English version of this page

Terence Cave

Terence Cave er ny æresdoktor ved Universitetet i Oslo.

Portrett av æresdoktor ved UiO, Terence Cave

Terence Christopher Cave. Foto: Christophe Delory

Terence Cave CBE er professor emeritus ved Oxford University. Caves hovedinteresse er tidlig moderne fransk litteratur. Han har publisert flere bøker som er blitt standardverk i faget. I 2009 ble han tildelt den prestisjetunge Balzan Prize for sine studier av litteratur etter år 1500. Hans monografi Thinking with Literature fra 2016 legger grunnlaget for en kognitivt fundert litteraturvitenskap.

Han har et enestående renommé som komparatist. I 1988 utga han en monumental studie av gjenkjennelsen som motiv og strukturerende prinsipp i litteraturen fra Aristoteles og frem til vår tid: Recognitions. A Study in Poetics. I 2011 kom boken om Goethes Nachleben: Mignon’s Afterlives. Crossing Cultures from Goethe to the Twenty-First Century.

Cave har oppholdt seg mye i Norge og generøst gitt av sin tid og sitt nettverk til norske forskere og forskningsrekrutter som kommentator, opponent, konsulent og mentor. Han har vært en sentral person for flere fagmiljøer på UiO gjennom en årrekke, og mange forskere ved UiO står i dyp takknemlighetsgjeld til ham. Han er medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Publisert 29. juni 2022 13:13 - Sist endret 22. jan. 2024 09:50