KULH4130 – Kollektiv erindring - historie, minne og myte

Kort om emnet

Emnet går inn på hvordan kunnskap om fortiden overføres i nåtiden - ikke bare som intellektuell viten, men også som fortellinger, ritualer og gjennom symboler.

  • Hvordan er fortiden tilstede i nåtiden, og hva brukes den til?
  • Hvordan brukes fortiden til å skape forståelse, identitet og tilhørighet i nåtiden?

Begrepsparet "historie" og "kulturarv" betegner ulike måter å forstå fortiden på, men også fortelling, myte og riter er sentrale begrep for å gripe fortidens nærvær i nåtiden.

Hva lærer du?

Du får:

  • kunnskap om sentrale problemstillinger og begreper i nyere forskning på kollektiv erindring og historiebevissthet
  • forståelse av ulike perspektiver innen denne forskningen, for eksempel et praksisperspektiv og et fortellingsperspektv
  • kunnskap om hvordan forstidsforståelse formidles gjennom ulike medier, som iscenesettelser og utstillinger, ritualer, fortellinger og monumenter
  • kunnskap om å formulere en faglig problemstilling basert på relevant forskningslitteratur og å gjennomføre en selvstendig drøfting av denne problemstillingen

Emnet er et forskningsbasert valgemne på masternivå, og studenten skal utvikle en faglig forståelse som kan legges til grunn for arbeid med egen masteroppgave.

Opptak til emnet

Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.

Gode kunnskaper i engelsk.

Undervisning

Undervisningen vil bli gjennomført som forelesninger og seminar igjennom hele semesteret. Seminarundervisning skal blant annet hjelpe studenten å formulere en problemstilling for semesteroppgaven. Iløpet av semesteret skal alle studenter på emnet ha et muntlig innlegg basert på pensumlisten.

Om det er få studenter oppmeldt til emnet, vil undervisningen bli lagt opp som veiledet lesning.

Eksamen

En semesteroppgave på 8-10 sider (ca 2300 tegn per side). Oppgaveteksten skal formuleres av studenten i samråd med lærer. Arbeidet med oppgaven strekker seg over hele semesteret.

Tidligere eksamensoppgaver og sensorveiledninger.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 13:21:40

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning

Vår 2023

Emnet går uregelmessig

Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk