English version of this page

Doktorgradsstipendiat Sofie A.E. Høgestøl

Kandidat til universitetsstyret i gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte.

Sofie A.E. Høgestøl

Forslagsstillere

  • Stian Øby Johansen, Stipendiat ved Senter for europarett og medlem av Stipendiatrådet ved Det juridiske fakultet
  • Carola Lingaas, Stipendiat ved Institutt for offentlig rett og medlem av Stipendiatrådet ved Det juridiske fakultet
  • Caroline Bang Stordrange, Stipendiat ved Institutt for privatrett og medlem av Stipendiatrådet ved Det juridiske fakultet
  • Amanda Schei, Studie- og forskningsansvarlig for Studentparlamentet ved UiO

Valgplattform

Jeg stiller til valg til universitetsstyret fordi jeg ønsker å jobbe for å forbedre arbeidsvilkårene for de midlertidige vitenskapelig ansatte ved UiO. Samlet utgjør vi en stor og variert gruppe som utfører en viktig del av forskningen, undervisningen og formidlingen ved universitetet. Derfor er det viktig at midlertidige vitenskapelig ansatte har vilkår som legger til rette for gode arbeidsforhold og faglig utvikling.

Det siste året har jeg vært leder for stipendiatrådet ved juridisk fakultet og har hatt et godt samarbeid med UiODoc (stipendiatorganisasjonen ved UiO). Jeg sitter også i instituttstyret ved institutt for offentlig rett, og har tidligere hatt diverse tillitsverv ved Georgetown, UiB og LSE. Jeg ønsker nå å ta disse erfaringene med meg inn i universitetsstyret, og i samarbeid med UiODocs, jobbe for å styrke posisjonen til de midlertidige vitenskapelig ansatte ved UiO.

Kunnskapsdepartementet jobber nå med en stortingsmelding om struktur i universitets- og høyskolesektoren, «og varsler endringer i både struktur og innhold.». I denne prosessen blir det viktig at våres interesser ivaretas, og jeg vil være en klar og tydelig stemme i universitetsstyret på vegne av de midlertidige vitenskapelig ansatte. Med tanke på dette er det tre områder jeg ønsker å prioritere:

1. Forutsigbare arbeidsforhold og ansettelsesprosesser

Midlertidighet forblir et problem ved UiO, og mange av de som jobber på midlertidige kontrakter opplever uryddige arbeidsforhold. Jeg vil jobbe for ryddige forhold for midlertidig vitenskapelige ansatte. Det er spesielt viktig at postdoktorstillingene skal være reelle rekrutteringsstillinger som kvalifiserer arbeidstakeren til en fast stilling.  Det er også viktig at ansettelsesprosesser foregår på en ryddig og transparent måte.

Innstegsstillinger («tenure track») kommer til å bli et viktig politisk spørsmål i år og jeg vil jobbe for at UiO innfører slike stillinger. Innstegstsstillinger vil ikke løse midlertidighetsproblemet alene, men jeg tror det kan være et viktig bidrag for å øke forutsigbarheten og karriereveien til midlertidig ansatte ved UiO.

2. Løfte utdanningstilbudene til de midlertidige vitenskapelig ansatte

Å øke kvaliteten og mangfoldet på utdanningstilbudet er et viktig fokusområde. Kvaliteten på ph.d. utdanningen må styrkes ytterlige, samt at det må være en økt fokus på at stipendiater også skal lære «generiske ferdigheter» (transferable skills) i løpet av stipendiatperioden. Det har vært en rekordøkning i antall personer som avlegger doktorgrad, og det er ikke alle som ønsker en videre forskningskarriere ved universitetet. Derfor er det viktig at stipendiater som ønsker en karriere utenfor universitetet, også får muligheten til å utvikle ferdigheter som de kan dra nytte av i forskningsrelaterte jobber utenfor universitetet.

Flere midlertidige ansatte opplever også at de får utilstrekkelig opplæring i pedagogikk og undervisningsmetodikk før de begynne å undervise. Derfor ønsker jeg at UiO skal videreutvikle, tilpasse og synliggjøre kurs mulighetene i pedagogikk til stipendiater og midlertidige ansatte som ikke har undervist før. Midlertidige vitenskapelige ansatte står for en betydelig andel av undervisningen ved UiO, og det er da viktig at de får tilstrekkelig med opplæring og støtte.

3. Karriereveiledning for midlertidige vitenskapelig ansatte

Som nevnt utdanner UiO stadig flere stipendiater og et økende antall stipendiater ønsker å bruke sin doktorgradskompetanse utenfor universitetet. Det er mye spennende man kan gjøre med en forskningsbakgrunn, og det er viktig at alle midlertidige vitenskapelig ansatte også har muligheter til å sikre seg spennende karrierer utenfor universitetet. Derfor vil jeg jobbe for at UiO bevilger penger til karriereveiledning for midlertidige vitenskapelig ansatte, samt at vi skal jobbe for å løfte frem verdien av en forskningsbakgrunn i jobber utenfor universitetet.

Bakgrunn

  • Født: 1986
  • Bachelorgrad i statsvitenskap (internasjonal relations) fra London School of Economics, 2008
  • Graduate Diploma in Law fra College of Law, 2009
  • Fulbright Stipendiat 2011/2012
  • Mastergrad i rettsvitenskap fra Georgetown University Law Centre, 2012
  • Doktorgradsstipendiat ved Det juridisk fakultet, 2013
Publisert 20. mai 2014 10:56 - Sist endret 14. nov. 2017 13:38