Våren 2024: Kolonialisme, nasjonalisme og kulturarv - Egyptiske museumssamlinger i Europa

Kort om emnet

Det gamle Egypt har en spesiell plass i folks bevissthet, og ingen av oldtidens kulturer nyter større populær interesse enn den gammelegyptiske. Kunst, arkitektur, tekster og bruksgjenstander, til og med kroppene til menneskene som skapte og levde denne kulturen: mumiene, er tungt representert i museer over hele verden. I Europa og USA er egyptiske samlinger så vanlige at de ofte er å finne selv i små lokalmuseer. Men slike samlinger finnes også i Sør-Amerika, Australia, Japan og Kina, i Midtøsten og ellers i Afrika. Også her i Norge har vi egyptiske samlinger. De to største befinner seg ved universitetsmuseene i Oslo og Bergen, hvor de har fungert som publikumsmagneter for generasjoner av museumsgjengere. Hvorfor er det slik? Hva er historien bak disse samlingene, og hvilke etiske problemstillinger reiser de?

Som student i dette emnet vil du bli kjent med både egyptiske og internasjonale forskeres perspektiver på etableringen av egyptologifaget og de egyptiske samlingene i Europa og USA på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, en utvikling som foregikk parallelt med kolonisering, okkupasjon og frigjøringskamp i Egypt.

 

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet vil du ha kunnskap om:

  • Postkolonial kritikk, motkritikk og norsk eksepsjonalisme
  • Kulturell appropriasjon, nasjonalisering og kommersialisering av kulturarv
  • Restitusjon og repatriering

Når du har fullført dette emnet vil du være i stand til å:

  • Problematisere kulturarvsbegrepet
  • Delta aktivt og konstruktivt i diskusjoner om repatriering, antikvitetshandel og utstilling av menneskelige levninger
  • Tenke kritisk rundt egen og andres kulturarv.

Undervisning

Undervisningen gis i form av forelesninger, seminarer og ekskursjoner. Det forutsettes at studentene forbereder seg til undervisningen ved å lese tekstene som legges opp til hver gang, og bidrar aktivt gjennom deltakelse i diskusjoner og gruppeaktiviteter. Vi forventer aktiv deltakelse i undervisningen.

Eksamen

Semesteroppgave.

Emnet blir vurdert med en semesteroppgave på 10 sider (á ca. 2300 tegn uten mellomrom, inkludert referanser. Litteraturliste ikke medregnet i sideantallet). 

Tema for oppgaven gjøres kjent tidlig, og du jobber med oppgaven gjennom hele semesteret. Informasjon om lengdekrav og andre formelle krav til semesteroppgaven vil bli gitt i Canvas. Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i krav og frister for eksamen.

 

Stikkord: Kolonitid, nasjonalisme, faghistorie, samlingshistorie, imperialisme, postkolonial kritikk, orientalisme, repatriering, menneskelige levninger, Egypt, egyptologi, egyptomani, faraonisme.

Publisert 17. okt. 2023 15:49 - Sist endret 17. okt. 2023 15:49