Forskningskomiteen, møte 07 2023

Lenke til saksdokumenter her (tilgangsbegrenset).

Godkjenning av innkalling

Referat er godkjent på sirkulasjon før møtet.

Sak 31/23 Forslag fra Forskningsdekanene: saker til agendaen Høst 2023/Vår 2024

Forskningsdekanene foreslår saker de ønsker skal diskuteres i Forskningskomiteen det kommende året.

Sak 32/23 Ansvarlig internasjonalt samarbeid (AIS) v/ Malena Bakkevold og Johan Løberg Tofte

HKdir melder at de nasjonale retningslinjene for AIS kommer 14.august. Malena Bakkevold fra FIADM og Johan Løberg Tofte (HMSB) orienterer om de nye retningslinjene og pågående arbeidet ved UiO.

Pause 

Sak 33/23 Etablering av arbeidsgrupper i Oslo Science City

For å utvikle og lede arbeidet innenfor og på tvers av de faglige gravitasjonsfeltene, vil styret i Oslo Science City opprette arbeidsgrupper med deltakelse fra kunnskapsinstitusjonene i området.

Sak 34/23 Anbefalt tildeling av hub/node-midler for 2024-26 v/Per Morten Sandset

Fagråd for IT i forskning og Strategisk koordineringsgruppe for IT i forskning (SK-ITF) har lyst ut og behandlet søknader om hub/node-midler for 2024-26, inkludert oppstartsmidler høsten 2023. SK-ITF legger her fram sin anbefaling om tildeling. Viserektor Per Morten Sandset orienterer.

Sak 35/23 Kurs i forskningsintegritet rulles ut, innmelding av deltagere og kursfasilitatorer v/Åse-Marit Kristiansen

Det ble gjennomført to piloter i Kurs i Forskningsintegritet i juni og hovedresultatene presenteres for forskningsdekanene. Pilot 2 skal gjennomføres i oktober med påfølgende kursutrulling fra januar 2024. Enhetene har mottatt brev om innmelding av kursdeltagere og fasilitatorer med frist 31. august, og forskningsdekanene bes om å gjøre kurset kjent ved sine fakulteter, også ned på instituttnivå. Seniorrådgiver og kurskoordinator Åse-Marit Kristiansen presenterer evalueringen og planer for 2023/24.

Sak 36/23 Utlysning: Samlokalisering for tverrfaglige forskningsprosjekter og -initiativ innen klima, miljø og bærekraft

Som et av tiltakene under UiOs helhetlige klima- og miljøstrategi tilbyr UiO nå lokaler for midlertidig samlokalisering i Domus Academica for tverrfaglige forskningsprosjekter og initiativer innen klima, miljø og bærekraft. Her er det plass til forskergrupper på opptil 15 personer som ønsker å utvikle prosjektideer, felles undervisning, skrive sammen eller lignende. Utlysningen er åpen for alle vitenskapelig ansatte ved UiO og søknader behandles fortløpende.

Skriftlige orienteringssaker:

Sak 37/23 UiOdocs årsrapport for 2022

UiODoc rapporterer årlig til UiO, og rapporten legges frem for Forskningskomiteen. Vedlagt ligger UiOs årsrapport for 2022 til orientering

Sak 38/23 Utlysning: Circle U. søker nye Academic Chairs

Circle U. har fått fornyet tilsagn fra Europakommisjonen og vil starte opp en ny fireårs prosjektperiode fra 1. november. UiO leder prosjektet og søker nå seks nye Academic Chairs. Det oppfordres til å spre utlysningen bredt, men også til å gå direkte på enkelte kandidater å oppfordre dem til å søke. Søknadsfrist 20. september. 

Sak 39/23 Forum for Forskningsetikk

Forum for forskningsetikk utgår fra Forskningskomiteen ved UiO. Fakultetene arrangerer Forum for forskningsetikk på vegne av UiO med arrangementer hvert semester. MN-fakultetet arrangerer forumet 8. september 09-11 i aud. 2, Georg Sverdrups hus. Det vil være t hybridmøte med tittelen «Manglende kjønnsbalanse og mangfold i forskning: et forskningsetisk problem?».

Sak 40/23 Eventuelt

 

Publisert 28. aug. 2023 21:00 - Sist endret 31. aug. 2023 12:10