Politisk risiko 2023 - Hva nå?

Hvilke internasjonale demokratiske tilbakeslag har oppstått det siste året? Hva er status med tanke på nye spenninger mellom stormaktene, og hvilke konsekvenser har utviklingen for norsk politikk?

Bildet kan inneholde: himmel, gjerde, kvist, trådgjerde, mesh.

I februar i fjor ble Partnerforums seminar "Krig i Europa" avholdt få dager etter Russlands invasjon av Ukraina. Hvilke nye forsvarspolitiske kjerneutfordringer står Norge overfor i dag? Hvordan påvirker krigen verdensøkonomien?

Målgruppe

Dette seminaret er tilrettelagt for partnerne i Partnerforum. Du kan delta fysisk eller digitalt, og påmelding kreves i begge tilfeller. Lenke til streamen sendes ut på e-post like før.

Utbytte

Alle partnerforums arrangementer er skreddersydd for å heve kompetansen til ansatte i statlig forvaltning. Arrangementet vil strømmes og det kreves påmelding både for fysisk og digital deltakelse. Alle som melder seg på vil i forkant av seminaret få tilsendt lenke for strømming av seminaret. 

Streaming

Får å få tilsendt lenke til strømming må du melde deg på og du mottar da en kvittering med lenke for å følge strømmen. For å kunne dokumentere deltakere ber vi om at hver enkelt melder seg på. Vi erfarer at noen virksomheter kan ha problemer med å åpne selve strømme-siden. Om du opplever dette anbefaler vi å bruke en privat enhet eller prøve en annen nettleser.

Video av seminaret

Program:

12:30 Registrering og enkel servering

13:00 Velkommen ved Partnerforums sekretariat

15:00 Slutt       

Videoopptak og lysark fra seminaret legges i etterkant ut på denne nettsiden.

Påmelding

 

Påmelding

 

Om innlederne

Jan Erik Grindheim er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, Universitetet i Sørøst-Norge, og statsviter i tankesmien Civita, hvor han primært arbeider med internasjonalt samarbeid, EU og EØS-avtalen. Jan Erik har skrevet flere vitenskapelige artikler og bøker om norsk politikk og offentlig forvaltning, internasjonalt samarbeid og spesielt EU, han har vært ansvarlig redaktør av tidsskriftet Stat & Styring og vært faglig ansvarlig for Universitetet i Oslos engasjement i Partnerforum. Jan Erik vil ta utgangspunkt i det faktum at det i dag er flere land som går i feil retning i forhold til det liberale demokratiets idealer, enn de som går i riktig retning. Dette vil igjen kunne påvirke hvordan det internasjonale samfunnet utvikler seg fremover med hensyn til økonomisk samarbeid og utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske relasjoner mellom verdens stater.

Øyvind Østerud Øyvind Østerud er professor i statsvitenskap, Universitetet i Oslo og var preses i Norske Videnskaps-Akademi i 2009-2011. Han ledet Makt- og demokratiutredningen 1998-2003 og har hatt bistillinger ved Forsvarets Forskningsinstitutt og Forsvarets Stabsskole. Østerud er ekspert på geopolitikk og vilkår for regional og statlig stabilitet. Innlegget tar opp spørsmålet om opptakten til krigen og forholdet mellom stormaktene, samt hva krigen i Ukraina kan ende med. Det vil også berøre hvordan ulike deler av verden stiller seg til krigen og handelsblokaden, hvilken posisjon store land som Kina, India og Tyrkia inntar, samt hva slags internasjonal orden den nye situasjonen peker i retning av. 

Ola StorengOla Storeng er samfunnsøkonom og var i mer enn 15 år, fram til 2017, økonomiredaktør i Aftenposten, med særlig interesse for internasjonale spørsmål. Storeng har vært ansatt i Olje- og Energidepartmentet, avdelingsdirektør i Finansdepartemenet, ambassaderåd ved Norges delegasjon til OECD i Paris og «project officer» i Verdensbanken i Washington. Storeng dekker verdensøkonomien. Om innlegget: Det er sjelden at så mange land opplever så mange økonomiske forstyrrelser og sjokk samtidig. Sluttresultatet kan – i verste fall – bli en ny internasjonal finanskrise, kanskje like stor som i 2008. Igjen kan Norge bli et unntak. Pandemien rammer nå også Kina, verdens vekstmotor nr. 1, for fullt. Krigen i Ukraina fører til matmangel i fattige land. De fleste vestlige land opplever at gass- og strømpriser er blitt flerdoblet. Rentene stiger.  De fleste land, selskaper og privatpersoner har større gjeld enn før finanskrisen i 2008. Hvis krigen tilspisser seg ytterligere, kan vi oppleve at tilliten til enkelte selskaper og land med høy gjeld svikter – med ringvirkninger som kan være nesten umulig å overskue.

 

Janne Haaland MatlaryJanne Haaland Matlary er professor i Statsvitenskap, Universitetet i Oslo og prof II ved Forsvarets Stabsskole. Hun var statssekretær i Utenriksdepartementet 1997-2000 og har sittet i en rekke nasjonale og internasjonale råd og utvalg. Hun er ekspert på utenriks- og sikkerhetspolitikk, EU og NATO. Om innlegget: NATOs støtte til Ukraina er mye mer enn det vanlige samarbeidet med ikke-medlemsland. Det er en meget aktiv støtte, målbåret av generalsekretær Stoltenberg, og kan bety at NATOs partnerland heretter får en slags sikkerhetsgaranti mot Russland. Hvordan endrer dette NATO? EU bidrar for første gang med enorme mengder våpen til Ukraina gjennom sitt fond "European Peace Facility". Hvordan forandrer dette EU?

 

Sverre DiesenSverre Diesen er general og tidligere forsvarssjef (2005-2009) og utdannet sivilingeniør fra NTNU.  Han er nå forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt der han arbeider spesielt med spørsmål knyttet til langsiktige fremtidsanalyser. Om innlegget: Enhver erfaring fra enhver krig er ikke slavisk overførbar til enhver annen krig, uavhengig av politisk, militær, geografisk og annen kontekst. Likevel hører vi allerede fra både politisk og militært hold om hvilke lærdommer vi bør trekke av Ukraina-krigen – lærdommer som påfallende ofte samsvarer med det meningsbærerne alltid har ment. Men hvor pålitelige er slike strakarmsanalyser, hvor relevante er de for det norske forsvarets situasjon og hva er de viktigste utfordringene for vårt forsvar?

Tidligere seminarer om politisk risiko

 Vi følger opp våre tidligere seminarer om internasjonal politisk risiko:

2022: Krig i Europa
2021: Er verden blitt tryggere etter Trump?
2020: Europas rolle i verden - hva skjer? 
2019: Mot mer konflikt mellom stormakter? 
2018: Bryt den liberale verdensorden saman?

Partnerforum avholder seks ulike typer arrangementer. Les mer om våre aktualitetsseminarer her.

Om Partnerforum

Partnerforum er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI og statlige virksomheter. Vi er 22 partnere som samarbeider om å lage arrangementer om temaer som er aktuelle for statsforvaltningen. Partnerforum avholder årlig ca 25 arrangementer, herav ett seminar for hver partner. I fjor bidro 72 innledere for nær 4000 deltakere på våre arrangementer.

Arrangør

Partnerforum
Emneord: Demokrati, Økonomi, Etikk, Internasjonalt, Ledelse, Kommunikasjon, Sikkerhet, Ytringsfrihet, Klima og miljø
Publisert 19. des. 2022 10:48 - Sist endret 9. feb. 2023 12:26