English version of this page

Einar Eftestøl

Kandidat til universitetsstyret i gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte.

Forslagsstillere

Einar Eftestøl
  • Mads Bengtsen, forsker, Institutt for biovitenskap, MN
  • Xiang Yi Kong, postdoktor, Institutt for klinisk medisin, MED
  • Andreas Våvang Solbrå, stipendiat, Fysisk institutt, MN
  • Ane Charlotte Christensen, stipendiat, Institutt for medisinsk basalforskning, MED
  • Cathrine Elisabeth Fagernes, postdoktor, Institutt for biovitenskap, MN

Valgplattform

Siden jeg først ble en del av UiO-systemet i 2004, har jeg fått god erfaring med utviklingen av UiO-politikken frem til i dag, både som student, stipendiat og postdoktor. På bakgrunn av dette har jeg noen fanesaker jeg mener er viktig for å opprettholde og videreutvikle fremragende forskning:

  1. Jeg ønsker å tilbakeføre styringen av UiO til de vitenskapelige ansatte. Makten flyttes mer og mer over mot at en ansatt ledelse/administrasjon tar beslutninger over hodet på de som har den faglige kompetansen til å ta slike avgjørelser, altså de faste- og midlertidige vitenskapelige ansatte. Et godt eksempel på dette er hvorvidt en rektor skal ansettes eller velges.
  2. Som en forlengelse av pkt.1 ønsker jeg at midlertidig vitenskapelige ansatte skal få ta en større del i beslutningsprosesser. Det er ofte vi som vet best hva som er riktig avgjørelse i saker som står oss nært. Jeg har dessverre opplevd flere feilslåtte prosjekter hvor kostnadene har blitt større og kvaliteten dårligere enn det ville blitt om de midlertidige vitenskapelige ansatte hadde vært involvert/rådført i større grad.
  3. Jeg ønsker større grad av gjennomsiktighet og frihet i forskningen. Presenter data slik de er, ikke forsøk å selge det som noe det ikke er. For at dette skal fungere i praksis må forskere få større frihet til å planlegge og gjennomføre uavhengig forskning. Dette krever igjen at politiske føringer avhengig av samfunnsmessige trender, inntjening og prestisje/anseelse blir kraftig innskrenket. Ja til solid breddeforskning heller enn politisk styrte satsningsområder og vitenskapelige samarbeid som ikke nødvendigvis er godt nok faglig fundamentert. Politiske beslutninger som går stikk i strid med faglige anbefalinger er det nok av andre steder i samfunnet.
  4. Jeg ønsker å snu trenden med økt byråkratisering og økt administrasjon. Antall årsverk og kostnadene til dette har eksplodert sammenliknet med andelen vitenskapelige ansatte, og det er en trend mot at makten flyttes fra de vitenskapelig ansatte og til administrasjonen. Det brukes i dag enorme summer på selve fordelingen av forskningsmidler, ironisk nok uten at dette er vist å ha noen effekt på forskningskvaliteten. Samtidig må også de vitenskapelig ansatte bruke mer og mer tid på administrative oppgaver.
  5. Jeg ønsker å jobbe for sann likestilling blant midlertidig vitenskapelige ansatte heller enn en forfordeling på enkelte områder i et forsøk på å snu den meget uheldige skjevfordelingen av kvinnelige og mannlige professorer som er tilfellet i dag. Denne skjevfordelingen tar tid å snu, og jeg mener det er et meget uheldig signal å sende til stipendiater og postdoktorer at kvinner skal få en fordel med en rekke spesialtilpassede ordninger for å klargjøre de til faste stillinger. Dette vil få negative følger for de uskyldige mannlige stipendiatene og postdoktorene som må lide for en historisk og fortsatt pågående diskriminering fra fast vitenskapelige ansatte. Like muligheter på like premisser bør stå sterkt. Det er mange andre likestillingssaker som er viktige, og vi må slå hardere ned på konkrete tilfeller hvor fast vitenskapelige ansatte diskriminerer.
  6. Jeg vil at stipendiater skal få velge selv hvorvidt de vil ta 30 studiepoeng i form av kurs, eller om de heller vil jobbe spesifikt inn mot doktorgradsprosjektet. Langt i fra alle har nytte av kurs, da det er vanskelig å tilby spesifiserte kurs på et høyt nok faglig nivå til at det har stor nok nytteverdi i forhold til doktorgradsprosjektet. 3 år er for mange fagfelt knapt med tid som det er om man jobber kun med doktorgradsprosjektet.

Bakgrunn

  • Bachelor i molekylær biovitenskap, Institutt for biovitenskap, UiO, 2007
  • Master i molekylær biovitenskap - retning fysiologi, Institutt for biovitenskap, UiO, 2009
  • Doktorgrad i fysiologi, Institutt for biovitenskap, UiO, 2015
  • Postdoktor, Institutt for biovitenskap, UiO, 2015-
  • Vinner av Molecular Life Science Formidlingspris UiO, 2011
  • Styremedlem i Norsk Fysiologisk Forening
Publisert 11. mai 2016 10:02 - Sist endret 14. nov. 2017 13:38