SEU2504 – Film i Sentral-Europa og på Balkan: Historie, erindring og identitet

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet tar for seg kinoens og filmens betydning for identitetsbygging, forming av kollektivt minne og nedtegning av nasjonale historier i Øst-Europa. Film og kino gjenspeiler minnets dynamikk og identitetsbygging enten ved å fremme offisiell diskurs eller å uttrykke alternative synspunkter. Ofte kaster disse kunstformene lys over temaer som i den offisielle eller politiske diskursen har kommet i bakgrunnen, og de kan sette i gang sosiopolitiske endringer.

Emnet inkluderer et utvalg av viktige østeuropeiske filmer som direkte eller indirekte handler om identitetsbygging og forming av det kollektive minnet. Temaene omfatter myter, nyere historie samt forholdet mellom majoriteter og minoriteter. Emnet dekker tiden både under og etter kommunismen, og tematikken inkluderer viktige historiske hendelser som Nazi-Tysklands og Sovjetunionens okkupasjon under andre verdenskrig, fløyelsrevolusjonen i 1989 og krigene på Balkan på 1990-tallet.

Hva lærer du?

Når du har fullført emnet, kan du:

  • gjøre rede for utvalgte arbeider/verker innen østeuropeisk film, hvilke sammenhenger de opptrer i, og hvilken tradisjon de er en del av;
  • bruke grunnleggende begreper innen filmanalyse i diskusjon om og skriftlige fremstillinger av utvalgte filmer;
  • forstå hvordan filmer representerer historiske, sosiale og kulturelle anliggender, og hvordan de kan bidra til identitetsbygging, forming av kollektivt minne og nedtegning av nasjonal historie;
  • gjøre rede for ulike grupper (nasjonale, etniske, religiøse etc.) i Øst-Europa
  • forstå hvordan "vi" og "andre" er konstruert i filmdiskursen.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Undervisning

Undervisningen består av 1 time forelesning og 1 time seminar (én dobbeltime) i uken i 14 uker.

Undervisningen forutsetter regelmessig frammøte og at studentene deltar aktivt. Filmene som diskuteres på seminarene, må man ha sett på forhånd. Visningene vil bli planlagt før de aktuelle seminarene. Studentene må se filmene på egen hånd dersom de ikke kan delta på visningene. Studentene må forberede korte, skriftlige refleksjoner om samtlige filmer, og det forventes at de bruker disse refleksjonene når de deltar på seminarene. Det vil bli gitt noe informasjon før visningene, som en veiledning angående skriftlige refleksjoner.

I tillegg til utvalgte filmer, omfatter pensumet et utvalg korte tekster samt noen få artikler og bokkapitler om filmanalyse. Dette stoffet vil være tilgjengelig på Canvas.

Det er krav om obligatorisk aktivitet på emnet: I løpet av semesteret skal du skrive to mindre oppgaver og presentere dem på seminarene. Oppgavene må være godkjent før eksamen.

Det er krav om oppmøte til 60 % av undervisningen. I dette emnet må du møte til 8 av 14 ganger. Kravet er absolutt.

Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.

Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.

Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.

I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.

Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om gyldig fravær eller utsettelse.

Alle obligatoriske aktiviteter må være godkjente i samme semester. 

Godkjent aktivitet er kun gyldig inneværende semester.

Eksamen

Obligatorisk aktivitet (se over) må være godkjent før eksamen.

Eksamensformen er en semesteroppgave. Oppgaven skal være på 10 sider (à 2300 tegn uten mellomrom). Oppgaven må inneholde kildehenvisninger og bibliografi.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Karakterer publiseres i Studentweb senest tre uker etter innleveringsdato.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

En semesteroppgave som er bestått, kan ikke leveres på nytt i bearbeidet form. 

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 14:27:38

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning

Emnet tilbys ikke våren 2024..

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk