Forskningskomiteen møte 3 med ph.d.-seminar

Agenda

Godkjenning av innkalling og referat

Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte 4. mars.

Sak 10-24 UiOs handlingsplan for innovasjon v/ Per Morten Sandset

På oppfordring fra Innovasjonsrådet nedsatte rektoratet høsten 2022 en arbeidsgruppe som skulle utarbeide en ny innovasjonshandlingsplan for UiO. Arbeidsgruppen leverte sin rapport med forslag til handlingsplan i august 2023. FIADM har justert forslaget basert på tilbakemelding fra rektoratet og med innspill fra Innovasjonsrådet. Det justerte forslaget legges frem for Forskningskomiteen, Utdanningskomiteen og dekanmøtet, før endelig handlingsplan godkjennes av rektoratet våren 2024.

Sak 11-24 Forskningkomiteens ph.d.-seminar 2024: Kvalitet i og gjennomføring av ph.d.-utdanningen på UiO

Forskningskomiteen har det samlede strategiske ansvaret for UiOs ph.d.-utdanning. Komiteen har besluttet å ha et årlig ph.d.-seminar der man diskuterer aktuelle problemstillinger og staker ut kursen for komiteens videre arbeid på ph.d.-feltet det kommende året.

Formålet med ph.d.-seminaret er å få en systematisk erfaringsutveksling mellom enhetene og gode diskusjoner om utfordringer, ideer og mulige tiltak om kvalitet i og gjennomføring av ph.d.-utdanningen.  Bakteppet for årets seminar er innspill fra NOKUT på UiOs systematiske kvalitetsarbeid og nedgang i avlagte ph.d.-grader ved UiO i perioden 2013 til 2023/24.

Kvalitets­systemet er utformet slik at fakultetene får nødvendig autonomi til å drive kvalitetsarbeid tilpasset faglige og organisatoriske behov, samtidig ønsker vi å legge bedre til rette for strategiske diskusjoner i Forskningskomiteen om doktorgradsutdanningens kvalitet. NOKUT poengterte at mange av de samme problemstillingene gikk igjen på ulike enheter og påpekte behovet for systematikk i informasjonsflyten mellom nivåene og hvordan UiO sikrer at tiltak blir fulgt opp, derav dette seminaret. Vi har identifisert tre hovedtemaer som har relevans både for kvalitet og gjennomføring:

  • God praksis på kvalitetsarbeidet for ph.d.-utdanningen (programevalueringer, fremdriftsrapporter, midtveisrapporter, diskusjonsarenaer som dekanmøter og programråd)
  • Systematisk oppfølging og kompetanseutvikling for veiledere (kurs, møtearenaer, nettverk, erfaringsutveksling)
  • Systematisk oppfølging av interne og (spesielt) eksterne ph.d. kandidater (integreringstiltak, residensplikt etc)

For å få best mulig diskusjoner og identifisere felles problemstillinger ønsker vi at enhetene forbereder svar på spørsmålene under, relatert til de tre hovedtemaene for seminaret:

  • Hva opplever dere som den største utfordringen (med kvalitetsarbeid/kompetanseheving for veiledere/oppfølging av eksterne ph.d.-kandidater) ved enheten?
  • Hva er det mest vellykkede dere har gjort (for kvalitetsarbeidet, kompetanseutvikling for veiledere/oppfølging av ph.d.-kandidater) ved enheten?

Program for dagen

12.00-12.30 Alle henter lunsj og vi tar en kort introduksjonsrunde

12.30-13.30 Fellessesjon nr 1

  • Introduksjon for dagen, Åse Gornitzka, Prorektor
  • Experiences and reflections from the PhD perspective, Roxana Pop, UiODoc
  • Gjennomføringsstipend og programevalueringer ved det humanistiske fakultet: i hvilken grad har det påvirket kvaliteten i doktorgradsutdanningen? Mathilde Skoie, Prodekan for forskning
  • Kompetanseutvikling for veiledere ved det medisinske fakultet, Grete Dyb, Visedekan for forskning og forskerutdanning

13.30-13.50 Pause

13.50-14.40 Gruppediskusjoner

Basert på forberedelser om de tre hovedtemaene.

14.40-15.00 Pause

15.00-15.45 Fellessesjon nr 2

  • Korte oppsummeringer fra gruppene ved Prorektor Åse Gornitzka  og Viserektor Mette Halskov Hansen
  • Felles plenumsdiskusjon om prioriteringer, ledet av Prorektor

15.45 Adjourn

Publisert 30. apr. 2024 11:08 - Sist endret 30. apr. 2024 11:08