Samordning: Bare gjør det! Men hvordan?

Vi må tenke nytt og jobbe annerledes, om vi skal utvikle bedre tjenester og varige systemendringer. Partnerforum inviterer til seminar og workshop om hvordan vi kan jobbe bedre på tvers.

Roere som ror i takt

Roing krever samordning både blant roerne, og underordnet en styrmann/kvinne. Foto: Mitchell Luo, Unsplash

Om seminaret

God samordning er en forutsetning når det offentlige skal utvikle gode brukertjenester. Tydelige forventninger og mandat fra ledere er en god start på slike arbeidsprosesser, men samordning kan likevel være svært krevende. Dette ble senest påpekt i Riksrevisjonen rapport om myndighetenes styring og samordning for å nå Stortingets vedtatte klimamål:

"Til tross for at departementene har regelmessig dialog også på aller høyeste nivå, har de fortsatt en vei å gå før de klarer å utvikle felles strategier, planer og tiltak og dermed etablere en tilstrekkelig samordning på et så krevende område som klima."

Dette seminaret ønsker å løfte frem historier fra vellykket samordning på tvers av sektorer fra ulike fagområder, og introduserer hvordan designmetodikk kan brukes for å skape endring - også i de betingelsene som forhindrer samordning.

Seminaret er det sjette og siste i Partnerforums seminarserie der vi går i dybden på temaet Samordning i statsforvaltningen. Vi følger opp foregående seminarer, men du trenger ikke å ha deltatt på tidligere seminarer for å få utbytte av å delta. Vi avslutter serien med konkrete eksempler på hvordan vi kan jobbe bedre sammen på tvers for å levere gode tjenester som krever kompleks samordning.

Målgruppe

Alle partnerforums arrangementer er skreddersydd for å heve kompetansen til ansatte i statlig forvaltning, og dette seminaret er bare åpent for partnerne i Partnerforum. Du kan delta fysisk eller digitalt, og påmelding kreves i begge tilfeller. Lenke til streamen sendes ut på e-post like før.

Bidragsytere

  • Hanne-Cecilie Bjørka, senterleder D-Box
  • Nina Melsom, direktør Arbeidsliv, NHO
  • Kaja Misvær Kistorp, førsteamanuensis Arkitektur – og designhøgskolen i Oslo, og Adélie Dorseuil, produktteamleder i Helsedirektoratet, vil begge fortelle oss og dele om hvordan de har brukt ‘nye’ arbeidsformer for å utvikle brukerrettede tjenester på tvers av virksomheter og sektorer – som virker. Du vil også få med deg konkrete råd om hvordan du kan bruke ‘nye’ arbeidsformer i ditt arbeid for å jobbe bedre med samarbeid på tvers og sammenhengende tjenester til brukere.
  • Seminaret ledes av Ruth Astrid Sæter

Program er under utvikling. Detaljert program blir lagt ut i slutten av august.

Påmelding

Påmelding fysisk eller digital deltakelse  

Deltakelse på seminarserien er forbeholdt ansatte hos partnerne og spesielt inviterte.
Du kan delta fysisk eller digitalt. Alle som melder seg på vil i forkant av seminaret få tilsendt lenke for streaming av seminaret.

Om innlederne og deres innledninger

(informasjon kommer) 

Partnerforums seminarserie om samordning i statsforvaltningen 

Hvilken - og hvor mye stat trenger vi? Hvordan klarer vi å være smart på innsiden og enkel på utsiden? Gjenstridige problemer går på tvers av sektorer og kan ikke deles opp og fordeles til avgrensede ansvarsområder, og de krever samordning på et høyere nivå. Hva innebærer og krever slik samordning – både i teori og praksis? Hvilke utfordringer står ledere og medarbeidere overfor når de skal manøvrere i denne kompleksiteten?

Temaet er ønsket av partnerne i fellesskap og vi avholder totalt seks seminarer, to seminarer årlig i perioden 2022-2024.

  • Målet er å få fram aktuelle problemstillinger og forventninger, bevisstgjøre ansatte i statsforvaltningen og bidra til utveksling av relevant erfaring/kunnskap. Seminarene er kun åpne for partnernes ansatte og spesielt inviterte.
  • Vi ønsker å lære mer av hverandre og vil presentere cases med dilemmaer og løsninger med overføringsverdi på tvers av sektor og nivå.

Kort om avholdte seminarer i serien

De to første seminarene så nærmere på hvordan forvaltningshierarkiet fungerer; først om lagspillet på regjeringsnivå og deretter statens regionale samordningsrolle. Det fjerde seminaret belyste finansieringsbetingelsene - hva skal til for å styrke utviklingsarbeid på tvers? 
Det tredje og femte seminaret så på behovet for brukermedvirkning og økt innflytelse ved utviklingen av bedre offentlige tjenester, - og danner utgangspunkt for seriens sjette og siste seminar. Mens vi i det tredje seminaret fikk innblikk i Politidirektoratets omfattende endringsarbeid utad og innad, - som også har resultert i økt tillit fra brukerne, så vi i det femte seminaret på hvordan kommunene, som i siste instans forventes å levere mer innovative tjenester, savner både bedre forståelse og økt tillit i utførelsen av sitt arbeid. Vi belyste også at styringen i det offentlige gir lite rom for å forstå og gripe samordningsrollen slik at de komplekse utfordringene håndteres¨. En del av løsningen kan være å at statsforvalterne opprioriterer sin samordningsrolle.

Tidligere seminarer:

  1. Hemmes samordning av sektorprinsipp og ministerstyre?

  2. Staten som regional samordner ved tverrgående samfunnsutfordringer

  3. Bedre offentlige tjenester med brukeren i sentrum

  4. Vi må endre finansieringsmekanismer for å styrke utviklingsarbeidet på tvers

  5. Tjenester på tvers - bedre samspill mellom forvaltning og brukere

Aktuell litteratur - omtale av samhandlingsutfordringer

En arbeidsgruppe med representanter fra partnerne møtes mellom seminarene og forslår seminarprogram. Ta kontakt med sekretariatet om du har spørsmål, eller ønsker å være med i arbeidsgruppa.

Arrangør

Partnerforum
Emneord: Forvaltningspolitikk, samarbeid, Kommunikasjon, Styring
Publisert 10. juli 2024 10:13 - Sist endret 10. juli 2024 10:13