English version of this page

Bli kjent med Svein Stølen

Svein Stølen. Foto: © UiO/Anders Lien

Hvorfor ønsker du å bli UiOs neste rektor?

– Jeg er veldig glad i UiO, både menneskene og felleskapet, og rollen vår i samfunnet. Men vi må utvikle oss, og få til et bedre samspill både internt og med samfunnet rundt oss for å få ut kraften i universitetet. Vi skal være et arnested for kritisk tenkning og grunnforskning, men også bidra til å løse samfunnsutfordringene. Jeg er spesielt opptatt av forbedringspotensialet innen utdanning, personalpolitikk og tverrfaglighet. Som leder vil jeg være «nedpå» og opptatt av konkret handling, og mener at jeg som instituttleder og prodekan ved MN-fakultetet har vist at jeg kan stake ut en retning og få ting gjort. Mange har bedt meg om å stille som rektorkandidat.

– Samhandling er en hjertesak. Vi må bygge en kultur og en tankegang for samhandling på tvers i organisasjonen, på alle nivåer. Det kan være hardt arbeid å samhandle, men jeg vil både utfordre og lytte for å sikre forankring i hele organisasjonen.

Hva mener du er god ledelse?

– Jeg ønsker å være en tydelig leder som sikrer samspillet ved UiO for å bruke all kompetansen som finnes. Jeg vil stake ut en retning, men skape åpne og tillitsvekkende prosesser. Det er viktig å lytte, men også å handle. Altfor mange prosesser dør hen. Dessuten vil jeg ta tilbake definisjonsmakten på viktige områder. UiO skal være tydelige om hva vi mener god undervisningskvalitet er. Vi må ta et mer helhjertet ansvar for studiekvaliteten selv, og ikke overlate ansvaret til for eksempel NOKUT.

Hvordan ser UiO ut om 10 år?

– Om ti år har UiO et mye tettere samspill med samfunnet rundt oss. UiO er et lokomotiv i regionen for samspill mellom kunnskapsaktører, og skaper en god vekselvirkning mellom kompetansen vår og andre aktører. Gjennom Kunnskapsbyen Oslo kan vi sikre at kunnskapen vår tas i bruk. Det er ikke bare næringslivet som er viktige samarbeidspartnere, men også kommunen, skoler og myndigheter. Dessuten blir Oslo en livsvitenskapsby. UiO:Livsvitenskap arrangerer i februar en konferanse sammen med Oslo kommune, Legemiddelindustriforeningen og Oslo Universitetssykehus. Den er et godt eksempel på hvordan vi kan sette agendaen og skape viktige møteplasser.

Hva er UiOs samfunnsoppdrag?

– Universitetets viktigste effekt på samfunnet skapes gjennom å utdanne kritisk tenkende, etisk bevisste studenter med sterk fagkompetanse. Vi påvirker samfunnet direkte gjennom vår forskning, og ved å stille vår betydelige kompetanse til rådighet. Det snakkes mye om innovasjon for tiden, og da er hum.sam.-miljøene viktige, tenk bare på disse fagmiljøenes bidrag til utviklingen av statsforvaltningen og som grunnlag for kunnskapsbasert politikk. Vi lever i en urolig verden. Det er viktigere enn på lenge å minne om verdien i å dele kunnskap og forskning på kultur, språk og samfunnsforhold med omverdenen. Innovasjon handler ikke bare om kommersialisering. Vi som institusjon må benytte et bredt innovasjonsbegrep som favner hele UiO og tydeliggjør vår faglige styrke og profil. Vi trenger et mangfold i universitetssektoren, og vi må være klare på den rollen vi har.

Hva tenker du om UiOs tre tverrfaglige satsinger?

– Tverrfaglige satsinger må vi lykkes bedre med, vi har noen strukturelle utfordringer, jamfør SAB-rapportens tilbakemeldinger. Sterk disiplinforskning er viktig, men vi må få til vekselvirkninger mellom fagmiljøene. Vi må se oss om etter nye virkemidler for tverrfaglighet, og finne ut hva som fungerer. Vi må sikre gode rammer som gir incentiver, og initiativene må komme bottom-up.

Hvorfor Gro Bjørnerud Mo som din prorektorkandidat?

– Jeg er særlig opptatt av utdanning, for UiO er allerede temmelig gode på forskning. Da var det spesielt én person som falt meg i hu, Gro har nemlig både kompetansen og et hjerte som banker sterkt for utdanningsfeltet. Hun er den rette personen for virkelig å sette utdanning og læringsmiljø tydelig på agendaen. Vi fant raskt tonen. Og det å ha et team som dekker bredden av vårt store universitet er viktig.

Hvorfor bør UiOs ansatte og studenter stemme på dere?

– Fordi vi er opptatt av hele vårt store og sterke universitet, og ikke minst av menneskene som jobber og studerer ved UiO. Vi skal være stolte av UiO som et europeisk ledende forskningsuniversitet, og vi må stadig videreutvikle oss sammen. Vi tror på en tydelig ledelse som er inkluderende og lyttende, og som evner å utnytte kompetansen og ideene i organisasjonen. Vi har vist at vi er opptatt av det fysiske og psykiske arbeids- og læringsmiljøet som reflekterer sterke akademiske verdier. God personalpolitikk må tuftes på tillit, ansvar og raushet.


Se hva rektorkandidat Hans Petter Graver svarte på de samme spørsmålene.

Av Amalie Kvame Holm
Publisert 19. jan. 2017 12:08 - Sist endret 2. okt. 2020 14:43