LIT2300 – Litteraturteoretisk emne

Kort om emnet

Emnet er et fordypningsstudium i litteraturteori. Studentene setter seg inn i sentrale litteraturteoretiske problemstillinger. Temaene varierer fra semester til semester. Det kan dreie seg om en egen teoretisk problemstilling, som for eksempel biografi, litterær kvalitetsvurdering, eller hvordan litterære tekster refererer til andre tekster, såkalt intertekstualitet. Eller det kan dreie seg om en moderne litteraturteoretisk retning: formalisme, hermeneutikk, dekonstruksjon, feminisme, postkolonial teori.

Pensum består av 500-600 sider teori, i hovedsak primærtekster, dvs. tekster av teoretikere som presenterer sin egen tenkning. I tillegg kommer et utvalg skjønnlitterære tekster, som leses i dialog med teorien.

Timeplan, pensum og eksamensdato ligger på semestersiden.

Tema for høsten 2024 er Intertekstualitet:

Forbindelser mellom litterære tekster er et fenomen like gammelt som litteraturen selv. Begrepet intertekstualitet er likevel relativt nytt. Dette kurset tar utgangspunkt i Julia Kristevas tilegnelse av Mikhail Bakhtins “dialogiske ord” og følger den begrepsutviklingen som har foregått siden 1960-tallet og frem til i dag.

Hvordan refererer litterære tekster til andre tekster? Forfattere setter sin tekst i relasjon til tidligere tekster, såkalt litterær praksis. På den annen side kan lesere tolke et sted i en tekst i relasjon til en annen tekst, det vi kaller tolkningspraksis. Men hvordan “oppdages” intertekstualitet? Hvilke begreper skal vi bruke for å beskrive repetisjoner, forskjeller og likheter mellom litterære tekster? Hvordan er forholdet mellom intertekstualitet og oversettelse? Hvor går grensene mellom sitat, allusjon, parodi og plagiat? I løpet av semestret skal vi jobbe med både litteraturteoretiske problemstillinger og praktisk litterær analyse.

Kurset har et teoripensum på om lag 600 sider, i hovedsak primærtekster, dvs. tekster av teoretikere som presenterer sin egen tenkning. Ved siden av leser vi et utvalg skjønnlitterære teksteksempler, som vil bli distribuert underveis.

I tillegg er Witold Gombrowicz’s roman Trans-Atlantyk pensum. Eksempler fra den norske oversettelsen (175 s.) vil bli brukt gjennom hele kurset, og det er derfor en fordel om det meste av boken er lest før kurset starter.

Hva lærer du?

Når du har fullført dette emnet, har du:

  • solid kunnskap om den aktuelle litteraturteoretiske problemstillingen

  • evne til å anvende denne kunnskapen i praktisk litterær analyse

  • evne til å formidle krevende faglige resonnementer på en klar og overbevisende måte

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Seminarundervisningen forutsetter undervisningsopptak til emnet.

Emner med obligatorisk muntlig innlegg/kvalifiseringsoppgave forutsetter undervisningsopptak.

Obligatoriske forkunnskaper

20 studiepoeng i litterære emner. LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer bør være avlagt på forhånd, men emnet kan også tas parallelt i samme semester.

Undervisning

Undervisningen blir gitt som seminarundervisning: fjorten seminarer på to timer. I tillegg kommer en lese-/skriveuke i løpet av semesteret.

Obligatorisk aktivitet:

• I løpet av semesteret skal du levere en kvalifiseringsoppgave på ca. 5 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Det gis individuell respons på oppgaven. Aktiviteten må godkjennes før eksamen. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 8 av 14 seminarer. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensformen på emnet er en 3-dagers hjemmeeksamen. Besvarelsen skal være ca. 5 sider (à 2300 tegn uten mellomrom), og må inneholde kildehenvisninger og bibliografi.

Eksamensspråk

I tillegg til skandinaviske språk og engelsk kan eksamen også avlegges på et av de store europeiske språkene etter forhåndssøknad til instituttet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 11:26:11

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk