Periodisk evaluering vår 10

Emneansvarlige: Martin Bould og Øivind Kruse

Administrativt ansvarlig: Anne-Karin Grønbech

1. Vurdering av undervisningselementer
De undervisningsmessige elementene synes rimelig dimensjonert og fordelt. Det gjelder pensum, forelesninger, øvrig ressursbruk og eksamen. Studentene er i den periodiske evalueringen av emnet fornøyd med at undervisningen samles i hele dager. Studentene gir også overveiende gode tilbakemeldinger på semesteroppgave som eksamensform i emnet. Det trekkes videre frem som positivt at de to ARKIV-emnene som tilbys i vårsemesteret, har ulik eksamensform og at arbeidsmengden dermed kan fordeles godt ut over semesteret.

2. Formulering av læringsutbytte
Læringsutbyttet synes dekkende beskrevet i lys av de innleverte besvarelser i emnet og også i lys av studentenes tilbakemeldinger i den periodiske evalueringen.

3. Emnebeskrivelse, karakterfordeling og frafall
Ingen forhold er kommet til syne som skaper behov for vesentlige endringer i emnebeskrivelsen (utover den årlige, faglige oppdateringen).
 Karakterene i emnet fordelte seg mellom A og D. Snittet lå på C, forsiktig hellende til B. Frafallet av årsenhetsstudenter i forhold til eksamensmelding var moderat, men noe høyere enn i det parallelle emnet ARKIV2010. Det var samtidig flere som tok ARKIV2020 som enkeltemnestudenter. 
 Nå er det ikke urimelig å anta at emnet kan virke utfordrende og kanskje fremmedartet for i hvert fall en del av studentene med humanistisk utdanning. Samtidig synes det også klart at flere studenter med annen faglig bakgrunn har behov for å ta spesielt dette ARKIV-emnet.  At tradisjonelt humanistiske fagmiljøer kan oppleve teori om elektronisk arkiv som utfordrende, og at fagområdet tiltrekker seg nye og andre faggrupper, preger imidlertid arkivistikken i det 21. århundret også mer generelt – som en vitenskap om arbeids- og dokumentasjonsprosesser i vår samtid.
 Vi kommer altså ikke utenom problemstillinger knyttet til vanskelighetsgrad og fremmedartethet i dette emnet, men vi søker selvfølgelig å avhjelpe utfordringene ved tilrettelegging av pensum, oppgavearbeid og forelesninger.

4. Endringer siden forrige periodiske evaluering
Emnet ble periodisk evaluert forrige vår (2009) etter overgangen fra ARKIV2030 Elektronisk arkiv med 10 studiepoeng til det nåværende emnet. Det har etter denne overgangen ikke vært gjort vesentlige forandringer i emnets innhold, men rammene for undervisningen er endret gjennom opprettelsen av årsenheten i arkivkunnskap. Årsenheten fungerer som en god ramme for emnet og faget, med de forbehold og kommentarer som er gitt i det foregående punktet. 

5. Forslag til forbedringer
Emnets temaer og problemstillinger har vært og er i rask i utvikling. Den vesentligste forbedring i emnet synes å bestå i en kontinuerlig oppdatering av pensum-, oppgave- og forelesningsinnhold kombinert med oppmerksomhet mot emnets vanskelighetsgrad.
 

Periodisk evaluering vår 09

Emneansvarlige: Martin Bould og Øivind Kruse

Administrativt ansvarlig: Anne-Karin Grønbech

 

1. Beskrivelse av og kommentarer til eventuelle avvik fra og endringer i emnebeskrivelsen

 

Emnet er resultat av en utvidelse av ARKIV2030 Elektronisk arkiv fra 10 til 20 studiepoeng. Introduksjonen av emnet var nøye forberedt høsten 2008. Undervisningen ble holdt i tråd med emnebeskrivelse og undervisningsplan. Flere forelesere deltok i undervisningen.

 

2. Kommentarer til kvantitative gjennomføringsdata

 

Karakterene i emnet fordelte seg mellom A og D. Snittet lå mellom C og B.

 

Fraværet av E/F og det forholdsvis høye karaktersnittet i et emne med såpass høy vanskelighetsgrad begrunnes i

- seleksjonsprosessen som ligger i at emnet ARKIV1020 er obligatorisk for ARKIV2010

- frafall av studenter fra ARKIV1020 til 2020

 

3. Indikasjoner på særlig god kvalitet. Oppfølging

 

Etableringen av dette nye emnet vurderes som nødvendig i forhold til utviklingen innen fagfeltet og også som vellykket i lys av studentenes resultater og tilbakemeldinger.

 

4. Indikasjoner på sviktende kvalitet. Oppfølging

1) Emnet har hatt noe færre studenter enn ønsket. Bakgrunnen kan ligge i rammemessige forhold (se under) og at emnet har vært noe bortgjemt for de som naturlig ville søkt seg til det. 

 

2) Felles vurdering med ARKIV2010: Som for studieåret 2007/2008 har emnets tilhørighet til KIS-programmet og dette programmets innslag av obligatoriske emner som er perifere for arkivvitenskapen, ført til svakere rekruttering av studenter.

 

Oppfølging: Emnet synliggjøres bedre ved etablering av en egen årsenhet.

 

5. Hva er det fokusert på i denne perioden mht studiekvalitet

 

Faglig sentrale problemstillinger skal dekkes gjennom forelesninger og pensum.

 

6. Tiltak for å utvikle emnet

 

1) Deler av pensumlitteraturen i emnet kan sammen med noe av forelesnings- og oppgavematerialet gi emnet et preg av spesialisering som en ellers finner i emner på masternivå. Det representerer både en styrke og en utfordring ved emnet. På den ene side vil høy informasjonstetthet kombinert med høyt abstraksjonsnivå og fordypning gi studentene god faglig uttelling. På den annen side vil emnet kunne oppleves som vanskelig, og kanskje særlig av studenter som er i en tidlig fase av studieløpet. 

 

Oppfølging: Løpende vurdering av emnets vanskelighetsgrad.

 

2) Det er vanskelig ut fra foreliggende evalueringer å trekke entydige konklusjoner om avgrensningen mellom de ulike emnene i årsenheten og om studentenes syn på denne avgrensningen. En student har påpekt at sammenhengen mellom ARKIV1020 og ARKIV2020 bør tydeliggjøres, og at de to emnene i dag blir for isolert i forhold til hverandre. Andre studenter har oppfatninger i den motsatte retning; at arkivemnene blir for overlappende, og at emnene i sterkere grad bør skilles fra hverandre.  Andre studenter igjen har gitt uttrykk for at emneinndelingen slik den nå står, fungerer greit.  

 

Oppfølging: Uenigheten på dette punktet har nok også kilde i mer grunnleggende endringer i den faglige selvforståelse og i utviklingen innen arkivfagets teori- og praksisfelt hvor demarkasjonslinjene mellom faggruppene jo nettopp er i endring. Men fagmiljøet vil like fullt fortsatt ha forholdet mellom de ulike ARKIV-emnene under løpende vurdering.