Scandia-stolen, en norsk designklassiker

“Moderne møbelklassikere kjennetegner serieproduserte møbler som er visuelt enkle i sin utforming, og som gjennom funksjonalitet og/eller estetikk har overlevd sin egen tid” (Gusrud, 2008, 17). De første skissene til det som skulle bli Scandia stolen ble utformet av Hans Barttrud allerede i 1957. Designet er idag utvidet til en serie bestående av både spisestoler og lenestoler og er i produksjon den dag i dag hos Fjordfiesta på Nordmøre. Senest i 2017 ble Scandia jr trukket frem blant de 30 mest innflytelsesrike design fra Norge. Man kan med sikkerhet fastslå at Hans Brattruds Scandia stol har overlevd sin egen tid, og trer inn i rekkene av norske møbelklassikere.

Bildet kan inneholde: bord, møbler, stol, tre, rektangel.

Scandia junior. Kilde: Fjordfiesta

Om Mannen

Hans Brattrud, født 25. September 1933 i Dokka, død 16. Mars 2017. Det sies at han allerede som tolvåring visste at det var designer han skulle bli. I en alder av femten år begynte han i lære hos et snekkerverksted litt nord for hjembyen sin, for å kunne bli tatt opp til Statens håndverks- og kunstindustriskole. Året senere fikk han lærlingplass på Løkka Trevareindustri der han ble frem til 1953, da han ble tatt opp i treklassen ved Statens håndverk- og kunstindustriskole. Brattrud formga da stolen Scandia jr som en skoleoppgave i 1957, og den ble allerede i 1960 satt i produksjon hos Hove Møbler. Brattrud får internasjonal oppmerksomhet rundt stoldesignet sitt, blant annet for sin bruk av tre. Ved utstillingen Deutsche Handwerksmesse blir han tildelt gullmedalje fra den Bayerseke Statsregjering i 1967. I tillegg tildels han Merket for god design samme år. Scandia jr havnet også i 2017 blant topp 30 i “Norges beste design”, en kåring gjort av Aftenposten i samarbeid med DOGA. Scandia er bare et av en rekke av Brattruds innflytelsesrike bidrag til norsk designhistorie, som førte til at han i 2008 ble tildels Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt bidrag.

Om Stolen

Scandia serien av stoler kjennetegnes med åtte langsgående staver i laminert tre med understell i forkrommet metall. Stavene er formet for å følge kroppens anatomi, og gir stolsetet en dobbeltkrumet form. Stavene holdes sammen med skruer som er festet til tre (eller fire) bøyde staver som ligger på tvers, der to av de også danner fundamentet som stolbeinene er festet i. På grunn av produksjonsbegrensninger så Brattrud etter produsenter som var villige til å ta på seg produksjonen av møblene, som for tiden var antatt å være umulig å masseprodusere. I 1960 begynte Hove Møbler produksjonen av møblene, som senere ble tatt over av Fjordfiesta i 2002. Blant Brattruds stoler som i dag er i produksjon er; Scandia Junior, Scandia Prince, Scandia Nett, Scandia Nett Swivel, Scandia Senior, Scandia Senior Vipp, Scandia Senior Bolt, Scandia Bar Stool og Scandia Kitchen Stool.

 

I senere blogginnlegg vil jeg gå dypere inn og se på stolene i lys av konstruksjon, design og utforming for å få en bedre forståelse for hvordan denne stolserien er blitt stående som en klassiker i norsk design.

 

Kilder: Gusrud, Svein. 2008. Design mellom stoler... – en fagbok om møbeldesign. Oslo: Gaidaros Forlag.

Emneord: Hans Brattrud, Scandia-stolen Av Karl-Martin Svastuen
Publisert 11. okt. 2023 14:10 - Sist endret 11. okt. 2023 14:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.