English version of this page

Barbro Renland Haugjord

Kandidat til universitetsstyret i gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte

Portrettbilde av Barbro Renland Haugjord
Barbro Renland Haugjord, stipendiat ved IFI

Forslagsstiller

  • Ragnhild Bassøe Gundersen

Valgplattform

Universitetet har en unik rolle i samfunnet som en kunnskapsinstitusjon. Den frie forskningen er viktig for å kunne bidra både til forskningsrettet undervisning og som innspill til samfunnsutviklingen. Med oppstart av min doktorgrad under pandemien har jeg blitt særskilt opptatt av å sikre et godt psykososialt arbeidsmiljø for midlertidig ansatte. Blir jeg valgt bidrar jeg med en klar og konstruktiv stemme i universitetsstyret med fokus på: 

Økonomi og ledelse

Den økonomiske utviklingen viser en innstramming i tiden fremover og det er viktig å ivareta de midlertidiges arbeidssituasjon i denne utviklingen. Innstramninger kan påvirke de fysiske arbeidsforholdene og føre til økt arbeidspress med tanke på den forsknings- og utdanningsaktivitet som gjøres. Det er viktig å sørge for at det ikke blir økt bruk av langvarig midlertidighet og arbeidsforhold som kan gå ytterligere ut over den allerede store mentale belastningen det er å være i en usikker midlertidig stilling.

For å være en attraktiv aktør for forskningstalenter er det viktig at midlertidig ansatte sikres tid og ressurser til å forske. Det er derfor viktig at det blir et tydelig fokus på ledelse som en fasiliterende funksjon og tilrettelegger for at arbeidsbelastningen fordeles likt mellom ansatte og derigjennom sikre forskningstid og muligheter for karriereutvikling. 

Samarbeid på tvers og tverrfaglighet

Jeg er opptatt av å myke opp silotenkning mellom fakulteter og institutter. Som et eksempel er hvor inngripende digitalisering er og hvor viktig det er at alle, om de ønsker, kan få en grunnleggende innføring i digitalisering som del av sin grad. For å kunne tilby dette er det viktig å bruke fagmiljø med tung kompetanses og forsterke disse for å kunne legge til rette for at alle deler av universitetet kan få et kompetanseløft. Dette kan sammenlignes med hvordan kurs innen forskningsetikk for stipendiater organiseres og gjennomføres.

Bærekraft

Det er flere pågående tverrfaglige tiltak som viser universitetets rolle i å bidra i samfunnsutviklingen. For bærekraft viser den helhetlige klima- og miljøstrategi vei. Bærekraft er ikke kun hvor store direkte utslipp vi har, men omfatter hele universitetets rolle i samfunnet med eksempelvis forskning, utdannelse og arbeidsmiljø. 

Praksiskobling og livslang læring

Jeg er opptatt av praksiskoblinger med aktører utenfor akademia da dette sikrer blant annet kunnskap om anvendelse av kompetansen som erverves, attraktivitet på arbeidsmarkedet og arbeidslivsferdigheter. Derfor er også akademias rolle innen livslang læring på alle nivåer viktig. Med dagens stadig hurtigere tempo og krav til oppdatert kompetanse er det viktig å sikre et godt tilbud for etter- og videreutdanning. 

Om meg

Jeg har utdannelse fra Samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiO med en tverrfaglig bachelorgrad i Kultur og kommunikasjon og tverrfaglig mastergrad i Teknologi, innovasjon og kunnskap. Doktorgraden tar jeg ved Institutt for informatikk hvor jeg forsker på hvordan digitale økosystemer kan bidra til mer bærekraftige løsninger med case fra fornybar energi og elektrisitetsektoren. Stillingen er tilknyttet forskningssenteret INTRANSIT som ser på overgangen til en smartere og mer bærekraftig norsk økonomi.

Jeg har jobbet mer enn ti år i næringslivet innen energieffektivisering, fornybar energi, digitalisering og samfunnsansvar. Blant rollene har vært alt fra å etablere Norges første og eneste klima- og miljøkonferanse av og for ungdom, policyutvikling på norsk og europeisk nivå, innovasjonsarbeid med de fremste innen solenergi- og energisystemløsninger, samt endringsledelse av digitaliseringsprosesser. Erfaringene fra næringslivet er bakgrunnen for ønsket om å ta en doktorgrad for å finne ut mer om sammenhengen mellom digitalisering og bærekraftige løsninger.

Av styreerfaring har jeg inntil nylig vært representant for midlertidig ansatte ved Institutt for informatikk. Forøvrig har jeg vært i styret ved mastergraden (vara studentrepresentant), Trainee Innlandet (fast traineerepresentant) og i Kirkeby andelslandbruk (styreleder og etablerte Oslos første andelslandbruk). I tillegg er jeg verneombud for midlertidig ansatte ved Institutt for informatikk.

Publisert 9. mai 2023 11:19 - Sist endret 11. mars 2024 14:25