Kunsten å hygge seg

Skandinaviske land er kjent for sine uberørte naturlige omgivelser, fra majestetiske fjorder til tette skoger og endeløse vidder. De Skandinaviske landene er grissgrendte, der man ofte konsentrerer seg om å gjøre hjemmene så hyggelige som mulige. Når høstmørket melder sin ankomst, trekker vi skandinaver oss inn for å søke ly og hygge oss. Vi pakker oss inn i myke pledd, tenner stearinlys, og nyter en kopp varm te, lese en god bok. Mens vi hører vinden ule og regne slå på veggen utenfor.

Bildet kan inneholde: møbler, bygning, tre, interiørdesign, gulvbelegg.

I de Skandinaviske landene har alltid vært tiltrukket ildstedet, som er sentralt plassert i de fleste hjem. Noe som er en konsekvens av det ugjestmilde klimaet i Skandinavia, spesielt i vintermånedene. Dette landskapet og klimaet har alltid vært en viktig inspirasjonskilde for skandinavisk design. De naturlige elementene, som tre, stein og keramikk, finner ofte veien inn i skandinaviske hjem for å skape en forbindelse med naturen. Denne nærheten til naturen gjenspeiles i både fargevalg og materialbruk, og det skaper en følelse av ro og harmoni i hjemmet.

 

Med sine mørke vintre og lyse somre har skandinavisk design alltid fokusert på å maksimere bruken av naturlig lys. Store vinduer, takvinduer og lyse farger brukes ofte for å reflektere og spre lyset, og skape en følelse av luftighet og romslighet. Dette gjør det mulig å nyte dagslyset selv under lange vintermåneder, og det fremmer en følelse av velvære og livsglede. Også gjennom bruk av lune og varme farger i materialene og naturlige materialer slik som lin, ull og tre fremhever man en rolig atmosfære inne, som bidrar til hygge i de mørkere månedene.

Det er gjerne dette spillet på hygge inne i lune hjem, med varme ullpledd foran peisen, med utsikt ut mot den kalde og røffe naturen som går igjen i som bildet Fjordfiesta ønsker å male for oss gjennom bildebruken i reklamematerialet deres for Scandiastolen. Der de i forlengelse av å presentere Scandia stolen som en designklassiker, samtidig plasserer den i et miljø som igjen spiller tydelig på den skandinaviske designfilosofien og kunsten å hygge seg. 

Av Karl-Martin Svastuen
Publisert 7. nov. 2023 22:59 - Sist endret 7. nov. 2023 22:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.