Partnerseminar for Kommunal- og distriktsdepartementet

Sommeråpent - om demokrati, tillit, medier, ytringsfrihet, sikkerhetskultur

11.30    Lunsj    Serveres utenfor auditoriet
12.00    Åpning og velkommen    KDD
12.10    Partnerforum – hva skjer i høst?   Hedvig Lie Nygaard, sekretariatsleder
12.15    Demokrati, tillit og forvaltningen
             Kristine Offerdal, Forsvarsdepartementet
13.00    Tillit til medier og forvaltning
             Kjersti Thorbjørnsrud, Institutt for samfunnsforskning
13.45    Pause     
14.00    Utviklingen i boligmarkedet  Erling Røed Larsen, BI
14.40    Sikkerhetskultur    Roar Thon, Nasjonal sikkerhetsmyndighet
15.20    Ytringsfrihet i forvaltningen    Anine Kierulf, Universitetet i Oslo
15.55    Avslutning      

 

Om innlederne og deres foredrag:

Kristine Offerdal - Demokrati, tillit og forvaltningen
Offerdal har siden 2019 vært avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet, med seksjonslederansvar for integritet, etikk og forvaltningskompetanse i forsvarssektoren. 
Tidligere har hun blant annet vært spesialrådgiver i samme departement, dekan ved Forsvarets høgskole, forskningsleder og førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier og forskningssjef ved Forsvarets stabsskole. 
Hun har en doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo.
     Offerdal er aktuell som medredaktør for boken "Norsk byråkrati - kan det bli bedre?
tekster om arbeidet i regjeringskontorene" ved Fridthjof Søgaard, Kristine Offerdal og Kjell Inge Bjerga (red.)
Boka gir et sjeldent innblikk i departementenes indre liv, og tar opp spørsmål som hittil har vært lite belyst i akademisk litteratur og kun delvis omtalt i det offentlige ordskiftet. Hvorfor er dyktige byråkrater med integritet så viktig for gode samfunn? Hvilke særlige utfordringer står departementsansatte overfor i vår tid, og med dagens mediebilde? Hvordan kan de forene tilsynelatende motstridende hensyn, som lojalitet og faglighet? Hvordan kan de ta ansvar for både egen profesjon, egen sektor og helheten i statlig politikk og forvaltning? Hvordan sikre reform, og unngå tilbakeslag? Hvilket selvstendig ansvar har den enkelte departementsansatte i alt dette? Forfatterne spenner fra fremtredende akademikere til personer med betydelig realkompetanse fra arbeid i eller rundt regjeringskontorene.

Kjersti Thorbjørnsrud - Tillit til medier og forvaltning
Thorbjørnsrud er seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning og forsker særlig på spørsmål knyttet til medieinnflytelse, mediebruk og forholdet mellom medier og andre samfunnsinstitusjoner. Hun har også ledet forskningsprosjekter knyttet til ytringsfrihet og offentlig debatt.
     Mediene formidler gjerne enkelthistorier der myndighetene svikter og folk ikke får de ytelsene de har krav på. Forvaltningen på sin side sliter med å formidle grunnlaget for beslutninger der mange hensyn skal ivaretas. 
Hva kjennetegner egentlig denne medielogikken, hva skjer når byråkraten blir stående igjen som «skurk» og hva går publikum glipp av når mediene kritiserer via personfokus, forenkling og spissing?

Erling Røed Larsen - Utviklingen i boligmarkedet
Røed Larsen er forskningssjef ved Housing Lab, OsloMet og professor II ved Handelshøyskolen BI. Han har doktorgrad i samfunnsøkonomi, og har jobbet ved Statistisk sentralbyrå, Handelshøyskolen BI, Eiendomsverdi og OsloMet Storbyuniversitetet. 
Han forsker på boligmarkedet, og har publisert en rekke artikler i internasjonale tidsskrifter. Rød Larsen er også opptatt av å formidle samfunnsøkonomi utenfor akademia, blant annet gjennom flere bøker og en spalte i Aftenposten. 
      I foredraget vil han si noe om hvilke faktorer som er avgjørende i boligmarkedet, tallfeste renteeffekten og effekten av å bygge mer boliger.  Han vil også lære oss litt om agglomerasjonsgevinster, sentralitetspriser og om hvilken effekt Covid-19 har hatt på boligmarkedet.

Roar Thon - Sikkerhetskultur
Thon er Fagdirektør sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).  Han har tjenestebakgrunn fra Forsvaret og politiet. Han arbeider i dag med hvordan mennesker bruker teknologi og hvordan dette påvirker sikkerheten i samfunnet, hos virksomheter og for enkeltmennesker. Roar er en prisbelønnet foredragsholder og formidler godt om sikkerhet og personvern i media, i podcast og en sikkerhetsblogg.
     Foredraget utdyper om sikkerhetskultur som en integrert del av virksomhetens kultur.

Anine Kjerulf - ytringsfrihet og forvaltningen
Kjerulf er utdannet jurist og er ansatt som førsteamanuensis ved institutt for offentlig rett ved UiO. Hun har tidligere vært rådgiver i ytringsfrihetsspørsmål for Europarådet, dommerfullmektig ved Ringerike tingrett og senioradvokat i advokatfirmaet Schjødts prosedyreavdeling. Fra 2017-2020 var hun fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), der hun nå er tilknyttet som spesialrådgiver.
    Hennes foredrag har fått navnet «Ytringsfrihet og forvaltningen». Det påligger statens myndigheter å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. Men hvordan gjør man det i praksis?
 

Emneord: Yringsfrihet, Etikk, Tillit, Kommunikasjon, Forvaltningspolitikk, Demokrati, Juss, Økonomi
Publisert 26. sep. 2022 17:11 - Sist endret 27. sep. 2022 09:25