Miljørapport 2020: Miljøeffektive og miljøskapende utearealer

Mål 2040: UiOs utearealer skal fremme miljø og biologisk mangfold og skape trivsel og naturglede.

Illustrasjon av hus og natur med pil i sirkel rundtUiOs utearealer er til glede og rekreasjon for studenter, ansatte og Oslos befolkning. Gjennom god drift og forståelse for betydningen utearealer har for økosystemet, kan vi nå strategiens mål om å fremme miljø og biologisk mangfold.

For at nye og rehabiliterte utearealer skal oppfylle UiOs miljømål, legger vi stor vekt på arealutforming, valg av best egnede planter, overvannshåndtering, materialvalg og tilrettelegging for rasjonell skjøtsel. Transport av masser og materialer til området i anleggsperioden er også noe vi jobber med å minimere.

Mål 2020

Ferdigstilt – mål oppnådd:

  • Grønn drift av uteanlegg og kretsløpsbasert parkdrift

Under gjennomføring:

  • Miljøeffektiv bruk av vegg og takflate med aktive tak som en del av uteområdene
  • Nye og rehabiliterte parkarealer skal oppfylle UiOs miljømål
  • UiOs utearealer har et biomangfold som bidrar til Oslos naturmangfold

Tiltak 2020

Ferdigstilt – mål oppnådd:

  • Gjennomføre et pilotprosjekt med aktive tak og naturlig klimaregulering av bygningene
  • Plan for miljøeffektiv og klimavennlig skjøtsel

Under gjennomføring:

  • Klimagassregnskap for gatevarme og konvensjonell brøyting
  • Lokal overvannshåndtering
  • Sette mål for organisk avfall, vannforbruk, fossilfri og utslippsfri maskinpark, plantebruk
  • Øke biologisk mangfold ved å legge til rette for flora og fauna
  • Etablere basislinje for biomangfold

Planlagt:

  • Etablere en plan for aktive tak

Miljøvennlige metoder

Det er mange år siden det ble brukt kjemiske plantevernmidler på UiOs grøntarealer. Ugressbekjempelse i faste dekker utføres i hovedsak med varmt vann. I bed brukes vekstjord av riktig kvalitet for å minimere ugress. Vi velger planter som er friske, etablerer seg raskt og dekker godt mot ugress.

Værdatastyrt vanningsanlegg

Vanningen på Øvre Blindern har de fire siste årene blitt styrt av et dataanlegg som vanner ut i fra værforholdene. Systemet sparer både vann og tid. I 2019 ble et tilsvarende system etablert ved universitetsbygningene i sentrum. I 2020 var det planlagt å utvide dette systemet flere steder på Blindern, men på grunn av pandemien var det ikke mulig å fullføre arbeidet.

Lokal overvannsdisponering

Eiendomsavdelingen ønsker å forbedre lokal overvannshåndtering i alle nye prosjekter. Vi vurderer alltid om overvann kan samles til gjenbruk som vanningsvann. I 2020 startet vi et pilotprosjekt for å se på løsninger og muligheter for to eller tre eksisterende lokaliteter som har utfordringer med overvann. Målet er først og fremst økt kompetanse og erfaring med lokal overvannsdisponering i praksis. Vi vil også jobbe mer systematisk med å redusere mengden overvann som slippes på offentlig overvannsnett.

Fossilfri drift

Eiendomsavdelingen har i flere år jobbet for overgang til fossilfri drift av utearealene. Store plenarealer klippes med robotklippere som styres ved hjelp av mobilapp. Dette reduserer både arbeidstid og klimagassutslipp. Til løvblåsing, kantklipping og klipping av hekker bruker vi nå hovedsakelig elektrisk drevet utstyr. Drivstofforbruket i vintervedlikeholdet har blitt målt gjennom vintersesongen 2018–2019 og 2019–2020, men målingene har ikke gitt gode nok tall til at vi kan sammenligne utslippene fra maskinparken med klimapåvirkningen fra varmekabler og fjernvarme, som er et alternativ til å brøyte og strø.

Biologisk mangfold

UiO har 1700 registrerte trær, fordelt på 33 antall treslag. 24 prosent av gressplenene er avsatt til insektsvennlig høyt gress. 25 prosent av gressplenene klippes av 16 elektriske robotklippere.

Eiendomsavdelingen vil ivareta og legge til rette for biologisk mangfold, utvalgte naturtyper og truede arter. Vi legger også til rette for sirkulær ressursbruk av biologisk materiale ved å behandle og tilbakeføre biologisk parkavfall der det er mulig. Eksempler på dette er knusing av løv på plener som gjødsling og flising av kvist til ugressdekke i buskfelt.

Strakstiltak – 1. desember 2018

Ferdigstilt – mål oppnådd:

  • Kartlegge biomangfold på UiOs campuser
  • Gjennomføre klimagassregnskap og beregne effekt av ulike tiltak