Play is the highest form of research

En forlatt karusellpumpe

Jeg vet ikke om dere har lagt merke til overskriftene jeg har hatt på disse blogginnleggene mine, men hvis dere har gjort det, så kanskje dere har lagt merke til at jeg har brukt mer eller mindre kjente sitater og ordtak som inneholder ordet play. Dagens sitat, «Play is the highest form of research” er av Albert Einstein. Einstein var jo en smart mann, så det ligger sikkert noe i dette. Research er jo også viktig å gjøre når man skal gjennomføre et prosjekt, eller lignende. Dette har fått meg til å lure på hvor mye research som faktisk ble gjort før designerne gikk i gang med arbeidet med PlayPump? Jeg har derfor bestemt meg for å fokusere på følgende problemstilling:

Hvorfor produseres produkter ment som bistand i afrikanske land uten å, tilsynelatende, kartlegge behovet til forbrukerne?

Utfra alt jeg har lest og funnet ut om PlayPump hittil virker det tross alt som et ganske mislykket bistandsprosjekt. Derfor er jeg interessert i å finne ut hvorfor det ble sånn? Hvordan startet prosjektet, og hvorfor ble det ikke stanset før man hadde plassert ut godt over 1000 pumper?

En annen grunn for at jeg har lyst til å se nærmere på dette er at jeg synes det er interessant hvordan man i den vestlige verden gjør markedsundersøkelse på markedsundersøkelse før man lanserer et nytt produkt. Hvorfor blir ikke dette gjort når det gjelder bistandsprosjekter i afrikanske land? Man skulle tro at man ville ha «valuta for pengene» selv om det ikke nødvendigvis er snakk om avkastning i kroner og øre, men heller i god samvittighet. Er det ikke bedre å ha god samvittighet i flere år enn et par uker?

Personlig tror jeg grunnen for at det ikke ble gjort noen markedsundersøkelser er at den vestlige verden tar det for gitt at de vet hva «verden trenger», og har en ovenfra-og-ned-holdning, men dette er bare min personlige hypotese. Vi får se om den holder vann.

Ps: For de spesielt interesserte kan jeg nevne bakgrunnen for de forskjellige titlene på mine tidligere blogginnlegg. «Play is the beginning of knowledge» er et sitat av den amerikanske etnograferen George Dorsey. «All work and no play make Jack a dull boy» er nok mest kjent fra The Shining, eller Ondskapens Hotell som den heter på norsk, men er egentlig et gammelt ordspråk først nedskrevet i 1659. «Work hard, play hard» vet jeg ærlig talt ikke hvor kommer fra, men det er blant annet et motto man bruker i US Air Force. I tillegg er det mye brukt i populærkulturen, blant annet er det tittelen på singler både fra DJ Tïesto og Wiz Khalifa.

Av Jeanette Berg
Publisert 15. mars 2018 19:55 - Sist endret 15. mars 2018 19:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forstås i et designkulturelt perspektiv.