OPPGAVETEKSTER TIL SEMINAR KFL 1010 2008

Innleveringsfrister

Sem gruppe 1 fredag kl. 10.15-13.00 (Tone Brekke)

Oppgaver til medstudenter på Fronter: innen onsdag kl. 14.00

Studentrespons på Fronter: innen torsdag kl. 14.00

Oppgaver til seminarlærer på Fronter: innen onsdag (uken etter) kl. 14.00

Frist for respons fra seminarlærer: fredag kl. 10.15

Sem gruppe 2 tirsdag kl. 13.15-16.00 (Øystein Gullvåg Holter)

Oppgaver til medstudenter på Fronter: innen fredag kl. 14.00

Studentrespons på Fronter: innen mandag kl. 14.00

Oppgaver til seminar lærer på Fronter: innen fredag (uken etter) kl. 16.00

Frist for respons fra seminarlærer: mandag kl. 14.00

Sem gruppe 3 torsdag kl. 12.15-15.00 (Tone Brekke)

Oppgaver til medstudenter på Fronter: innen tirsdag kl. 14.00

Studentrespons på Fronter: innen onsdag kl. 14.00

Oppgaver til semiarlærer på Fronter: innen tirsdag (uken etter) kl. 14.00

Frist for respons fra seminarlærer: torsdag kl. 12.15


Skriftlige oppgavebesvarelser og respons/kommentarer innleveres via Fronter https://blyant.uio.no

Alle studenter skal i løpet av emnet Innføring i tverrfaglige kjønnsstudier (KFL 1010) levere to oppgaver.
Det anbefales at hver student skriver en standardoppgave og en oppgave som velges blant de alternative oppgavetekstene.

Gangen i arbeidet med oppgavene er slik:


Oppgaven leveres først til medstudenter for respons, deretter jobbes det videre med oppgaven på grunnlag av responsen fra medstudenter, fram til innlevering til seminarlærer. Seminarlærer gir respons. Deretter arbeider studenten videre med oppgaven fram til den leveres til eksamen.

Alternative oppgavetekster du kan velge:

1) Feminisme anno 2008 og feminismens historie.
(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)
Skriv enten a, b, c eller d

a) Hva er feminisme? Finn eksempler på ulike forståelser/definisjoner/posisjoner i pensumtekstene og diskuter forskjeller og likheter mellom disse.

b) I innledningen til "Under det rosa täcket" skriver Nina Björk at boka fremmer en feminisme uten Kvinnen. Diskuter hva som ligger i dette og redegjør for Bjørks egen feministiske posisjon.

c) Condorcet, Gouges, Wollstonecraft, Mill, Kollontaj, Woolf og Beauvoir har alle vært viktige personer i feminismens historiske tilblivelse. Ta utgangspunkt i pensumtekstene og redegjør for sentrale problemstillinger i minst to av disse tenkernes bidrag. Diskuter også disse tekstene i forhold til hverandre.

d) Redegjør for likestillingspolitikkens utvikling i Norge. Diskuter Anne-Hilde Nagels påstand om at den nye kvinnebevegelsen satte frigjøringsperspektivet før likestillingsperspektivet (s. 312).

2) Retninger og utviklingslinjer i feministisk teori.
(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)

Skriv enten a eller b

a) Drøft forholdet mellom politisk arbeid for kvinnefrigjøring/likestilling og kvinne- og kjønnsforskningsfeltet. Diskuter også hva slagordet ”det personlige er politisk” har betydd for politikk og forskning.

b) Pensumtekstene presenterer flere forskjellige forståelser av begrepet patriarkat og ulike teorier om patriarkatet. Finn eksempler på dette fra pensumtekstene og redegjør for disse. Hvilken type kritikk har forståelsene/teoriene møtt? Diskuter patriarkatbegrepets relevans i dagens norske samfunn.

3) Hva er kjønn? Likhet og forskjell.

(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)

Skriv enten a eller b

a) Forholdet mellom kjønnsmessig likhet og kjønnsmessig forskjell er et sentralt området innen kjønnsforskningsfeltet, og ulike posisjoner kan ofte knyttes til debatter om likhet og forskjell. Ta utgangspunkt i minst to pensumtekster som i denne sammenhengen er relevante, og redegjør for hvordan disse kan knyttes til debatter om forståelser av kjønn som henholdsvis likhet og forskjell.

b) Hva menes med begrepet skeiv eller queer? Hvordan bruker Tone Hellesund dette uttrykket for å beskrive peppermøene i ulike tidsperioder? Hva fremstår som homo- og queerforskningens hovedbidrag til kjønnsforskningsfeltet? Gi eksempler på hvordan heteroseksualitet blir en norm i dagens norske samfunn.

4) Arbeid, seksualitet og familie.
(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)

Skriv enten a eller b

a) Drøft styrker og svakheter ved feministiske strategier som baserer seg på henholdsvis kjønnsmessig likhet og kjønnsmessig forskjell. Hvilke utfordringer mener du vi i arbeidslivet i dag særlig står overfor?

b) Det er forholdsvis høy lønnsarbeidsdeltagelse blant kvinner i Norge i dag. Samtidig er arbeidsmarket svært kjønnsdelt. Hva er ”lik arbeidsdeling”? Hvor viktig er arbeidsdeling for likestilling og kjærlighet?

5) Likestilling, makt og politikk 
(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)
Skriv enten a eller b

a) Redegjør for Harriet Holters forklaring på kvinneundertrykkelse. Diskuter hennes syn i lys av nyere tekster av Harriet Bjerrum Nielsen, Kari Solbrække eller Helene Aarseth (se pensumliste).

b) Hva er kvotering? Er kvotering rettferdig? Drøft kvotering i forhold til ulike prinsipper om rettferdighet.

6) Marginalisering og menneskerettigheter.

(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)

Skriv enten a eller b

a) FNs kvinnekonvensjon, CEDAW, forbyr alle former for diskriminering av kvinner. Artikkel 5 i kvinnekonvensjonen pålegger konvensjonspartene (statene som har ratifisert) å treffe egnede tiltak med sikte på å: ”endre menns og kvinners sosiale og kulturelle atferdsmønstre med sikte på å avskaffe fordommer og skikk og bruk og all annen praksis som bygger på forestillingen om at det ene kjønn er mer eller mindre verd enn det andre, eller på stereotype roller for menn og kvinner.” Drøft hva slags forståelse av kjønn som ligger til grunn for denne bestemmelsen? Diskuter også artikkel 5s styrke og svakhet som redskap for å fremme likestilling mellom kvinner og menn i dagens Norge.

b) Diskuter med utgangspunkt i ulike pensumtekster hvorvidt likestilling og kvinnefrigjøring er vestlige konsepter? Hvilke særlige utfordringer kan denne problemstillingen skape i norsk sammenheng?

7) Mannsforskning.

(innlevering til medstudenter for respons…../innlevering til lærer for respons….)

Skriv enten a eller b

a) Redegjør kort for mannsforskningsfeltets tilblivelse. Gi eksempler på ulike typer av maskulinitet som omtales i pensum og drøft forholdet mellom global og lokal maskulinitet.

b) Diskuter mannlighet og umannlighet ved hjelp av pensumlitteratur. Knytt gjerne diskusjonen til fenomener som arbeid, foreldreskap, omsorg, vold og prostitusjon.

Standardoppgave

.
En slik oppgave er basert på en eller flere pensumtekster. Studenten velger selv hvilke tekster det tas utgangspunkt i. Her avgjør ditt valg av tekst/tekster leveringstidspunkt for levering av oppgave til medstudenter og lærer. Oppgaven leveres i forbindelse med seminaret teksten(ene) du velger er knyttet til.
I oppgaven skal følgende spørsmål berøres:

  • Hvem er forfatteren? Presenter kort henne eller ham.
  • Hva er tekstens tema og problemstilling? Redegjør for tema og problemstilling i teksten eller tekstene du har valgt – maks 10 linjer. Kommenter gjerne problemstillingen.
  • Fremstill kort hovedlinjen i forfatterens argumentasjon: Hva er hovedpoengene? Beskriv dette med dine egne ord.
  • Hvordan har forfatteren dokumentert/begrunnet sine argumenter/påstander/konklusjoner? Redegjør for om og hvordan forfatteren gjør dette ved hjelp av empirisk materiale og/eller teoretiske resonnementer. Hvilke virkemidler anvendes?
  • Tar teksten opp teoretiske/metodiske/praktisk-politiske spørsmål? Kan du finne spor av feministiske retninger/teoretiske perspektiver i teksten?
  • Hva er ditt faglige, personlige og/eller politiske hovedinntrykk av artikkelen? Begrunn ditt syn.
  • Har du andre synspunkter på artikkelen? Noe du er enig/uenig i? Noe du synes var særlig interessant? Eventuelt noe du ikke forsto?
Publisert 12. aug. 2008 15:05 - Sist endret 16. sep. 2008 16:17