskningskomiteens innspill til tre spesifikke tiltak, samt informerer om utlysning av lokaler for samlokalisering av tverrfaglige forskningsprosjekter innen klima, miljø og bærekraft.

Korte orienteringssaker

Sak 20/23 Orientering om INFRA2023 og UiOs prosess for INFRA2023 v/Per Morten Sandset

Forskningsrådet lyser ut ca 1 mrd kroner til forskningsinfrastruktur med obligatorisk skissefrist 21. juni og med søknadsfrist 15. november gjennom nasjonal satsing for forskningsinfrastruktur (INFRASTRUKTUR). Forskningsrådet stiller krav til at skissene og søknadene er forankret i institusjonens strategi, er høyt prioritert av institusjonen og samarbeidende institusjoner samt fremmes av institusjonens ledelse. Viserektor Per Morten Sandset orienterer om utlysningen og UiOs prosess.

Møtedatoer vår 2023

  • Mandag 15. mai               12.15 - 14.00
  • Mandag 19. juni               12.15 - 14.00
Publisert 17. apr. 2023 14:37 - Sist endret 7. aug. 2023 13:52