English version of this page

Sjur Atle Furali

Kandidat til universitetsstyret i gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte

Forslagsstillere

  • Ellen Aasland Reinertsen, stipendiat, TF

Valgplattform

Hvis jeg blir valgt, kommer jeg til å være en representant som tar arbeidsvilkår på alvor. Jeg har merket overgangen fra å ha en trygg, fast stilling, til å bli midlertidig ansatt ved UiO, med alt hva det innebærer – på godt, og på vondt. Min fartstid i statlig stilling, utenfor akademia, gjør meg i stand til å sette klare mål for hvordan det bør være å være midlertidig ansatt innen akademia. Midlertidig ansatte i vitenskapelige stillinger er også statlig ansatte, og da er det en selvfølge at vi skal ha de samme rettigheter som andre tilsatt i staten. Gode forutsetninger til en trygg yrkesvei, på en arbeidsplass med gode forhold for forskning, bedrer våre forutsetninger for god forskning, enten man som midlertidig sikter seg inn på et liv i det private eller i akademia. Det ønsker jeg å være en stemme for i universitetsstyret.

Personalpolitikk

Under tiden som midlertidig vitenskapelig ansatt, enten det er som vit.ass., stipendiat, eller post.doc., skal du få gjøre ting som kvalifiserer deg til fast stilling. Det burde innebære at man får både erfaring fra undervisning og forskning i et lærevillig arbeidsmiljø, samtidig som det legges mest mulig til rette for tverrfaglighet. UiO er et av de fremste universitetene i Norden, og samtlige tre grupperinger av midlertidig ansatte er viktige i arbeidet for å gjøre oss enda bedre. 

Det som overrasket meg mest da jeg ble stipendiat, var at man måtte være syk i over 14 dager sammenhengende for å få utvidet arbeidsforholdet tilsvarende. Dette er uholdbart, all den tid mange blir gående og være redde for å bli syke. Egenmelding skal selvsagt ikke lede til utvidelse av kontrakttiden, men en sykemelding burde være tilstrekkelig, enten den er på én eller 14 dager. 

Vit.ass.-gruppen er en usynlig gruppe ved UiO, men også en gruppe som har et klart mål om å lykkes innen akademia. Dette er viktige rekrutteringsstillinger, som kan inspirere til å velge en akademisk karriere. Samtidig frigjør det viktig forskningstid for de vitenskapelig ansatte. Derfor vil jeg jobbe for at prosjekter som setter av midler til vit.ass.-stillinger skal ha økt sjanse for støtte.

De små fagene

Universitetet har et samfunnsoppdrag, og dette samfunnsoppdraget innbefatter også å ivareta bredden av fagmiljø. Det betyr også at vi må styrke våre minste fagmiljø, som sliter med å synes i mediebildet og hvor samfunnsnytten ikke alltid er like åpenbar. Det er UiOs ansvar å bidra til at disse fagfeltene blir synlige i rekrutteringsarbeidet og at tverrfagligheten bygges opp på en slik måte at de kommer de minste til gode. Vi kan heller ikke overlate til studentenes interessefelt å bestemme hva som er viktige fag å ha på et universitet.

Forskningsfrihet

Den akademiske friheten er en helt nødvendig forutsetning for at UiO skal kunne ligge i front. For å styrke denne friheten mener jeg at man bør ønske velkommen flere frie Ph.d.-stillinger, og flere frie post.doc.-stillinger, samtidig som universitetet igjen må ønske velkommen søkere uten fast stilling til NFR-midler. Politikken skal heller ikke, gjennom finansiering, sette grensene for hva som er interessant og nyttig forskning. Det innebærer at UiO må ta et klart og tydelig standpunkt mot finansiering av studier basert på antall søkere og antall produserte studiepoeng.

Om meg

Jeg er utdannet teolog, og arbeider nå mot en Ph.d.-grad i kirkehistorie. I perioden 2011-2019 jobbet jeg som prest i Den norske kirke, jeg er aktiv i Rødt og styreleder i Norsk hymnologisk forening. I studietiden satt jeg i Studentparlamentet som representant for Teologisk studentutvalg. I inneværende periode representerer jeg de midlertidig ansatte i fakultetsstyret på Teologisk fakultet.

Publisert 14. mai 2020 15:26 - Sist endret 16. mars 2021 09:41