Forskningskomiteen, møte 08 2023

Dagsorden

Saksdokumenter finner dere her (tilgangsbegrenset)

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Sak 41/23 Bruk av AI i ph.d.-avhandlinger og ph.d.-utdanningen – muligheter og fallgruver

Fremveksten av kunstig intelligens (KI) og språkmodeller som ChatGPT gir både nye muligheter og utfordringer for doktorgradsutdanningene. Stephan Oepen, instituttleder ved Institutt for informatikk, Vidar Skogvoll fra Kompetansesenter for undervisning i realfag og teknologi (KURT) og Eystein Gullbekk ved Akademisk skrivesenter vil innlede om mulighetene og fallgruvene fra henholdsvis et teknologiperspektiv, utdanningssiden og i skrivearbeidet. Deretter legges det opp til diskusjon om hvordan man kan tilrettelegge for bruk KI på en god måte i doktorgradsløpet, både i skrive- og avhandlingsarbeidet og i utdanningsdelen.

Pause

Sak 42/23 Oppfølging av NOKUT-tilsyn Kvalitetssystemet for ph.d.-utdanningen

I 2022/2023 gjennomførte NOKUT periodisk tilsyn med UiOs systematiske kvalitetsarbeid. Som en oppfølging etter NOKUTs tilsyn er det behov for å legge noen rammer for oppfølgingen av kvalitetsarbeidet for doktorgradsutdanningen i Forskningskomiteen. For at kvalitetssystemet fortsatt skal være utformet slik at fakultetene får den nødvendige autonomien for å drive kvalitetsarbeidet mest mulig hensiktsmessig, men samtidig legge til rette for at Forskningskomiteen har rom for mer grundige og strategiske diskusjoner i møtene sine, er det utarbeidet et forslag til årshjul.

Korte orienteringssaker:

Sak 43/23 SFI V Prosess ved UiO

Forskningsrådet planlegger å lyse ut midler til femte runde av Senter for forskningsbasert innovasjon (SFI V) i 2024. Det lyses ut midler til åtte SFI-er, med oppstart i 2025 for sentre som mottar tildeling. Forskningsrådet vil ha informasjons- og innspillsmøte 10. oktober. UiO vil ha en sentralt koordinert utlysningsprosess forankret i Innovasjonsrådet og med orienteringer i Forskningskomiteen ved behov. Det vil orienteres om prosessen.

Eventuelt

Kommende møtedatoer høst 2023

  • 13. november 12.15-14.00
  • 11. desember 12.15-14.00
Publisert 2. okt. 2023 16:38 - Sist endret 2. okt. 2023 17:03