Forskningskomiteen, møte 06 2023

Dagsorden

Lenke til saksdokumenter her (tilgangsbegrenset).

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 26/23 Innspill til stortingsmelding om forskningssystemet, hva skal Forskningsrådets rolle være?

I Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023–2032 varslet regjeringen at den vil legge fram en stortingsmelding om forskningssystemet. Kunnskapsdepartementet har startet opp arbeidet med meldingen. KD ønsker nå innspill på Forskningsrådets rolle og funksjoner i det norske forsknings- og innovasjons-systemet framover, og høringsfristen er allerede 30. august. For å best mulig forberede UiO på å gi innspill har vi invitert forskningsleder Espen Solberg fra NIFU til å innlede om forskningssystemet og Forskningsrådets rolle.

Sak 27/23 Regjeringens samfunnsoppdrag v/Tore Nilssen forskningsdekan SV

I Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning (Meld. St. 5 (2022-2023)) lanserte Regjeringen to samfunnsoppdrag, Bærekraftig fôr og Inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv. Disse samfunnsoppdragene er en slags oppfølger til EUs Missions. De innebærer en ny form for samhandling mellom universitetssektoren, myndighetene og samfunnet ellers. Tore Nilssen, Førsteamanuensis Astrid Sandsør (UV) og Prof. Marianne Lien (SV legger frem ett posisjonsnotat for hvert av de to samfunnsoppdragene og inviterer Forskningskomiteen til diskusjon både om notatene og om hvordan vi skal ta arbeidet videre.

Muntlig orienteringssak:

Sak 28/23 The Guild, Clusters of excellence ARUA-Guild v/Åse Gornitzka

UiO har lenge gjennom The Guild arbeidet med å utvikle langsiktige og likeverdige partnerskap mellom afrikanske og europeiske universiteter. Høsten 2017 startet arbeidet i The Guild, og etter hvert ble det etablert samarbeid med det afrikanske universitetsnettverket ARUA (African Research Universities Alliance). I november 2022 ble universitetsledere fra ARUA og The Guild enige om å arbeide for å opprette felles forskningsklynger, og å oppfordre forskere ved medlemsuniversitetene til å utvikle forslag. Interessen i forskermiljøene var stor, og i den endelige søknadsrunden mottok ARUA-Guild 22 søknader. På møte i Brussel 8. juni tok universitetslederne så beslutning om å gå videre med rundt 20 klynger, eller Africa-Europe Clusters of Research Excellence som de fremover vil bli kalt. UiO deltar i fem klynger - hvorav vi er co-lead i to og har partnerrolle i tre,

Skriftlig orienteringssak:

Sak 29/23 Forskningsrådets INFRA 2023 – UiOs skisser til obligatorisk skissefrist

UiO skal sende institusjonelt godkjente skisser til Forskningsrådets obligatoriske skissefrist 21. juni. Enhetene har sendt inn totalt 60 skisser (6 går på vers av to enheter) fordelt på enhetene som følger: MED (16), MN (32), HF (7), SV (4), UV (2), OD (1), KHM (1) og NHM (2). Det kan søkes om 1) forprosjekt, 2) avansert vitenskapelig utstyr, 3) infrastruktur/databaser/samlinger, 4) deltagelse i internasjonal infrastruktur/ESFRI og 5) drift. Forskningsinfrastrukturutvalget skal gi sin anbefaling om godkjenning av skissene i hht sitt mandat i sitt møte 14. juni. Endelig beslutning fattes av rektor. Forskningskomiteen vil orienteres skriftlig.  

Publisert 7. aug. 2023 13:35 - Sist endret 7. aug. 2023 14:02