MØNA1000 – Introduksjon til Midtøsten og Nord-Afrika: historie, samfunn, religion, politikk

Kort om emnet

Dette emnet er ment å være et innføringskurs i Midtøstenstudier. Målet er å gi en bakgrunn for å forstå regionen generelt med vekt på politiske og sosio-økonomiske utfordringer.

Midtøsten har gjennomgått grunnleggende endringer siden de arabiske folkeopprørene brøt ut i 2010/2011. Etter at massedemonstrasjoner tvang diktatorer fra makten i Tunisia og Egypt var det mange som håpet at demokratiets tid endelig var kommet til Midtøsten. «Den arabiske våren» har imidlertid blitt etterfulgt av borgerkriger, statskollaps og nye autoritære ledere. I kjølvannet av denne utviklingen hører man ofte at Midtøsten står overfor valget: stabilitet under forutsigbare diktatorer eller kaos der borgerkriger, religiøs ekstremisme og etnisk separatisme river samfunn i stykker og truer omverdenen. Men er valget så enkelt? Og hvordan oppstod disse dilemmaene?

Dette emnet gir deg kunnskap til å kritisk vurdere slike påstander. Det gis en innføring i dannelsen av det 20. århundrets statssystem i Midtøsten og sentrale religiøse, etniske og politiske skillelinjer. Vi ser på årsakene til, og konsekvensene av, at regionen ble dominert av ikke-demokratiske politiske regimer. Videre vil bakgrunnen for og etterspillet av «den arabiske våren». vies betydelig plass.

Emnet tar opp en rekke tema med dagsaktuell forankring, herunder: klimapolitikk og «det grønne skiftet» i Midtøsten; rollen til islamistiske partier og bevegelser, framveksten av jihadistgrupper; bakgrunnen for etnisk-nasjonale selvstendighetsbevegelser i Palestina, Kurdistan og Vest-Sahara, og arven etter slaveri og slavehandel i regionen i moderne tid. Emnet tar for seg samtlige stater i regionen og vil derfor bruke mye tid på å komparative perspektiver for å forstå fellestrekk og særtrekk ved landene i regionen.

Hva lærer du?

Etter å ha fullført emnet skal du:

  • ha tilegnet deg et bredt kunnskapsgrunnlag om samfunn og politikk i Midtøsten
  • ha fått empirisk oversikt over sentrale politiske og økonomiske utfordringer i regionen
  • kjenne til begreper og perspektiver som forklarer politisk mobilisering i Midtøsten
  • ha fått økt innsikt i hvordan historien har formet Midtøsten
  • være i stand til å se sammenhenger og på selvstendig grunnlag kunne analysere problemstillinger og temaer
  • ha fått kunnskap nok til å kunne nyttiggjøre deg teoretiske perspektiver og metoder i mer spesialiserte Midtøsten-emner

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Emnet krever gode leseferdigheter i engelsk og skandinaviske språk.

Overlappende emner

Undervisning

Forelesninger og seminarer:

  • Forelesninger: 2 timer i uken
  • Seminarundervisning: tre seminarer i løpet av semesteret

Seminarundervisningen vil hovedsakelig være basert på arbeid med eksamensrelevante oppgaver, individuelt og i grupper. Seminarundervisningen krever at deltagerne er oppdaterte på pensum for alle tre seminarene.

Obligatoriske aktiviteter

  • Bestå en flervalgsprøve.

All obligatorisk aktivitet må være godkjent for at du skal kunne gå opp til eksamen. Du er selv ansvarlig for å sjekke at du har fått alt godkjent.

Godkjent obligatorisk aktivitet er gyldig i fem semestre. Unntak kan forekomme dersom emnet skifter vurderingsform, undervisningsopplegg eller endres vesentlig på andre måter.

Fravær fra obligatorisk aktivitet

Det er viktig at du gjør deg kjent med reglene for fravær fra obligatoriske aktiviteter, slik at du unngår å bli trukket fra undervisningen og miste retten til å ta eksamen i dette emnet.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

4-timers skoleeksamen.

Du må oppfylle kravet til obligatorisk aktivitet for å kunne gå opp til eksamen.

Hjelpemidler til eksamen

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 14:21:41

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk