English version of this page

Vinnere av UiOs menneskerettighetspris

Universitetet i Oslos menneskerettighetspris har blitt utdelt hvert år siden 1986, til verdige vinnere fra hele verden.

2023

https://www.uio.no/om/utmerkelser/priser/menneskerettighetsprisen/bilder/uio-menneskerettighetspris.jpg

Ingrid Gjessing Linhave og Demenskoret med Kim Wigaard

Ingrid Gjessing Linhave og Demenskoret med dirigent Kim Wigaard fikk prisen for sitt arbeid med NRKs banebrytende dokumentarserie Demenskoret, der de satt spørsmålet om demenssykes menneskerettigheter på dagsorden.


2022

Portrett av prisvinner Andrea Petö

Andrea Pető

Andrea Pető, professor i kjønnstudier ved Central European University, er en uredd forsvarer av akademisk frihet og institusjonell autonomi. Hun representerer fagområder vi har sett angripes når europeiske regimer går i mer autoritær retning.


2021

Portrett av prisvinner Jens Petter Gitlesen

Jens Petter Gitlesen

Jens Petter Gitlesen er en livslang forkjemper for funksjonshemmedes rettigheter i Norge. Han har gjennom en årrekke vært en forkjemper for utviklingshemmedes rettigheter, og bidratt til å sikre at også utviklingshemmede i større grad får sine menneskerettigheter oppfylt.


2020

Bildet kan inneholde: mennesker, gatemote, mote tilbehør.

 Marcelline Budza

Marcelline Budza fra Den demokratiske republikken Kongo er agronom og entreprenør. Hun er grunnlegger av kaffekooperativet Rebuild Women’s Hope Association, som samler mer enn 5000 kvinner og har gjort det mulig for mange kvinner å gjenvinne økonomisk uavhengighet og bli aktive deltakere i samfunnet og økonomien.


2019

Portrett av prisvinner Seyran Ates

Seyran Ates

Seyran Ates er jurist, forfatter og imam i den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. Hun har i sitt arbeid fremmet hvor viktig det er at alle borgere må respektere universelle menneskerettigheter og demokratiske spilleregler.


2018

Portrett av prisvinner Nora Sveaass

Nora Sveaass

Nora Sveaass, professor i psykologi, har gjennom hele sin karriere nedlagt et enestående og meget viktig arbeid for å bekjempe tortur og i behandling av ofre for tortur. 


2017

Portrett av prisvinner Ishtar Gözaydin

Ishtar Gözaydin

Den tyrkiske akademikeren, samfunnskommentatoren og menneskerettighetsforsvareren Ishtar Gözaydin er er en viktig representant for akademikere som blir forfulgt over hele verden.


2016

Portrett av prisvinner Diana Kordon.

Diana Kordon

Den argentinske psykiateren, torturbekjemperen og menneskerettighetsforsvareren har i over 40 år gitt psykologisk bistand og behandling av traumer til ofre for tortur og grove menneskerettighetsbrudd i Argentina.


2015

Portrett av prisvinner 2o15 Deeyah Khan

Deeyah Khan

Deeyah Khan mottok prisen for sitt arbeid for kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Hun har tatt initiativet til en rekke organisasjoner og institusjoner som har som mål å sette søkelys på kvinners situasjon og rettigheter.


2014

Portrett av prisvinner Fabrizio Gatti.

Fabrizio Gatti

Den italienske forfatteren og journalisten Fabrizio Gatti mottok prisen for sine reportasjer og bøker om utnytting og utbytting av desperate migranter. Han skildrer reisen deres gjennom afrikansk ørken og over Middelhavet samt drukningsulykker og de mange "pushbacks" som flyktningene møter fra grensevakter og kystvakter i sine forsøk på å nå Europa.


Tidligere prisvinnere: 2013–1986

2013: Professor Manfred Nowak

Gjennom innsatsen som FNs spesialrapportør for tortur 2004-2010 og en lang rekke andre oppdrag for internasjonale organisasjoner, regjeringer og frivillige organisasjoner har Manfred Nowak vist utrettelig og modig forsvar for grunnleggende menneskerettigheter.

2012: Robert Quinn

Robert Quinn ved Scholars at Risk fikk prisen for sitt utrettelige arbeid for å fremme akademisk frihet og for å beskytte truede akademikere.

2011: Nawal El Saadawi

Saadawei fikk prisen for sin utrettelige innsats og aktive internasjonale engasjement. Utdelingskomiteen trakk spesielt frem hennes innsats for kvinners sosiale og intellektuelle frihet og deres juridiske stilling.

2010: Sonja Biserko

Biserko fikk prisen for sin utrettelige innsats og aktive internasjonale engasjement innenfor menneskerettigheter, spesielt i arbeid med flyktninger, dokumentering av krigsforbrytelser og kvinners rettigheter.

2009: Nils Johan Lavik

Lavik fikk prisen for sitt langvarige engasjement og virke for flyktninger i Norge, og for å ha bidratt til å styrke kjennskapet til og respekten for menneskerettighetene blant leger og helsepersonell.

2008: Erik Møse

Møse fikk prisen for sin utrettelige innsats og sitt aktive internasjonale engasjement i en årrekke til fremme av menneskerettighetene.

2007: Khaled Abou El Fadl

El Fadl fikk prisen for sin omfattende og innsiktsfulle analyse av islamsk lov og menneskerettigheter.

2006: Ole Henrik Magga

Magga fikk prisen for sin utrettelige innsats og aktive internasjonale engasjement for samene og verdens urfolk gjennom en årrekke.

2005: Theo van Boven

Theo van Boven fikk prisen for sitt langvarige og virksomfulle bidrag til bekjempelse av tortur, tvungen forsvinning og andre alvorlige krenkelser av menneskerettigheter.

2002: Asma Jahangir

Den pakistanske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Asma Jahangir fikk prisen for sin kamp mot æresdrap i hjemlandet, og sitt internasjonale arbeid som FNs spesialrapportør for utenomrettslige, summariske eller vilkårlige henrettelser.

2001: Magen David Adom (MDA) and the Palestine Red Crescent Society (PRCS)

Organisasjonene fikk prisen for enestående humanitære bidrag i den nåværende konflikten i Midtøsten. 

2000: Radhika Coomaraswamy

Den srilankiske direktøren av Det internasjonale senter for etniske studier i Colombo fikk prisen for sitt arbeid som FN spesialrapportør for vold mot kvinner.

1998: Maria Paz Rojaz Baeza

Den chilenske legen og menneskerettighetsaktivisten fikk prisen som en anerkjennelse av sitt arbeid med torturofre og engasjement for menneskerettigheter i Sør-Amerika

1996: Felice Lieh Mak

Felice Lieh Mak er en kinesisk professor i psykiatri som aktivt har kjempet mot diskriminerende lover som ble foreslått av kinesiske myndigheter  (tvungen abort, psykisk utviklingshemming).

1995: Adam Demaci

Den kosovoalbanske forfatteren fikk prisen for sin ikke-voldelige motstand mot serbisk okkupasjon.

1994: Kristian Ottosen

Ottosen fikk prisen for sin livslange jobb med å dokumentere skjebnen til alle nordmenn som ble arrestert av nazistene og fengslet i Tyskland under andre verdenskrig.

1993: Gerhard Schoenberner

Schoenberner fikk prisen for sine beskjeftigelser med å lære tyskere om nazistenes grusomheter.

1992: Lopez and Marcelliano

Lopez og Marcelliano fikk prisen for kampen mot vold og tortur på Filippinene.

1991: Eigil Nansen

Nansen fikk prisen for sitt arbeid med flyktninger og menneskerettigheter.

1990: Georg Klein

Klein var en svensk patolog som fikk prisen for sin dedikasjon til humanistisk arbeid.

1989: Inge Genefke

Genefke fikk prisen for sin jobb på rehabiliteringssenteret for torturofre i København.

1988: Robert Lifton

Lifton fikk prisen for sin studie om etterspillet av atombomben og psykologien til nazi-doktorene i konsentrasjonsleirene.

1987: A. Koragin

Den russiske psykiateren fikk prisen for sin kamp mot politisk misbruk av psykiatri.

1986: Elie Wiesel

Wiesel fikk prisen for sitt enestående bidrag til en menneskeliggjøring av menneskeheten, og derved hans bidrag til fredens sak.

Publisert 30. apr. 2018 11:04 - Sist endret 18. juni 2024 20:15