Camden benken

Camden benken står som et eksempel på hva som skjer når et samfunn protesterer mot aggressivt hostile design. Etter et tilfelle hvor Londons innbyggere hadde tømt betong over anti-hjemløs pigger, og lagd en enormt populær underskriftskampanje med mål om å få pigger utenfor bygg fjernet (som de ble), var det ganske klart at slik aggressiv utforming av det offentlige ikke kom til å bli akseptert videre.

Bildet kan inneholde: bildesign, bygning, jakke, by, urbant område.

Camden benken ble kommisjonert allerede i 2010 av Camden Council, men ble ikke utplassert før rundt 2014. Skaperne av benken var Factory Furniture, et designbyrå som spesialiserer seg på utemøbler. Camden er den bydelen i London med nest mest kriminalitet, så benken kan ses på som et forsøk på et nytt og mer passivt adferdskontrollerende inngrep. Og adferdskontrollerende er den. Factory Furniture’s infoside om benken forteller hvordan de i samarbeid med ulike instanser, slik som “Transport Planning, Highways Engineers, DDA officers and the Met police’s Crime Prevention Design Advisor” (!), har utformet benken for å utføre flere funksjoner. Disse inkluderer:

  • Et innhuk hvor man kan sette bagger bak beina sine, slik at man unngår tyveri.
  • Et glatt design uten steder hvor man kan lagre dop. 
  • Den glatte betongformen, og det at benken har null flate overflater, dobler også som preventivt mot skitt og søppel. Overflaten er behandlet for å frastøte skitt, vann, grafitti og plakater.
  • Benkens flater i forskjellige høyder gjør at benken enkelt kan brukes av alle. 
  • Benken trenger heller ikke festes i bakken for å forhindre stjeling, ettersom den er så tung. Ønsker man å flytte den kan en lastebilkran feste seg i krokene som er innebygd i designet. 
  • Det massive designet gjør også at benken fungerer som anti-terror. 

Altså, her snakker vi om hostile design for alle penga. Det som ikke nevnes på nettsiden er selvfølgelig hvordan benkens ujevne overflate gjør det umulig for noen å legge seg ned på den, og overflaten er også ment for å være vanskelig å skate på. Benken har tross sine egne utsagn om å tilby lett tilgjengelige og sosiale sitteplasser, fått kritikk for å være ubehagelig å benytte seg av. Her har man altså en benk som prøver å være alt annet enn en behagelig sitteplass. 

Her syns jeg det er interessant å sammenligne Factory Furniture med et annet designbyrå som også spesialiserer seg på utemøbler ment for det offentlige. Vestre er et designbyrå som trolig er kjent for de av oss som holder til i Oslo, ettersom de står for utformingen av store deler av Oslos bymøbler. Hvor det er interessant å sammenligne Vestre og Factory Furniture, er nettopp på hvordan de forholder seg til hostile design. Vestre tar nemlig et aktivt standpunkt mot slikt design, og forteller om dette blant annet gjennom deres dedikasjon til FNs bærekraftsmål om mindre ulikhet. Vestre understreker også hvordan de viderefører den nordiske design tradisjon gjennom å implementere det sosiale i sine design, altså at design skal være tilgjengelig for alle mennesker.  

Factory Furniture forteller hvordan “de etter 30 års erfaring sitter på innsikt i hva som kreves av offentlige rom og behovene til de som bruker dem. De designer bymøbler ment til å vare og nytes.” Det som skiller Factory Furniture og Vestre, er hvordan de utnytter den innsikten de har i brukerne sine. Ettersom de begge utformer med det sosiale og menneskers behov som veiledning, virker det som de har et ganske likt grunnlag. Men, hvor Vestre tar et aktivt standpunkt for design som kan brukes av alle, tilpasser Factory Furniture designet sitt mot de utsatte gruppene. 

Likevel må man ikke glemme at hostile design kommer i ulike former, og i mange tilfeller handler det ikke bare om kreativ ny utforming, men heller om å okkupere plass. Å sammenligne London og Oslos behov for alternative adferdskontrollerende midler er heller ikke helt rettferdig, men gir i første runde innsikt i hvordan design av bymøbler kan gjøres med forskjellig bakgrunn.

Kilder:

https://factoryfurniture.co.uk/project/great-queen-st-camden/

https://crimerate.co.uk/london/camden

https://vestre.com/no/om-vestre/mindre-ulikhet

https://vestre.com/no/om-vestre/tenk-design-i-alt


 


 

Emneord: Hostile design, fiendtlig design, offentlig rom, benk Av Lisa Vaagland
Publisert 19. nov. 2023 15:33 - Sist endret 19. nov. 2023 15:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.