HIS1410INTER – Nyere historie fra ca. 1800 til vår tid for Internasjonale studier

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Forelesningene i dette emnet følger deler av forelesningene i HIS1400 - Nyere historie fra ca. 1800 til vår tid, men emnet har egen særemneundervisning.

Emnet gir deg en innføring i hvordan historikere forstår sentrale utviklingstrekk i europeisk og global historie fra ca. 1800 til vår tid. Emnet kombinerer studiet av langvarige historiske perioder og store geografiske områder, med konsentrerte dypdykk i et mer avgrenset historisk tema.

Emnet belyser politiske, økonomiske og sosiale utviklingsforløp og ser dem i sammenheng med hverandre.

Emnet er delt i fellesundervisning og særemneundervisning. Fellesundervisningen består av forelesninger etterfulgt av gruppearbeid knyttet til forelesningene. Gruppearbeidet blir fulgt opp av instituttets læringsassistenter. Særemneundervisningen er seminarundervisning hvor det blir undervist i et begrenset problem- og forskningsfelt fra nyere europeisk og/eller global historie. Du får særemneundervisning i ett utvalgt tema.

Hva lærer du?

  • Du får kunnskap om de viktigste sidene ved den historiske utviklingen i verden og Europa i nyere tid.
  • Du lærer deg å forstå og formulere historiske sammenhenger mellom politikk, økonomi og kultur.
  • Du får innsikt i et problem- og forskningsfelt som står sentralt i nyere europeisk og/eller global historie.
  • Du lærer deg å lese og tolke kilder.
  • Du lærer å skrive historiefaglige essayer
  • Du øver opp din evne til historisk forståelse og problematisering.
  • Du kan forholde deg aktivt og kritisk til pensum og utvikle din evne til akademisk arbeid gjennom muntlige og skriftlige framlegg.
  • Du blir fortrolig med faglige diskusjoner innenfor historiefaget.
  • Du får innsikt i noen av historiefagets metoder.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Det er ikke mulig å ta dette emnet som privatist. Du må ha plass på undervisningen for å ta eksamen.

Emnet er forbeholdt studenter med opptak på studieprogrammet Internasjonale studier eller 40-gruppen i Europastudier (40-EURO).

Forelesningene er offentlige. Deltagelse i særemnegrupper krever undervisningsopptak på emnet.

Særemneundervisning:

  • Alle studenter må melde seg opp til særemneundervisning.
  • Oppmelding til særemner skjer i StudentWeb samtidig med emneoppmeldingen.
  • Oversikt over hvilke/hvilket særemne(r) som tilbys for ditt semester finner du på HIS1410INTERs semesterside.
  • Du er dessverre ikke garantert å få plass på særemnegruppen du har prioritert.
  • Bytte av særemnegruppe vurderes kun dersom undervisningstidspunktet kolliderer med annen obligatorisk undervisning. Det er ikke mulig å skifte særemnegruppe i løpet av semesteret.

En beskrivelse av særemnene finner du på semestersiden (klikk på riktig semester/år øverst på denne siden)

Det forutsettes gode leseferdigheter i engelsk.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen gis i form av forelesninger i emnets fellespensum og særemneundervisning som tar opp et begrenset problem- og forskningsfelt fra nyere europeisk og/eller global historie.

Dere vil bli delt inn i smågrupper bestående av fire til seks studenter. Smågruppene skal arbeide sammen med oppgaver gitt i av foreleserene. Smågruppene har fast møtetid etter forelesningene. Se timeplanen for tidspunkt og sted. Smågruppene blir veiledet av instituttets læringsassistenter.

Obligatorisk aktivitet:

For å kunne levere inn eksamen i emnet er du nødt til å bestå følgende obligatoriske aktiviteter:

  • Oppmøte første smågruppemøte.

  • En muntlig presentasjon i særemnet.

  • Innlevering av en skriftlig individuell oppgave knyttet til særemnet. Oppgaven blir kommentert av faglærer og er en del av mappeeksamen i emnet. Førsteutkastet må være minst 2000 ord.

  • Gruppeinnleveringer: Hver smågruppe skal omtrent annenhver uke jobbe med en oppgave gitt av foreleser, se timeplan for nærmere informasjon. En læringsassistent vil møte smågruppene hver uke for å hjelpe til med fasilitering av gruppene. Fem eller seks smågrupper møter sin læringsassistent fast i et seminarrom for å arbeide med oppgavene. Oppgavene skal ha et omfang på mellom en halv side og to sider ved innlevering.

Det er obligatorisk å møte i første særemneundervisning.

Det er obligatorisk å delta i smågruppearbeidet. Deltagelse i smågruppearbeidet forutsetter at man er tilstede i forelesningene, i de faste smågruppemøtene og i møtene med læringsassistentene.

Alle obligatoriske aktiviteter og innleveringer må være bestått for at du skal kunne levere mappeeksamen i emnet. Du/dere må levere arbeidene til gjeldende frister, og er selv ansvarlig for å sette seg inn i obligatoriske aktiviteter og frister.

Dersom du har gjennomført og fått godkjent gruppeinnleveringer et tidligere semester, må du ikke delta i gruppearbeidet på nytt igjen. Merk at du er nødt til å sette deg inn i inneværende semesters smågruppeoppgaver, da endelig mappeinnlevering i emnet vil basere seg på smågruppearbeidet gitt gjennom semesteret.

Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte ved sykdom e.l.

Eksamen

Eksamen består av en mappe med arbeider gjort gjennom semesteret. Mappen blir gitt karakter etter en helhetlig vurdering av innholdet.

Mappen består av to arbeider:

  • En individuell skriftlig oppgave knyttet til særemnet.

  • En individuell skriftlig oppgave fra fellesdelen av pensum som gis mot slutten av semesteret. Oppgaven er knyttet til en av smågruppeoppgavene som er gitt i løpet av semesteret.

I mappen skal særemneoppgaven ha et omfang på maksimalt 2400 ord, inklusivt fotnoter. Oppgaven fra fellespensum skal ha et omfang på maksimalt 2800 ord, inklusivt fotnoter. Bruk Times New Roman, skriftstørrelse 12 og linjeavstand 1,5. Referanser og tabeller teller ikke med i ordtellingen.

Mappen skal ikke overskride maksimalt 5200 ord, inklusivt fotnoter. Referanser og tabeller teller ikke med i ordtellingen.

IAKHs samleside over tidligere eksamensoppgaver og sensorveiledninger.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen og fagspesifikke karakterbeskrivelser for historie

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 16. aug. 2024 22:16:48

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk