Forskningskomiteen, møte 05 2023

Dagsorden

Lenke til møtedokumenter her (tilgangsbegrenset)

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 21/23 UiO og Horisont Europa – fokus på Pilar II Global Challenges and European Industrial Competitiveness v/Åse Gornitzka

Horisont Europa er nå godt i gang, og Forskningskomiteen hadde på sitt møte 24. april en gjennomgang av status for UiOs deltagelse i rammeprogrammet sett i lys av UiOs handlingsplan for Horisont. Handlingsplanen definerer konkrete og målbare ambisjoner for UiOs deltagelse i Horisont, og peker på at UiOs kanskje største potensiale for økt suksess ligger i bedre utnyttelse av hele bredden av Horisont – spesielt innen Pilar II – Global Challenges and European Industrial Competitiveness. Resultatene så langt viser at UiO generelt innfrir ambisjonene for Horisont Europa med økt søknadstrykk og økt suksessrate, men det er fremdeles et overveldende trykk på Pilar I Excellent Science. 24. april fikk Forskningskomiteen presentert to eksempler fra Pillar II. Vi tar nå opp tråden fra sist: Med referanse til saksnotat og vedlegg til sak 18/23 fra Forskningskomiteen 24. april, bes forskningsdekanene diskutere hvordan fakultetene nå jobber mot store tematiske utlysninger, og hvordan UiO bør innrette seg med tanke på videre arbeid mot Pilar II sett i lys av resultatene så langt. Vi legger ved saksnotatene fra sak 18/23 for enkelhets skyld.

Sak 22/23 Runden rundt bordet v/forskningsdekanene

Det ble i januar spilt inn et ønske om informasjonsutveksling om hvordan enhetene strukturer sitt arbeid med utvikling og kontroll av ph.d.-programmene. Forskningsdekanene bes derfor om å orientere fra sitt fakultet på runden rundt bordet.

Sak 23/23 Karrierestøtte for forskere i tidlig karrierefase v/ Else Marie Lingaas og Vivienne Lumayag

I mars 2020 vedtok Universitetsstyret Standarder for karrierestøtte for forskere i tidlig karrierefase. I 2021/22 ble det foretatt en statuskartlegging av implementering av standardene ved enhetene og sentralt, som viste at det er behov for å styrke den felles innsatsen på dette feltet. Else Marie Lingaas og Vivienne Lumayag (FIADM og OPA) vil fortelle om arbeidet med karriereutvikling for forskere i tidlig karrierefase: organisering av arbeidet, status og mål og planer fremover. Forskningsdekanene inviteres til dialog om pågående arbeid og forventinger.

Korte orienteringssaker:

Sak 24/23 Kurs i Forskningsintegritet ved v/ Åse-Marit Kristiansen

Kurs i Forskningsintegritet for vitenskapelige ansatte er nå utviklet og skal piloteres 6. og 14. juni med deltagere fra hele universitetet. Kurset planlegges å rulles ut i ordinær drift oktober 2023. det er behov for et kontinuerlig samarbeid med enhetene. Åse-Marit Kristiansen orienterer kort om status for arbeidet.

Sak 25/23 Forum for Forskningsetikk v/ forskningsdekan Bjørn Jamtveit

Forum for forskningsetikk utgår fra Forskningskomiteen ved UiO. Fakultetene arrangerer Forum for forskningsetikk på vegne av UiO med arrangementer hvert semester. MN-fakultetet er arrangør våren 2023. Forskningsdekan Bjørn Jamtveit orienterer.

Publisert 8. mai 2023 15:02 - Sist endret 7. aug. 2023 13:54