Møte 1/2016 – Referat

Referat i pdf-versjon 


1. Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Godkjent.

Rekkefølgen på sakene ble endret, og de presenteres i referatet i den rekkefølge som de ble behandlet, men med det nummer de var gitt i innkallingen.

2. Orienteringssaker

Ragnhild Hennum foretok en rask gjennomgang av orienteringssakene.

Fagmiljøene ble spesielt oppfordret til å sende inn velbegrunnede søknader av begge kjønn til Utdanningsprisen, samt til UiOs øvrige priser, samt å lese statuttene nøye. Søknadsfristen er 15. mars 2016.

I forbindelse med utlysningen av nye SFU`er informerte Tone Dyrdal Solbrekke om at FUP kjenner godt til hvordan NOKUT tenker og at de gjerne stiller som sparringspartner for de miljøer som vurderer/ønsker å sende inn søknad. På det nåværende tidspunkt er det ikke avklart hvordan prosessen internt på UiO blir, og hvorvidt det blir en siling av søknadene.

3. Arbeids- og læringsmiljøåret 2016 - Diskusjonssak

Seniorrådgiver i LOS/EL og koordineringsansvarlig for Arbeids- og læringsmiljøåret Bente Hennie Strand innledet.

Det er viktig at enhetene løfter frem de tiltakene de har iverksatt og som fungerer bra, og den studentnære aktiviteten skal drives selvstendig fra fakultetenes side.

Flere påpekte at digital eksamen påvirker både arbeids- og læringsmiljøet, samt at digitalt læringsmiljø er noe mer enn digital eksamen. Det fremkom et ønske om at digital eksamen skal profileres på UiO-nivå. Det er ønskelig at UK på hvert møte fremover holdes orientert om status, herunder spesielt erfaringsdeling ifm overgangen fra prosjekt til ordinær drift for enkelte fakulteter høsten 2016

Det var enighet om at UiO ambisjonsmessig bør ha fokus på saker som får ringvirkninger frem i tid, men det er en utfordring å identifisere hvilke det skulle være.

Ragnhild Hennums oppsummering:

  • Kanskje er utdanningsfeltet så godt regulert at det er vanskelig å finne store utfordringer og store «feil» som må rettes opp?

  • Digital eksamen og «Teaching Academy» er «store» saker som vi skal holde fokus på.

4. SAB- oppfølging: Utdanningskvalitet - Diskusjonssak

Dekan Berit Karseth presenterer hovedelementene i SAB-gruppas diskusjoner så langt og hvordan gruppa tenker seg å jobbe ut over våren. Hennes innledning er tilgjengelig på nettsiden til Utdanningskomitéen.

For SAB-gruppa er det viktig at det videre arbeidet med tiltak 2-4 (førsteårsstudenten, koordinering av eksisterende støtteressurser og UiOs tverrfakultære satsningsområder) forankres i Utdanningskomitéen. SAB-gruppas innspill til utvikling av ideen om et «Teaching Academy» blir tema på UKs møte 15. mars 2016.

Det er også planlagt et seminar hvor personer med ulik strategisk kompetanse og posisjon inviteres, herunder UKs medlemmer, programrådsledere og undervisningsledere. Seminaret er planlagt etter at US vedtar utdanningsvisjonen 14. mars, fortrinnsvis i midten/slutten av april. Seminaret vil ha fokus på hvordan fagmiljøene kan bruke utdanningsvisjonen inn i sitt eget utviklingsarbeid.

Det ble vist til en nylig rapport fra NIFU som blant annet viser at mange nye studenter nå har sviktende ferdigheter i skriftlige fremstillinger og liten trening i å lese lengre tekster. Det ble kort diskutert hva slags utfordringer dette kunne gi UiO, og at denne utfordringen er relevant å ta med seg i SAB-gruppas videre arbeid.

Presentasjon ved dekan Berit Karseth:

5. Innspill til varslet stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning - Diskusjonssak

Kunnskapsdepartementet har varslet at det i 2017 vil komme en Stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning.

Universitetsledelsen ønsker at UiO skal være en pådriver i å sette agendaen og gi retning for arbeidet med meldingen. I den forbindelse er det ønskelig at Utdanningskomitéen er primær diskusjonsarena ved UiO. Det ble foreslått at ei mindre arbeidsgruppe utvikler et forslag til innspill som kan diskuteres på møtet i UK 15. mars. Gruppa vil så ferdigstille innspillet etter møtet. KD har gitt signaler om at det trolig er mulig å utvide fristen noe, slik at UiOs innspill kan vedtas av Universitetsstyret 3. mai 2016. Det er behov for å utnevne medlemmer til ei arbeidsgruppe som kan arbeide fra nå og frem til dette møtet. HF, UV/FUP og studentene meldte sin interesse i møtet. Anne Marthe Gibbons (AF) følger opp disse og supplerer gruppa med 1-2 deltakere til.

Følgende utfordringer kom frem i møtet ift hva UiO bør fokusere på i sitt innspill:

  • Hva skjer med kvaliteten på studiene dersom den økende arbeidsledigheten fører til sterk økning i antall studenter?
  • KD er på utkikk etter gode eksempler på beskrivende tekster/prosa. Hva er gjort og hvordan/hvorfor fungerte det godt?
  • Hva er det i tall og telling som er viktig for kvalitet?

Ragnhild Hennum oppsummerte med at det er viktig at UiO får frem kvaliteten i følgende elementer, som en beskrivelse av oss selv:

  • UiO som breddeuniversitet
  • Forskningsnære studier
  • Profesjonsstudier og forskningstilknytningen

6. Evaluering av FUPs kurs i pedagogisk basiskompetanse

Evalueringen ble presentert av faglig leder ved FUP, Tone Dyrdal Solbrekke. Hennes oppsummering av evalueringen, og FUPs planlagte oppfølging av anbefalingene som ble gitt i evalueringen, fremgår av presentasjonen som ble gitt i møtet:

7. Etter og videreutdanning for lærere - Diskusjonssak

Studiedekan Eli Ottesen, UV, presenterte saken i møtet: EVU på UiO. Etter- og videreutdanning av lærere som 'case'.

Det er i dag et gap mellom de forventninger som ligger i Strategi2020 om UiOs rolle som tilbyder av etter- og videreutdanning og slik vi i dag fremstår. Etter IHR-prosessen ble det bestemt at EVU skulle være et lokalt anliggende, og i praksis er det opp til det enkelte institutt å avgjøre hvorvidt det skal tilbys EVU eller ikke.

Trykket for å tilby EVU er lavt ovenfra fra ledelsen på UiO og nedenfra fra instituttnivå. Samtidig har samfunnet et stort og økende behov for EVU.

  • Skolesektoren er pålagt nye krav til undervisningskompetanse, og i 2015 ble det formidlet EVU-tilbud til skolesektoren for 1,2 milliarder kroner. Det forventes at UiO deltar aktivt med tilbud, men i praksis er vi nesten ikke synlige på dette markedet. Dette kan på sikt skade UiOs omdømme og rekruttering.
    På den annen side ønsker UiO å være best dersom vi skal delta, og kravspesifikasjonen fra Utdanningsdirektoratet er ikke i tråd med de faglige krav UiO ønsker å sette til sine studietilbud. For eksempel anser HF det faglig lite heldig å tilby språkopplæring på nett, og de ønsker derfor ikke å tilby språkopplæring på slike premisser..
  • Høyere arbeidsledighet vil kunne føre til økt behov for omskolering av personer som har høyere utdanning, jf krisa i oljesektoren. I tillegg kan trykket på UH-sektoren øke som følge av økt ungdomsledighet. Hva skal UiO gjøre her?
  • Økt behov for livslang læring.

Det ble ytret et sterkt ønske om enklere byråkrati, klarere tidsrammer og «enklere» organisering rundt dagens tilbud.

Ragnhild Hennums oppsummering:

  • EVU har blitt diskutert flere ganger.
  • Det kan være behov for å reaktivere arbeidet med EVU på UiO.
  • Vi mangler en god organisasjonsform som passer for alle fakultetene.
  • AF forbereder en sak om EVU til UKs møte i mars om hvordan vi kan angripe saken og hvilket handlingsrom vi har.
    • Bør UiO vurdere sin organisering av EVU?
    • Hva skal være UKs rolle i dette landskapet?
    • Hvordan kan vi få til trykket nedenfra?
    • Kan vi lære noe av for eksempel NTNU?

8. Eventuelt

Solveig Kristensen meldte en gjennomgang av digital eksamen. Dette punktet ble behandlet under sak 3.

HF informerte om at UiOs 2. internasjonale MOOC, Music Moves, starter på FutureLearn 1.februar 2016. Tilbudet er utviklet av Institutt for musikkvitenskap i samarbeid med DML-gruppa. Kurset strekker seg over seks uker.

Publisert 18. mai 2016 11:24 - Sist endret 9. okt. 2017 11:12