LIT4340B – Litterært tekststudium I

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet er et fordypningsstudium i én spesifikk periode av litteraturhistorien eller studeres på tvers av historiske perioder. Med utgangspunkt i et nærmere definert litterært pensum kan temaet være enten historisk eller systematisk. Temaene varierer fra semester til semester. Mer spesifikk informasjon om det aktuelle tema finnes på semestersiden.

Pensum består av i alt tolv verk, hvorav minimum tre og maksimum fire er av teoretisk art (150-200 sider teoretisk artikkelstoff tilsvarer ett verk.)

Emnet finnes også i en ti-poengsversjon med kode LIT4340A. Ti-poengsversjonen har krav om et mindre pensum og en kortere semesteroppgave.

Tema for høsten 2024 er liv og litteratur:

Hvordan framstilles et liv, hvordan skapes et jeg, på hvilken måte kan (kroppslige) erfaringer komme til syne som tekst, hvilke muligheter og begrensninger ligger i den litterære formen, og på hvilken måte styrer ønsket om å skape forståelige, narrative forløp historien som berettes?

På dette kurset vil vi undersøke og analysere tekster fra ulike perioder, språkområder og litterære sammenhenger som berører forholdet mellom liv og litteratur, enten det gjelder (selv)biografi, bekjennelser, jeg-romaner, brev eller annet. De seneste årene har sett en framvekst av et fagfelt som på engelsk går under navn som «auto/biography», «life writing» eller «life narrative», som snarere enn å være en sjanger er en form for skriftlig praksis som utfordrer grensene mellom tekstformer og sjangre. En term som «life writing» er imidlertid ikke ny, Virginia Woolf brukte den for eksempel i sine memoarer A Sketch of the Past (1939). På dette kurset vil vi ikke låse oss til én term eller definisjon på litteratur som aktualiserer spenningen mellom liv og litteratur, men snarere undersøke svært ulike tekster som utfordrer ofte fastlåste skiller mellom historie og litteratur, fakta og fiksjon, selvbiografi og roman.

For A-varianten skrives en semesteroppgave basert på obligatorisk pensum.

For B-varianten skrives en semesteroppgave basert på obligatorisk og valgfritt pensum.

Hva lærer du?

Når du har fullført emnet, har du:

  • dypere innsikt i et spesifikt litterært emne
  • evne til å bruker denne kunnskapen i en analyse av litterære verk.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer.

Opptak til master i allmenn litteraturvitenskap eller et annet relevant masterprogram. Emnet LIT2000 - Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer eller LIT4001 - Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer må være avlagt i bachelorgraden, eller tidlig i masterstudiet.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen til ti- og tyve-poengsversjonen av emnet gis under ett. Seminarundervisning: to timer i uken i ti uker. I tillegg kommer to lese-/skriveuker, i alt tolv uker. Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt.

Obligatorisk aktivitet:

• I løpet av semesteret skal det gis en muntlig presentasjon av et utkast til semesteroppgaveen. Utkastet kommenteres av faglærer. Det er ikke mulig å fremstille seg til eksamen før utkastet er presentert og kommentert. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse. Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

• Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 6 av 10 seminarer. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensformen er en semesteroppgave på 18 sider (á 2300 tegn uten mellomrom). Oppgaven må inneholde kildehenvisninger og bibliografi. Tema for oppgaven bestemmes i samråd med faglærer.

En semesteroppgave som er bestått, kan ikke leveres på nytt i bearbeidet form.

Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen bruker du et eksamensforsøk.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 11:26:19

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
20
Undervisning
Høst

Alternerer med LIT4360B, som gis hver vår.

Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk